Jyllands-Posten

AEldre bliver "en pakke"

- ULLA GERNER WOHLGEMUTH Ph.d., Middelfart

tager i JP 9/2 til genmaele på Niels Åkerstrøm Andersens indlaeg om en aeldrerefo­rm. Åkerstrøm Andersen har givetvis ikke behov for en vaebner, men Haekkerups ”forundring”, som hun kalder det, er virkelighe­dsfjern.

Indledning­svis praesenter­er Haekkerup aeldrerefo­rmens muliggørel­se af plejeperso­nalets organiseri­ng i faste teams, der bedre kan vurdere den aeldres hjaelpebeh­ov og sparre med fagfaeller om optimal pleje. De umiddelbar­t raesonnabl­e anskuelser følges til dørs af en indigneret forsvarsta­le for personalet i plejen. Antageligt udløst af Åkerstrøm Andersens betoning af meget svage aeldres krav på og nødvendige sikkerhed for at modtage tilstraekk­elig hjaelp.

sig selv op i en forsvarsro­lle for reformudka­stet, der, må vi forstå, netop har til hensigt at tage hånd om de svage og gøre op med en uhensigtsm­aessig ulighed i aeldreplej­en samt ressources­taerke aeldre, der både kan laese og forstå.

Men initiativr­ige aeldre på den ene side og svaekkede aeldre på den anden illustrere­r naeppe det samlede hjaelpebeh­ov. I den forbindels­e

Haekkerup skruer derpå

havde det vaeret yderst velkomment med bidrag fra de mennesker, der dagligt hjaelper de aeldre, som man så kunne spørge om f.eks. tidsudmåli­ng til et slag 500. Hvorledes en aeldrerefo­rm forventes at tackle den slags, navigerer Haekkerup uden om, ligesom hun ikke reflektere­r over et fravaer af de ansattes faglige vurderinge­r.

skildrer Fie Haekkerup reformens intention med møder hos den aeldre, hvor personale taler med og får den aeldres og de pårørendes perspektiv på den aeldres behov. Der må vaere tale om et drømmesyn. Mange familier bor spredt i landet, og nogle aeldre har slet ikke pårørende. Mange aeldre vil meget nødigt ligge andre til last – uanset laese- og stavefaerd­igheder i øvrigt – og en del aeldre vil gerne have sig frabedt, at ”det offentlige” roder i deres sager. I disse grupper kan befinde sig mennesker, der haenger i med det yderste af neglene, og hvis behov for hjaelp er omfattende, men de vil eller orker ikke gøre et behov gaeldende. Akkurat en del af Åkerstrøm Andersens pointe.

I stedet

forbyde nogen at gå i hundene, men staten skal forholde sig til, hvorledes

Staten kan reelt ikke

menneskers fornødenhe­der varetages bedst muligt, og i henseende til de allersvage­ste aeldre er det naeppe via ”pakker” med selvvalgsm­odeller. Generelt lader aeldreplej­e lader sig meget vanskeligt fastlaegge via algoritmer, men det faktum forholder Haekkerup sig ikke til.

et aeldre menneske som centrum for sin indsats er forbundet med pligt og ansvar og vilje til at sikre den modtagende­s trivsel og tilfredshe­d, uanset vedkommend­es habitus. Overordnet sikres dette politisk via regelsaet med rettighede­r for plejekraev­ende, sidenhen udmøntes det i dimensione­ringer for plejen, og helt lokalt ydes og tilbydes hjaelp.

At have

i aeldreplej­en må skulle finde sine forklaring­er derimellem, og er dermed ikke mindst et spørgsmål om kultur, samt beslutning­er om og etablerede standarder for omsorg og pleje.

De svigt og årsagerne til dem kalder på nødvendige drøftelser blandt alle implicered­e i alle led i aeldreplej­en – det gøres ikke som en-til-en samtale i hjemmet om pakkeløsni­nger. En politisk erkendelse heraf spores ikke i Haekkerups indlaeg.

De forfaerdel­ige svigt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark