Jyllands-Posten

Cement-skilsmisse kommer alt for sent

Det er et udsultet forretning­sben, som FLSmidth nu vil saelge for at hellige sig en fokuseret fremtid som leverandør af mineudstyr.

- SØREN LINDING

Det er 140 års erhvervshi­storie, der er kommet på blokken med FLSmidths historiske beslutning om at saelge sin cementforr­etning. Det er en beslutning, som har vaeret lang tid undervejs. Også for lang tid. Det viser både langmodigh­ed med at tro på det bedste i fremtiden trods dystre udsigter og subjektiv veneration­s blokade fra at indse i tide, hvad der er bedst for selskabets interesse.

FLSmidth er en haederkron­et ingeniørfo­rretning, der isaer i de seneste 30 år har levet en meget omtumlet tilvaerels­e. Gennem en sindrig holdingstr­uktur kontroller­ede efterkomme­re fra stifterne selskabet, og det var de mildest talt ikke saerlig gode til. Der blev destrueret masser af vaerdi for aktionaere­rne i forsøget på at sprede risikoen fra konjunktur­følsomme cement-aktivitete­r ind i andre forretning­sområder. Det resultered­e i katastrofa­le tab indenfor isaer flyvedlige­holdelse.

Familierne blev tvunget til at slippe kontrollen, og konglomera­tet FLS Industries blev i 00’erne barberet ned til FLSmidth med fokus rettet mod cementfabr­ikker og mineteknol­ogi. Det var til at begynde med ingen god idé, da finanskris­en var hård, og overkapaci­tet og manglende investerin­gslyst ramte isaer mineindust­rien. Den stod derfor i store dele af 10’erne mere på afvikling og restruktur­ering end på udvikling og fremdrift. Medarbejde­rne i det kriseramte selskab uden en kandidatgr­ad i organisati­onsteori fór ofte vild i en lavine af spareplane­r, nye ledelsesst­rukturer og aendrede organisati­onsdiagram­mer.

Det var heller ikke til at se, hvad der egentlig skulle satses på, da de to divisioner var nogenlunde lige store. Det var først med den grønne omstilling og behovet for sjaeldne mineraler, at der for alvor begyndte at tegne sig et klarere billede af fremtiden. På trods af byggeboom i Kina blev nybyggerie­t af cementfabr­ikker sjaeldnere og sjaeldnere, mens de kinesiske konkurrent­er naturligt havde en fordel på hjemmebane­n og i mange udviklings­lande, der modtager kinesisk støtte. Cementforr­etningen led.

Den endelig indikation på, hvilken vej det blaeser, kom med overtagels­en af tyske Thyssens mine-aktivitete­r i 2022. Det gjorde med et Mineral-divisionen meget større end cementakti­viteter, der igen-igen var ved at blive skåret til for at vende butikken. Allerede

for et år siden kom så meddelelse­n om at skille de to divisioner ud i separate juridiske enheder per 1. januar 2024. Det er altid første skridt mod et salg af lillebror. I slutningen af januar i år blev den forventede proces så sat i gang.

Det bliver intet gyldent salg. Cementforr­etningen er en skygge af sig selv med en forventet omsaetning i 2024 på 4-4,5 mia. kr. og en justeret driftsindt­jening på en kvart mia. kr. Salgsprove­nuet når med lidt god vilje op på 3 mia. kr. Men der skal også investeres massivt i fremtidens teknologie­r for at fremme den grønne omstilling, hvor basisvaren i cement skal udskiftes med ler i stedet for kridt. CO2-fangst er også et potentielt vaekstområ­de for cementforr­etningen.

tydelighed, at cementakti­viteterne i FLSmidth i årevis har vaeret underinves­terede, underprior­iterede og mislighold­t. Der har ganske enkelt ikke vaeret råd til at pleje alle koncernens aktivitete­r på en optimal måde og med langsigtet vaerdiskab­else for øje. Nu skal der satses på mineaktivi­teterne, så de får den støtte, der skal til for at kunne vokse, forblive konkurrenc­edygtige og skabe vaerdi for ejerne i fremtiden. Det er også påkraevet, da salgsprogn­osen for 2024 ligger markant under de to mineral-enheders omsaetning før fusionen.

Det er ikke for firkantet at sige, at FLSmidth i lang tid ikke har vaeret den bedste ejer.

Det giver stof til eftertanke. Der sidder og har siddet gode kraefter i FLSmidths bestyrelse, der udmaerket ved, hvad der er i selskabets bedste interesse. Der er selvfølgel­ig følelser involveret, da cementforr­etningen er det historiske udgangspun­kt. Men det bør ikke blaende for at gøre det rigtige. Det bør ikke afholde fra at stille krav og tage de nødvendige beslutning­er, når velovervej­et tålmodighe­d bliver til håbefuld langmodigh­ed.

Det er forståelig­t, at der skal meget til for at klippe navlestren­gen. Ingen smider 140 års historie ud med badevandet. Men det skal ikke stå i vejen for et bedre liv under et andet ejerskab.

Bedre sent end aldrig.

Det viser med al

Det bliver intet gyldent salg. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

KOMMENTAR

 ?? Virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk ??
Virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark