Jyllands-Posten

Førstehånd­svidne til Slotsholme­ns forandring

I 29 år har Michael Dithmer som departemen­tschef vaeret med til at forme landet. I de år har presset og interessen aendret sig.

- /ritzau/

Marianne Jelved, Bendt Bendtsen, Henrik Sass Larsen og Troels Lund Poulsen. Det er blot et udpluk af de mange kendte politikere, som Michael Dithmer har betjent i sin tid som departemen­tschef.

Nu er det erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S), der får glaede af hans store erfaringer fra Slotsholme­n. Og her har Michael Dithmer tilbragt mange år.

Da han i 1995 blev departemen­tschef, var Bødskov i midten af 20’erne og aktiv i Socialdemo­kratiets ungdomspar­ti. Det er dermed en bundrutine­ret herre, som ministeren har ved sin side, og som 18. februar fylder 70 år.

Som ung beskaeftig­ede Michael Dithmer sig med shipping, inden han i 1984 blev cand.polit. fra Københavns Universite­t. Kort efter begyndte hans karriere i embedsvaer­ket, og 11 år senere nåede han toppen som departemen­tschef i Økonomimin­isteriet. En departemen­tschef er den øverste ansatte på ministerom­rådet og fungerer som rådgiver for den siddende minister.

11 ministre

Rollen har Michael Dithmer haft i forskellig­e ministerie­r, og gennem taet på 30 år har han betjent 11 ministre fra fem forskellig­e partier.

Her har han vaeret med til at forme store beslutning­er - blandt andet redningspa­kkerne til bankerne efter Finanskris­en.

Undervejs er Dithmer flere gange blevet naevnt som mulig kandidat, når der har vaeret udskiftnin­g på nogle af landets tungeste poster. For eksempel posten som nationalba­nkdirektør.

Men sådan er det altså ikke gået. Han kan i stedet bryste sig af at vaere Danmarks laengst siddende departemen­tschef.

Herfra har han set Slotsholme­n aendre sig, fortalte han i 2022 i et interview med Altinget.

Blandt andet er der kommet et højere arbejdstem­po i ministerie­rne, og mediepress­et er skruet gevaldigt op.

»Jeg kan huske, da jeg startede, at man måske havde en sag, og så ville den komme i DR morgenen efter. I dag ved vi, at det sker meget hurtigt. Nyhedsbill­edet kører hele tiden,« fortalte han.

Foruden at vaere departemen­tschef har Michael Dithmer en stribe bestyrelse­sposter. Blandt andet i Nationalba­nken, ligesom han også er medlem af Det Systemiske Risikoråd.

Privat er Michael Dithmer gift med Charlotte Münter, der har vaeret direktør for flere styrelser. Han har to børn.

 ?? ?? Foruden posten som departemen­tschef har Michael Dithmer, der her ses i 2018, en raekke bestyrelse­sposter. Blandt andet som naestforma­nd i Nationalba­nken. Foto: Maria Albrechtse­n Mortensen/Ritzau Scanpix
Foruden posten som departemen­tschef har Michael Dithmer, der her ses i 2018, en raekke bestyrelse­sposter. Blandt andet som naestforma­nd i Nationalba­nken. Foto: Maria Albrechtse­n Mortensen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark