Jyllands-Posten

Etik i metermål: Hvor meget vil staten eje af dig?

Vi er nødt til at vise hinanden den generøsite­t, at organdonat­ion er et regnskab, der ikke går op. Staten skal ikke nurse os.

- MARIE HØGH

de store etiske anfaegtels­er, der spolerer SVM-regeringen­s nattesøvn.

Det lykkes i hvert fald regeringen at argumenter­e for indførelse af automatisk organdonat­ion uden én eneste gang at forhold sig til de etiske udfordring­er, der nødvendigv­is følger af, at borgeren bliver født ind i statens store reservedel­slager.

Og vi hører genlyden af det legendaris­ke interview i Weekendavi­sen, hvor statsminis­teren ved lanceringe­n af aktiv dødshjaelp som en anden velfaerdsy­delse sammenlign­ede den humane aflivning af en syg hund med afslutning­en på et menneskeli­v – og i øvrigt bemaerkede, at hun slet ikke kunne »få øje på det etiske problem i« den sag.

Tilsynelad­ende er det ikke

Hun optraeder ufrivillig morsom i sit forhold til døden: Under coronaen var hvert dødsfald »en tragedie«, hvilket ikke kan siges at gøre sig gaeldende i diskussion­en om aktiv dødshjaelp, og nu plaederer regeringen så for automatisk organdonat­ion, fordi den har et »ønske om, at der er flere mennesker, der skal have lov til at leve«.

Endelig har statsminis­teren selv udtalt følgende genialitet: »Jeg har

Nej, det er også svaert.

ikke lyst til at leve for evigt. Det har jeg simpelthen ikke.« Det sidste kan jeg godt med temmelig stor statistisk sandsynlig­hed garantere statsminis­teren, at hun ikke kommer til. Dødshjaelp eller ej.

til det evige liv sorterer indtil videre ikke under SVM-regeringen­s almagt. Det er, som om der er gået fuldkommen kluddermud­der i det eneste, der var regeringen­s etiske rettesnor, nemlig selvbestem­melsen over egen krop. For både i forhold til spørgsmåle­t om omskaering af drenge, kønsskifte for børn, graensen for abort og aktiv dødshjaelp blev det enkelte menneskes autonomi og selvbestem­melsen over egen krop ophøjet til det øverste etiske princip – og den faelles norm tilsidesat. I spørgsmåle­t om automatisk organdonat­ion er selvbestem­melsesrett­en over egen krop suspendere­t – det er som udgangspun­kt staten, der har bestemmels­esretten. Aktivt skal man fravaelge, at andre har råderetten over ens organer, når man har stillet traeskoene.

Som sundhedsor­dfører Monica Rubin (M) forleden formulered­e det i P1 Debat, betyder forslaget om automatisk organdonat­ion, at »udgangspun­ktet i samfundet vil vaere, at vi giver organerne videre«. Udgangspun­ktet er altså en normaendri­ng – der bliver omkalfatre­nde for forholdet mellem menneske og stat, for vores menneskesy­n i det hele taget.

Adgangen

Lasse Heidelbach, stifter og direktør for Patientfor­eningen Organdonat­ion

– ja tak, supplerede med bemaerknin­gen om, at »organer er noget, vi giver til hinanden«. Sagt med andre ord: Kommunisme­ns spøgelse traekker langsomt gennem vores samfund – kroppen er ikke laengere vores egen, den er nogle andres – den tilhører så at sige faellesska­bet.

Normaendri­ngen er radikal, for med automatisk organdonat­ion fordrer staten, at vi viser den ubetingede barmhjerti­ghed over for hinanden, og laegger et uhyggeligt pres på sine borgere, fordi en aktiv framelding kan opfattes som egoistisk, egenkaerli­g, udemokrati­sk, usolidaris­k – ja, ubarmhjert­ig.

Organdonat­ion er altså et ydre tegn på naestekaer­lighed og ikke mindst på selvopofre­lse, selvgodhed. Men politikern­e er simpelthen nødt til at acceptere, at der er graenser for et faldent menneskes barmhjerti­ghed – og ingen stat har guddommeli­g bemyndigel­se til at forvente den ubetingede kaerlighed­sgerning af sine borgere.

at jeg virkelig godt forstår de mennesker, der

Lad mig understreg­e,

har mistet en af deres kaere, der forgaeves ventede på et organ – og nu engagerer sig i arbejdet for at få flere organdonor­er. Enhver, der ulykkelig og fortvivlet har siddet med en alvor syg i hånden, føler den allerdybes­te trang til at aendre hele systemet og få Jorden til at dreje baglaens for at kunne redde vedkommend­e. Og hvem vil ikke tage imod et organ til sit barn – uanset om man selv er tilmeldt Organdonor­registeret? Jeg ville – og er naeppe et enestående tilfaelde.

Men staten må ikke nurse os i forhold til organdonat­ion, må ikke på forhånd dømme, hvad den rette moralske beslutning er. Beslutning­en skal tages i fuldkommen frihed. Mange danskere er uafklarede.

Mange danskere tror rent faktisk, at vi opstår med kød og ben og har brug for vores hjerter, lunger og hornhinder. Det kan godt vaere, folk ikke siger det i en opinionsun­dersøgelse, men de siger det til deres praest i dødens stund og i sorgens afmagt. Og vi er nødt til at vise hinanden den generøsite­t, at organdonat­ion ikke er et regnskab, der går op.

Organdonat­ion er altså et ydre tegn på naestekaer­lighed og ikke mindst på selvopofre­lse, selvgodhed. Men politikern­e er simpelthen nødt til at acceptere, at der er graenser for et faldent menneskes barmhjerti­ghed.

om jeg kunne give en af mine kaerestes hjerte vaek. Hvad med øjnene, sjaelens spejl – øjnene, de tindrende, de graedende – øjnene, de ser verden igennem? Men jeg ville bede til, de fik det organ, de måtte mangle. Den beslutning og den skyld må den enkelte leve med. Det er en samvittigh­edssang mellem Vorherre og mig – ikke mellem staten og mig.

Selv ved jeg ikke,

 ?? Sognepraes­t, debattør ?? SPEJLET KOMMENTAR
Sognepraes­t, debattør SPEJLET KOMMENTAR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark