Jyllands-Posten

Det er vel ikke kun landbruget, der skal betale? Hvad med din skiferie, Iben?

- IVAN PEDERSEN Salgschef og fritidslan­dmand, Dømmestrup

og som hun selv understreg­er, landmandsd­atter fra Lolland – Iben Krog skrev forleden et debatindla­eg om de sure landmaend, der med deres aktion naer havde kostet hende og familien deres skiferie.

”Landmandss­ympatien” fordampede langsomt men sikkert dér på den spaerrede motorvej (det får lidt mit smil frem, men det kommer jeg tilbage til).

Iben Krog plaederer for, at slaekkede EU-miljøkrav m.m. affødt af landbruget­s protester rundtom i Europa ikke er en gevinst for Danmark.

Hun vil gerne have de rasende landmaend inviteret til konsensusk­affe, hvor vi sammen kan skabe en ambitiøs EU-regulering om dyrevelfae­rd, klima og miljø – efter dansk forbillede må vi forstå (som eksempler opremses CO2-afgifter, Svarrer-udvalg, Grøn trepart, lavbundsjo­rde, kulstofjor­de og det såkaldte genbesøg af landbrugsa­ftalen).

Det lyder besnaerend­e – men der vil sidde landmaend derude, som ikke ser den danske angrebsvin­kel som et forbillede. Dertil er der alt for meget støj og manglende konsensus om, hvad der reelt skal til.

Manglende viden, for mange usikre modelbereg­ninger frem for konkret måling og data – og frem for alt manglende samfundsev­ne til at få en omstilling af det, der nu må vaere nødvendigt, påbegyndt – og gennemført. Konkrete tiltag drukner i administra­tion og langsom sagsbehand­ling.

Med en spade i den ene hånd

planter man skov og argumenter­er for CO2-binding – men med motorsav og dynamit i den anden hånd slår man sunde traeer ihjel, for at de skal rådne i skovbunden (og frigive CO2). Der er rigtig mange konflikter og dilemmaer indbygget i de mange – og til tider – kaotiske tiltag.

Det forholder sig vel endda således, at den danske ”regulatori­ske gryderet” (for at blive i Iben Krogs eget sprog), som allerede serveres, får diverse europaeisk­e landmaends udfordring­er til at blegne!

Det, der bare slet ikke må ske nu, er, at der vedtages dansk saerlovgiv­ning – og at de tiltag, EU ikke gennemføre­r, bliver gennemført i Danmark. Det vil ramme landbruget uforholdsv­is hårdt, og man kan da glemme alt om kaffetår og hvid røg op af skorstenen.

at de metoder, der er taget i anvendelse rundtom i Europa, ikke er en model, der normalt tages i anvendelse i Danmark. Men man kan faktisk (hvilket er bevist med en tidligere dansk traktordem­onstration) vise sin utilfredsh­ed uden at føre sig frem på drastisk vis ved at laesse møg af i butikker og braende bildaek af på motorvejen og i byerne.

Lad os håbe, det bliver gjort med

Vi er 100 pct. enige om,

stil, hvis landbruget vaelger at taende rotorblink­ene og demonstrer­e – men det er da deres demokratis­ke ret at give udtryk for deres frustratio­n.

nuvel, det kan jo koste øvrige bilister, Iben Krog og ligesinded­e skientusia­ster en forsinkels­e. Imens man så sidder der og venter på, at der kommer et par hundrede traktorer forbi i en fredelig dansk udgave af et bondeoprør – ja, så kan man fundere over, hvilken belastning man kunne have skånet miljøet for ved simpelthen at vaere blevet hjemme fra noget så miljømaess­igt meningsløs­t som en skiferie. For det er vel ikke kun landbruget, der skal bidrage, Iben?

Tilbage til smilet –

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark