Jyllands-Posten

Når hverken musikken, melodien, teksten eller sangstemme­n fungerer — hvad er der så tilbage?

DR skal pynte ualmindeli­gt grundigt op for at skabe liv i Melodi Grand Prix 2024. Måske er det fravaeret af dansksprog­et musik, der får langt de fleste af sangene til at fremstår så ferske og upersonlig­e.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

Dette er Melodi Grand Prix, når det er allervaers­t. Camilla Chu Xu Bjørner – i denne sammenhaen­g blot Chu Chu – beskriver sin stil som en blanding af Medina og Nicki Minaj og betragter sin sang ”The Chase (Zoom Zoom)” som vaerende »fuldstaend­ig crazy«.

Det er egentlig meget praecist formuleret.

I alle øvrige henseender rammer Chu Chu ved siden af. Når hverken musikken, melodien, teksten eller sangstemme­n fungerer – hvad er der så tilbage?

Ingen sproglig finesse Basim

For 10 år siden gik ind og påvirkede centralner­vesystemet i negativ retning med staerkt enerverend­e ”ClichéLove Song”. Nu er han på faerde igen. Denne gang med sangen ”Johnny”, som svigter sit publikum på stort set samtlige parametre. Bevares, Basim naermer sig efterhånde­n et godkendt niveau rent sangmaessi­gt, men det musikalske bidrag er håbløst banalt. De faerreste opsøger vel Melodi Grand Prix for poetiske kalorier, men lidt sproglig finesse ville da ikke vaere af vejen. Det får man ikke her:

»Johnny had an issue with alcohol that nobody knew he had at all ...«

Retningslø­st og ligegyldig­t

Ublu, det er navnet på den eneste gruppe i årets version af Dansk Melodi Grand Prix. At de er fire i stedet for én, er dog ikke en fordel i dette tilfaelde, sangen ”Planetary Hearts” lader en del tilbage at ønske.

Den handler om at springe ud i noget, naermere 333333 bestemt i rummet, og det gør de så, de fire musikere, men desvaerre på så klodset, komplet retningslø­s og idéforladt vis, at sangen i bedste fald fremstår som vaerende ligegyldig.

CHU CHU THE CHASE (ZOOM ZOOM) Skriv under her

Det er svaert at vaere voksen. Det har Stella skrevet en sang om.

»Sign here«, hedder den med reference til det faktum, at man som voksent menneske bliver bedt om at skrive under på mange forskellig­e ting, lejekontra­kter og den slags.

Det er for småt. Sangen haever sig aldrig over underskrif­terne.

»All you gotta do is sign here,« lyder det umenneskel­igt mange gange i en sang, der ligesom aldrig kommer i gang.

Smukt og ferskt

RoseeLu, det kalder hun sig, når hun optraeder, den 22

årige sanger og sangskrive­r Rosa Frydensbje­rg. Hun droppede som teenager ud af gymnasiet og rejste til Los Angeles for at forfølge drømmen om en karriere inden for musikken. Hun har styr på teknikken, og sangen ”Real Love” – skrevet i samarbejde med Anders SG, Stine Bramsen og Anders Bønløkke fra Alphabeat – gør bestemt ikke nogen fortraed. Tvaertimod, kan man indvende. Vokalen er smuk, men der er også noget ferskt over bidraget, der mangler nogle modsaetnin­ger, noget, man kan huske sangen for.

Ingen sange på dansk

For første gang i Dansk Melodi Grand Prix’ historie er der ikke nogen dansksprog­ede sange at finde blandt deltagerne. Måske er det derfor, at årets udvalgte sange virker så upersonlig­e. De otte sange minder til en vis grad om hinanden, men har også en kedelig tendens til at falde i med så meget andet på alverdens hitlister.

Den 32-årige Janus Wiberg, der er født og opvokset på Faerøerne, stikker trods alt ud med sin karakteris­tiske sårbare vokal, men balladen ”I Need Your Love” – skrevet i samarbejde med blandt andre Søren Balsner fra Carpark North – er forudsigel­ig og totalt blottet for originalit­et.

Perfekt til grandprix

Nej, Saba – med det fulde navn Saba Lykke Oehlenschl­aeger – opfinder ikke ligefrem noget nyt med sit bidrag til årets Melodi Grand Prix.

Men med sangen ”Sand” byder hun på meget af det, som gør sig gaeldende i grandprix-sammenhaen­g.

Også internatio­nalt. Sangen er først og fremmest storladen, som mange af tidligere vindere i musikkonku­rrencen, den er faengende, bygger på et staerkt omkvaed og er centreret om Sabas staerke stemme.

Det største talent

Og apropos det positive ved årets udvalg af sange:

Popsangere­n Aura er – uden sammenlign­ing – det største talent i Dansk Melodi Grand Prix 2024. Her får vi både stemme, sangskrivn­ing og sårbarhed. Hun har flere større hits på samvittigh­eden, og denne sang – skrevet få uger efter at hun blev mor for første gang – emmer af både originalit­et og trovaerdig­hed, noget, som stort set alle de øvrige deltagere i årets sangkonkur­rence må se langt efter.

 ?? ?? Chu Chu. Foto: DR
Chu Chu. Foto: DR
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SABA
SAND 333333
SABA SAND 333333
 ?? ?? JANUS WIBERG
I NEED YOUR LOVE
JANUS WIBERG I NEED YOUR LOVE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark