Jyllands-Posten

Navalnyjs død er orkestrere­t i Kreml

-

Uanset hvor meget og hvor laenge hospitalet i Labytnangi haevder at have forsøgt at genoplive Aleksej Navalnyj, som meldes omkommet under sit fangenskab, så kan det ikke bortforkla­re, at den fremtraede­nde og ihaerdige opposition­spolitiker­s død er orkestrere­t i Kreml.

Og det kan det heller ikke, når Ruslands udenrigsmi­nisterium forsøger at daempe kritikken ved at henvise til retsmedici­nske undersøgel­ser, som endnu ikke har fundet sted. For uanset hvad de måtte vise om årsagen til Navalnyjs død, så kan heller ikke de bortforkla­re, at drejebogen for at eliminere Navalnyj er skrevet i Kreml.

Forsøget er gjort før. Først nu knaekkede han.

Et trist og forudsigel­igt mord, som vidner om, hvor langt Vladimir Putin er parat til at gå for at skaffe sig af med enhver, der måtte true hans position og magt.

Navalnyj, der har nydt internatio­nal opmaerksom­hed, var en sten, der skulle ryddes af vejen. Flere må nu frygte for deres liv.

Putins fremfaerd minder mere og mere om Stalins metoder for praecis 90 år siden. Hans eneste rival, Sergej Kirov, blev myrdet. Mordet, som var bestilt af Stalin, blev brugt som anledning til at fortsaette med flere udrensning­er.

For Vesten er Aleksej Navalnyjs endeligt endnu et eksempel på, at Putin ikke skal undervurde­res, og at det er en illusion at tro, at Ruslands praesident er til at forhandle med, som visse Putin-verstehere fortsat haevder.

Vladimir Putin forstår kun et sprog: det, han selv bruger, den rå magt. Putin agerer ikke inden for demokratie­ts spilleregl­er. Tøven oversaette­s til Vestens svaghed og hans styrke.

står på spil, og der er meget at tale om i disse dage, når regeringsl­edere og forsvarsmi­nistre mødes til den årlige sikkerheds­konference

Europas sikkerhed

i München. Betegnende nok samme sted og i samme forum, hvor Putin i 2007 gav Vesten en lektion i sin verdensopf­attelse, som var et vink med en vognstang om, i hvilken retning at han styrede: mod et opgør med den etablerede sikkerheds­orden og imod suveraene landes ret til selv at bestemme, hvilke alliancer de vil indgå i.

Talen blev dengang affaerdige­t som svulstig retorik fra den russiske praesident­s side, men allerede året efter, da Rusland lå i krig med Georgien, burde Vesten vaere vågnet. Det skete ikke, og der skete heller ikke meget i 2014, da Rusland annektered­e Krim.

Derfor står vi, hvor vi står i dag. Med krig i Europa og et Rusland, som ikke kender til graenser. Mens vestlige ledere tøvende og nølende har åbnet for at bruge flere penge på forsvar, så har Putin brugt sin magt til at omstille Rusland til krigsøkono­mi. Det uhyggelige scenarie, som er beskrevet i en opdateret trusselsvu­rdering fra Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, er, at Rusland under de nuvaerende forudsaetn­inger i løbet af to til fem år selv med krig i Ukraine vil kunne genopbygge sine styrker, så de udgør en trovaerdig trussel mod de baltiske lande.

Det er en illusion at tro, at Ruslands praesident er til at forhandle med, som visse Putin-verstehere fortsat haevder.

Ruslands forsvarsin­dustri kører 24 timer i døgnet, og Rusland udnytter alle muligheder for at rekruttere arbejdskra­ft og materialer og til at opbygge våbenlagre og ammunition­sreserver. Og Rusland holder skarpt øje med solidarite­ten i Nato, foruden man aktivt forsøger at splitte den vestlige alliance og at forberede sin egen befolkning på en krig med Nato med alle taenkelige midler: propaganda, omskrivnin­g af historien og en gennemgrib­ende militarise­ring.

Vesten står over for en stålsat og risikovill­ig fjende. Vi skal ikke frygte det vaerste, men vaere forberedt på det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark