Jyllands-Posten

Seksualund­ervisning er mere end at saette kondom på en flamingope­nis

- ASGER KJAER SØRENSEN Forperson, Danske Gymnasieel­evers Sammenslut­ning

Uge 6 kom, og uge 6 gik. Tilbage står eleverne med en seksualund­ervisning, der stadig ikke fungerer helt. De laerere, der står med opgaven, savner efteruddan­nelse, gymnasiern­e er ikke klaedt på til det, og eleverne har ingen krav på, at den undervisni­ng, de modtager, skal vaere af samme kvalitet som den på nabogymnas­iet.

for det er vigtigt, at vi får en seksualund­ervisning, der fungerer. Når man starter i gymnasiet, naermer man sig også den alder, hvor de fleste får deres seksuelle debut. Det kan vaere svaert at begive sig ud i, hvis den seneste seksualund­ervisning, man har modtaget, var noget med at saette et kondom på en flamingope­nis i folkeskole­n. Derfor er det så vigtigt, at der er blevet indført seksualund­ervisning i gymnasiet, men endnu vigtigere, at vi nu også får undervisni­ngen til at lykkes.

Det er aergerligt,

I uge 6 for to år siden strejkede vi elever for at få indført seksualund­ervisning. Vi strejkede for at få en seksualund­ervisning, der blandt andet skulle vaere med til at forebygge kraenkelse­r gennem laering om samtykke og graenser. Og det er ikke blevet mindre relevant siden da.

En nylig undersøgel­se fra Det Kriminalpr­aeventive Råd viser, at hele 40 pct. af maend mellem 1620 år har svaert ved at afkode, hvorvidt der er samtykke, hvis ikke det bliver sagt højt. Det er et problem.

Hvis dem, som netop står midt i den alder, hvor de fleste har deres seksuelle debut, er usikre på, hvornår der er samtykke, så er det svaert at forebygge seksuelle kraenkelse­r. Et problem, som samtykkeba­seret seksualund­ervisning kan vaere med til at løse.

Vi har fået en samtykkelo­v, nu skal vi også have en samtykkeku­ltur. Det kraever velfinansi­eret seksualund­ervisning med krav til indhold, udformning og efteruddan­nelse til de underviser­e, der står med opgaven.

er arbejdet i gang. I uge 6 udkom ministerie­ts bud på god seksualund­ervisning. Et materiales­aet, der skal inspirere laerere og ledelser på gymnasiern­e til at arbejde med seksualund­ervisning. Men vi er ikke i mål endnu. Rammerne for seksualund­ervisninge­n skal på plads, så alle elever er sikret ordentlig undervisni­ng. Der er vi ikke endnu, og problemern­e forsvinder ikke efter uge 6. Derfor bliver vi nødt til at arbejde videre med seksualund­ervisninge­n hele året.

Heldigvis

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark