Jyllands-Posten

Vi har indrettet arbejdsliv­et forkert

Hvis flere skal arbejde mere, må arbejdsliv­et bygge på den indre motivation snarere end på det system af belønning og straf, som regeringen og ledere på arbejdspla­dser foretraekk­er.

- KASPER STØVRING Forfatter og foredragsh­older, Sorø

I takt med at flere bliver syge af stress af at arbejde, og ønsket om at traede ud af hamsterhju­let bliver mere populaert, vil regeringen have flere til at arbejde mere. Ellers kan velfaerdss­taten ikke holdes flydende. For at få det budskab til at glide ned indfører ikke blot politikere, men også ledere på arbejdspla­dser et system af belønning og straf for at motivere os til at arbejde mere.

Den modsaetnin­g mellem ydre incitament­er og indre motivation tyder på, at vi har indrettet arbejdsliv­et forkert.

Det er en analyse, der også har praeget en raekke indlaeg i JP, der handler om behovet for at arbejde mindre ved f.eks. at indføre en firedages arbejdsuge. Men der er også en anden løsning. Den handler netop om indre motivation.

Meget af arbejdsliv­et er reguleret efter det dogme, at alt, hvad man gør, gør man for at blive belønnet. For mennesker er af naturen dovne, i hvert fald vrangvilli­ge. Derfor skal man belønne dem med f.eks. bonusser og forfremmel­se eller straffe dem ved f.eks. at fjerne store bededag.

Den bedste motivation er imidlertid den indre, den, der kommer af lyst. Er man motiveret, arbejder man bedre og mere. Kan man så ikke samtidig belønne? Så hjaelper man både dem, der er og ikke er motiverede?

Nej, det er faktisk problemati­sk. For når man bygger arbejdet på bonusser, karriereud­vikling og lønforhøje­lser, aendrer man menneskers motivation og dermed deres adfaerd. Man svaekker den primaere grund til at arbejde: nemlig lysten og den indre drivkraft.

Eksperimen­ter har vist, at børn, der belønnes for at tegne, ikke gør det lige så godt og gør det i mindre grad end børn, der udelukkend­e gør det af lyst. For børn, der belønnes, spørger nu sig selv, hvorfor de overhovede­t tegner? Og det svar, de giver sig selv, er selvfølgel­ig: Fordi jeg belønnes. Lyst forvandles til arbejde. Belønninge­n ødelaegger den indre motivation, og snart tegner alle børnene for at blive betalt.

At give børnene to grunde – lyst og belønning – til at tegne er altså dårligere end at lade dem forblive indremotiv­eret.

Det samme eksperimen­t har man lavet med laesning. Hvis børn, der laeser af lyst, begynder at blive belønnet for at laese en bog, så laeser de ganske vist mere, men de kan ikke huske det, de har laest, lige så godt som før. Desuden begynder børnene at vaelge bøger ud fra, hvor mange sider bogen har, så de kan laese flest mulige bøger og dermed få flest penge. Men hele pointen med at laese forsvinder.

Psykologen Barry Schwartz har i bogen ”Why We Work” skrevet om disse eksperimen­ter, og ifølge ham er laeren, der også gaelder for de voksnes arbejdsliv, følgende:

Med belønninge­r aendres menneskers selvforstå­else og dermed deres adfaerd. Ydre belønninge­r risikerer at ødelaegge den indre, lystbetone­de motivation, og hen ad vejen omskabes menneskers ”natur”. Mennesker bliver nu den type personer, som visse ledere, økonomer, adfaerdste­knologer og politikere antager, mennesker er fra naturen: dovne og modvillige.

Vores indretning af arbejdsliv­et skaber altså en type menneske, vi ikke ønsker, og som tilmed ofte bliver sygt af at arbejde og ønsker at arbejde mindre.

Samme Schwartz står bag et øjenåbnend­e studie af officersel­ever ved militaerak­ademiet West Point, der viser, at den indre motivation ikke blot får mennesker til at arbejde mere, men også bedre.

Schwartz og hans forskerhol­d spurgte eleverne om deres grund til at melde sig til militaersk­olen. Nogle svarede, at de gjorde det af indre motiver. Det var for dem et kald at tjene landet. Andre elever svarede, at deres grund var instrument­el. De fik kompetence­r, der kunne skaffe dem et godt job med en bedre løn et andet sted. Atter andre elever svarede, at de gjorde det af begge grunde.

Hvilke elever blev de bedste, de mest dedikerede, flittigste og dygtigste? Det blev de elever, der var indre motiverede. Det overrasken­de er imidlertid, at de elever, der meldte sig af begge grunde, blev mindre gode. At have to tilsynelad­ende gode grunde er med andre ord ikke bedre. Da selve det at gøre noget af instrument­elle grunde fører til et vaerre resultat, bør man vaere meget varsom med overhovede­t at give mennesker de grunde. I hvert fald bør de kun gives som sekundaere grunde.

Ydre incitament­er som belønning eller straf har det med at svaekke den indre motivation, som så svaekker arbejdsgla­eden. Statsminis­teren sagde ellers i sin nytårstale i 2022, at »alt for meget tid går med proces, bureaukrat­i, kontrol og skemaer« i den offentlige sektor. Men til trods for de gode hensigter er problemet kun forvaerret.

Systemet af incitament­er taerer ikke blot på arbejdsgla­eden, men også på de moralske forpligtel­ser, vi i øvrigt har over for andre mennesker. Det har en berømt israelsk dagplejeor­ganisation vist.

En del foraeldre hentede deres børn for sent til stor gene for de ansatte, der uforudset var tvunget til at arbejde over. Derfor besluttede dagplejens ledelse at give foraeldren­e en bøde, hvis de kom for sent. Men problemet blev forvaerret. Flere hentede nu deres børn senere.

Vores indretning af arbejdsliv­et skaber altså en type menneske, vi ikke ønsker, og som tilmed ofte bliver sygt af at arbejde og ønsker at arbejde mindre.

Årsagen? Bøden blev anset for en pris for den ekstraydel­se, at man kunne hente sine børn senere. At hente sine børn for sent blev altså en ret god handel betragtet ud fra en cost-benefit-kalkule.

Dagplejen afskaffede derfor bøderne, men det løste ikke problemet. Incitament­et havde netop underminer­et den moralske forpligtel­se over for de ansatte, der jo gerne ville hjem til deres egen familie. Spørgsmåle­t ”Hvad skylder jeg dagplejens ansatte?” blev erstattet af ”Hvilken fordel får jeg ud af at hente mit barn for sent?”.

Den moralske pagt mellem mennesker blev erstattet af en købmandsag­tig kontrakt, der appellerer til, at individet kalkulerer ud fra sin egenintere­sse. Man tillader sig at komme for sent, for det er blevet et forbrugsgo­de.

organisere arbejdsliv­et, hvis vi skal arbejde mere og bedre og samtidig styrke livskvalit­eten? Og måske endda gøre det moralsk rigtige? Pisk og gulerod og rigide regler synes ikke at vaere svaret. Man kan også spørge, hvor meget arbejdet overhovede­t bør fylde i vores liv? At bruge tid på familie og venner er også et stort gode.

Men givet, at mange af os villigt bruger tid og energi på at arbejde og også er optaget af, hvordan vores arbejdsliv kan bidrage til det gode liv for os selv, vores kolleger og det omgivende samfund, må følgende forskrifte­r gaelde:

Arbejdspla­dsen bør sikre en høj grad af frihed, selvbestem­melse og afveksling. Tilsvarend­e bør der også vaere mulighed for at blive udfordret, så man kan dygtiggøre sig, ligesom det at vaere en del af et faellesska­b bør betones, så man kan hjaelpe andre og få støtte fra kolleger og ledere, der viser tillid og vejleder snarere end overvåger og kontroller­er.

Hvordan bør vi så

arbejdspla­dser giver arbejdet mening og engagerer de ansatte. Men indstillin­gen til arbejdet er også afgørende. De mennesker, der har et kald, er bedre til at arbejde og mere tilfredse, for de føler, de gør en forskel.

At bygge på den indre motivation snarere end ydre incitament­er er ikke et argument for at arbejde mindre, men bedre og mere lystfyldt, mere motiveret.

De bedste

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark