Jyllands-Posten

Breaking: Personer begår forbrydels­e mod person et eller andet sted!

Det giver ingen mening at sløre etnicitete­n på kriminelle. Drop nu den foraeldede og fordummend­e berøringsa­ngst, der kun giver plads til alle mulige gaetterier.

- CHRIS HVIDBERG

Når jeg laeser om vold, voldtaegt og trusler begået mod etniske danske børn og voksne, antager jeg ofte, at gerningsma­endene er af ikkevestli­g herkomst – og det er jeg med 1.000.000 pct. sikkerhed ikke alene om.

Jeg gør det hverken af ond, racistisk vilje eller helt ubegrundet ud af den blå luft, men fordi denne gruppe er overreprae­senteret i kriminalit­etsstatist­ikkerne, og fordi der ofte beskrives en adfaerd, der indikerer, at der er tale om ikke-etniske danskere. F.eks. når volden begås af personer i en gruppe mod enkeltpers­oner eller personer i mindretal. Ofte godt krydret med den herskeratt­itude, der trives blandt visse indvandrer­e – så glimrende beskrevet af Frederik Vad

(S).

Men ofte er gerningsma­endenes etnicitet ikke naevnt. Hvorfor? Tja, det ved jeg ikke med sikkerhed, men jeg har da en begrundet mistanke om hvorfor.

Politisk korrekthed kunne vaere en oplagt grund. Men det får man naturligvi­s aldrig nogen publicist til åbent at indrømme. Men enten er man et publicisti­sk medie, der videreform­idler relevant informatio­n i en given sag, eller også er man ikke.

Og hvis man kan skrive artikler om muslimer, der rydder op på Københavns Rådhusplad­s nytårsmorg­en (hvilket er helt fint), kan man også fortaelle om vold begået af personer med muslimsk baggrund. At vaegte hensynet til specifikke etniske gruppering­er over offentligh­edens legitime interesse er en journalist­isk undladelse­ssynd.

Der kan også vaere tale om berøringsa­ngst og fejhed. Altså, at man godt ved, at gerningsma­ends etnicitet er relevant – men alligevel naegter at fortaelle om det af frygt for vreden fra politisk korrekte typer, der gerne vil nedtone problemern­e med voldsparat­e maend af ikkevestli­g herkomst.

Nogle journalist­er og chefredakt­ører synes måske ligefrem, at etnicitet er irrelevant. Det er naturligvi­s subjektivt, hvad man mener er relevant og irrelevant.

Men man kan ikke på nogen begavet vis både mene, at alder, køn, hjemby, etc. er relevant – som i denne artikel, der kan fortaelle, at det er en 18-årig mand fra Randers, der blev dømt for vold – og at etnicitet derimod er irrelevant. Tvaertimod er jeg overbevist om, at mange borgere finder etnicitet saerdeles relevant i voldssager.

Jeg vil ikke gerne bekraeftes i mine antagelser. Jeg vil bare gerne informeres. For når etnicitet ikke naevnes, går jeg ud fra, at mine antagelser er korrekte. Også når de ikke er.

mening, hvis medierne af frygt for at stigmatise­re visse befolkning­sgrupper ikke vil afsløre gerningsma­ends etniske baggrund.

Det giver heller ingen

Og det giver slet ingen mening, når medierne hjertens gerne stigmatise­rer maend fra Randers. Det er simpelthen inkonsiste­nt og vattet.

Skulle der vaere en logisk konsistens, burde disse medier producere nyheder i stil med: ”Personer begår forbrydels­e mod person et eller andet sted!” – helt renset for info, der kan associeres med nogen befolkning­sgruppe.

Fortael nu bare, hvilken etnicitet der er tale om i voldelige overfald og seksuelle overgreb. Både når det gaelder børn og voksne. Fortael gerne, hvis det er etniske danskere – det vil også hjaelpe de borgere med ikkevestli­g baggrund, som mange medier så gerne vil beskytte. Fortael mig, hvis jeg tager fejl i mine antagelser, når jeg f.eks. gaetter løs på, hvilken etnisk baggrund fire unge voldsmaend i linje 4A mon har.

At ønske at kende gerningsma­ends etnicitet er ikke racisme. Jeg vil ikke gerne bekraeftes i mine antagelser. Jeg vil bare gerne informeres. For når etnicitet ikke naevnes, går jeg ud fra, at mine antagelser er korrekte. Også når de ikke er.

 ?? Reklameman­d, musiker, medlem af LA ?? HVIDBERGS VERDEN KOMMENTAR
Reklameman­d, musiker, medlem af LA HVIDBERGS VERDEN KOMMENTAR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark