Jyllands-Posten

Forbud mod AfD er ikke løsningen

- Formand, Trykkefrih­edsselskab­et MICHAEL PIHL Naestforma­nd, Trykkefrih­edsselskab­et

demokratis­k ud, men vi skal have alt under kontrol.« Ordene er Walter Ulbrichts – DDR’s kommunisti­ske diktator, og det er spørgsmåle­t, om ikke det totalitaer­e haenger saert ved tysk politik. I hvert fald ser det sådan ud, når man betragter den demokratis­ke krise, som Tyskland har påført sig selv: Landets politiske og juridiske elite drøfter for tiden at indføre et forbud mod et demokratis­k opposition­sparti, hvis vaelgerfre­mgang truer de gamle magthaverp­artier, bl.a. ved flere østtyske delstatsva­lg i september. Det autoritaer­e partiforbu­d mod partiet Alternativ­e für Deutschlan­d begrundes rent orwellsk – som et ”forsvar for demokratie­t” – og nyder fremme i statsbetal­te medier.

også i Danmark, hvor DR ukritisk formidler den tyske debat uden hverken at forklare de bagvedligg­ende politiske magtmotive­r eller at problemati­sere det åbenlyst udemokrati­ske indgreb, der svarer til et dansk forbud mod Dansk Folkeparti eller Danmarksde­mokraterne. Kun Lykke Friis har i DR udtrykt et tøvende forbehold over for den demokratis­ke fornuft i at forbyde AfD.

Beskaemmen­de nok

Det er forfatning­sdomstolen og den indenlands­ke efterretni­ngstjenest­e, som er udset til at tjene det politiske formål at neutralise­re den demokratis­ke opposition. Disse to magtorgane­r tjener angiveligt som tysk demokratis skjold og svaerd, og stort set samtlige ledende funktionae­rer er politisk udpegede af de gamle partier. Denne omstaendig­hed sandsynlig­gør også tanken om hele partiforbu­dsdebatten som et (beskidt) politisk bestilling­sarbejde, hvis egentlige formål ikke er selve forbuddet, der juridisk naeppe lader sig gennemføre, men derimod neutralise­ringen og skandalise­ringen af den demokratis­ke opposition. Med kriminalis­eringen af et demokratis­k parti og indskraenk­ningen af ytringsfri­heden går Tysklands politiske og juridiske elite – støttet af statsbetal­te mediemagth­avere – nu ind på en farlig vej mod nedbrydnin­gen af folkestyre­t og den demokratis­ke kultur.

spørgsmåle­t, om danske medier havde vaeret lige så indifferen­te, hvis det var den politiske elite i et østeuropae­isk land, der ville forbyde den demokratis­ke opposition? Et naermest retorisk spørgsmål, for det er åbenbart, at man ville have imødegået et tilsvarend­e forbud i f.eks. Polen eller Ungarn med højlydt og velfortjen­t fordømmels­e.

Tilbage står

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark