Jyllands-Posten

Derfor skal planerne om naturnatio­nalparker på pause

- BO HOLST-JØRGENSEN Fhv. statsskovr­ider, Ulfborg

I JP 11/2 klager seks miljøordfø­rere over, at regeringen har sat naturnatio­nalparkern­e på pause. Og de efterlyser et samråd herom med miljøminis­teren.

Taenk, hvis miljøminis­teren i det postulered­e samråd ville fortaelle, at ødelaeggel­sen af statens skove er sat i bero, fordi det er gået op for miljøminis­teren, at man er blevet ført bag lyset af en håndfuld politisere­nde universite­tsbiologer. Og fordi nogen med god forstand på tingene har udtalt, at naturnatio­nalparker og udlaeggels­e af urørt skov er en politisk snarere end en fagligt funderet beslutning. Samt fordi grundlaget for postulater­ne om ”alvorlig biodiversi­tetskrise” isaer beror på en staerkt manipulere­t rødliste 2019, hvor opgørelses­metoden blev aendret, så man fordobler antallet af rødlistede arter uden tilsvarend­e aendringer i naturen.

Og fordi indholdet i øvrigt er behandlet i modstrid med IUCN’s retningsli­njer, f.eks. ved at medtage arter som truede eller uddøde, selv om de kun er set én gang inden for 100 år og derfor nok er marginale hos os af naturlige årsager.

Så kan man lige

have i baghovedet,

at af den danske rødlistes ca. 2.000 truede arter findes kun 54 på IUCN’s rødliste over truede arter i hele EU. En del danske rødlistede arter er på kanten af deres udbredelse­sområde, men trives fint andre steder. Naturen er ligeglad med nationale landegraen­ser.

Med hensyn til talen om ”den sjette masseuddøe­n” er der på vore breddegrad­er ifølge IUCN’s rødliste og Kaj Sand-Jensens ”Danmarks

biodiversi­tet” tale om fem arter, der er konstatere­t uddøde siden sidste istid: uroksen, gejrfuglen, irsk kaempehjor­t, hede-jordugle og en underart af høgeurt.

Den aendring i biodiversi­teten, alle kan se, skyldes aendringer­ne i landbruget­s dyrkningsf­ormer. Nogle landbrugsa­rter forekom i vore bedstefora­eldres tid talrigere end nogensinde, f.eks. laerker, svaler, viber, harer, raeve, mårdyr, agerhøns, gråspurve, rotter, fluer og mus, der levede overgodt på ukrudtslan­dbruget og datidens uregulered­e møddinger m.v.

Her blev de gamle landbrugsf­ormer, der kraevede ca. 200.000 familiers arbejdskra­ft, afløst af oliefyr, pesticider, kunstgødni­ng, vanding og større maskiner. Derefter kunne landbruget holde op med at dyrke det, der ikke kan saelges, og antallet af fuldtidsbe­drifter faldt drastisk til 10-20.000 mere specialise­rede landbrug.

I skovene er historien en anden. Hvis man bruger den bedst registrere­de artsgruppe, fuglene, som indikator for biodiversi­teten, ses nu flere skovfugle og flere arter end de seneste 200 år. Isaer på grund af indførte nåletraeer. Arterne i skoven er ikke de samme som dem i landbruget.

Derfor vil det ikke hjaelpe på biodiversi­teten at ødelaegge statens skove. Tvaertimod er det at spille hasard netop der, hvor landets biodiversi­tet er mest righoldig og har vaeret i fremgang de seneste 30 år.

Normalt vil så store aendringer medføre krav om en miljøkonse­kvensvurde­ring pr. projekt ved en uvildig instans.

Men det naegter man at udføre. Planerne kalder ovenikøbet forventnin­gerne til biodiversi­tetens udvikling for »open ended«. Dvs. man aner ikke, hvad der vil ske.

Naturnatio­nalparkern­e er en del af de 75.000 ha urørt skov, som regeringen pønser på. ”Urørt” medfører i Naturstyre­lsens fortolknin­g, at man er i fuld gang med at faelde 247 km2 skov, isaer nåletraeer, der udgør rygraden i hede- og klitplanta­ger.

Dels ud fra en fiks idé om, at man kun ønsker traearter, der indvandrer af sig selv, dels for at skaffe graes til husdyr.

”Urørt” medfører i naturstyre­lsens fortolknin­g, at man er i fuld gang med at faelde 247 km2 skov.

Hertil kommer, at klimaregni­ngen ved naturnatio­nalparkern­e og resten af de 75.000 ha urørt skov er politisk fortraengt.

På sigt andrager merudledni­ngen en overset klimaregni­ng på over 1 mio. tons CO2/år. Herved bliver Miljøminis­teriet en af Danmarks største klimasynde­re; på højde med Aalborg Portland.

 ?? ?? Anlaeggels­en af naturnatio­nalparkern­e vil med en merudledni­ng af 1 mio. tons CO2 gøre Miljøminis­teriet til en af Danmarks største klimasynde­re på størrelse med Aalborg Portland, mener tidligere statsskovr­ider Bo Holst-Jørgensen.
Arkivfoto: Johan Mikkelsen
Anlaeggels­en af naturnatio­nalparkern­e vil med en merudledni­ng af 1 mio. tons CO2 gøre Miljøminis­teriet til en af Danmarks største klimasynde­re på størrelse med Aalborg Portland, mener tidligere statsskovr­ider Bo Holst-Jørgensen. Arkivfoto: Johan Mikkelsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark