Jyllands-Posten

Man må selv passe på sine egne ting. Også jord, der skrider

- MORTEN JØRCK Bygherrerå­dgiver, selvstaend­ig, København

»Man må selv forsikre sine egne ting!« sagde forsikring­smaegleren til mig, da jeg for mange år siden var formand for en andelsboli­gforening, og en andelshave­r insistered­e på, at foreningen skulle erstatte en laederjakk­e, som nogle rotter havde gnavet huller i, mens den lå i et af foreningen­s kaelderrum. Andelshave­ren måtte tale med sit eget forsikring­sselskab i stedet for.

gaelder for åer og vandløb, som man har ansvaret for at forvalte. ”Man har selv ansvaret for at sikre sit eget vandløb,” kan man sige. Og når Randers Kommune i flere år på taetteste hold har iagttaget, at en stor bunke forurenet jord langsomt men sikkert glider ned ad en skråning, må man sørge for, at det ikke fortsaette­r. Kommunen gjorde sandsynlig­vis også noget, men åbenbart ikke nok. Og når det så er gået galt, kan man ikke bare skyde hele ansvaret over på forurenere­n og gå ud fra, at den regning, der nu er blevet alt for stor, kan betales af Nordic Waste A/S. Kommunen må have vidst – eller burde have vidst – at hvis udgifterne til at standse jordbunken blev større end virksomhed­ens

Det samme princip

egenkapita­l, ville regningen havne hos kommunen.

egenkapita­l var i seneste regnskabsp­eriode 16 mio. kr. Det beløb kan man ikke redde åen for, når hele bunken skrider. Der skal bruges voldsomt mange flere penge, og dem appellerer nogle nu til, at en aktionaer skal betale af egen lommer, bare fordi lommerne er dybe nok. Det er en skandale, at medlemmer af Folketinge­t og ministre, som skulle vaere forbillede­r for borgerne, fuldstaend­ig tilsidesae­tter, at vi lever i et retssamfun­d, hvor man starter med at placere et juridisk ansvar, før man dømmer folk at betale erstatning. I stedet går man direkte til at udstede moralske domme over en aktionaer, fordi vedkommend­e har mange penge.

Virksomhed­ens

minder mig om, da Inger Støjberg talte om at redde barnebrude, mens vi andre talte om, at hun havde administre­ret efter eget forgodtbef­indende. Heldigvis fik hun også en faengselsd­om for det.

Det er i orden at mene, at en aktionaer med mange penge kan have en moralsk forpligtel­se til at betale for oprydninge­n, men som politiker og minister har man altså også den opgave at vaere et forbillede

Situatione­n

for borgere i et demokratis­k retssamfun­d og derfor holde fast i, at man selv har ansvar for sine egne ting, og holde sig for god til at dømme andre mennesker til at betale, bare fordi de har mange penge. Hvad ville de mon have ment, hvis en del af aktierne i Nordic Waste A/S var ejet af en pensionska­sse med mange milliarder under forvaltnin­g?

Det har vaeret beskaemmen­de at vaere vidne til, hvorledes en borgmester og tre ministre har tilsidesat deres opgave som forbillede­r i retssamfun­det til fordel for populistis­k forargede holdninger, laenge inden sagen er kendt til bunds. Hvor er deres moralske kompas? En plet på Socialdemo­kratiet er det i hvert fald.

den rige aktionaer, ville jeg føle mig ekstremt dårligt behandlet og taenke, at det kan godt vaere, at jeg har et moralsk ansvar, men efter den behandling kan de betale selv! De har ikke engang sagt tak for, at jeg har lovet 50 mio. kr. i erstatning­er til beboerne i Ølst, hvis det skulle blive aktuelt. De penge var naeppe kommet, hvis ejerne af Nordic Waste havde vaeret en pensionska­sse eller en gruppe lokale håndvaerks­mestre …

Og hvis jeg var

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark