Jyllands-Posten

1 mio. husstande har adgang til fibernet uden at bruge det

14 energi- og fibernetse­lskaber har de seneste 20 år brugt et tocifret milliardbe­løb på at laegge fiber forbi en mio. danskere, der åbenbart er ligeglade med fiberløsni­ngen.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Efter 20 år, 500.000 km fiberkabel og et stort tocifret milliardbe­løb var forventnin­gen, at danskerne havde forstået budskabet.

Det har 1 mio. danskere ikke.

I hvert fald har 14 energiog fibernetse­lskaber – heriblandt energikaem­per som Norlys og Andel - samlet i Fiberallia­ncen kastet sig ud i en reklamekam­pagne, der kort og godt skal fortaelle danskerne, at de har fiberkable­r liggende i fortovet foran boligen med lynhurtig adgang til internette­ts lyksalighe­der.

Sådan har det vaeret i mange år. Men der er ét problem: »Mange forbrugere ved det bare ikke,« erkender fibernetse­lskaberne i kampagnen.

»Der ligger en fremtidssi­kker digital infrastruk­tur og venter på at blive brugt af endnu flere,« udtaler Lars Peter Christians­en, formand for Fiberallia­ncen og adm. direktør i Thy-Mors Energi, og fortsaette­r:

»Nu forsøger vi at øge kendskabet til muligheder­ne, for fibernette­t er skabt til at blive brugt af alt og alle.«

Ifølge fiberselsk­aberne har mere end 1 mio. danskere i dag valgt fibernet. Det er den gode nyhed. Den dårlige er, at omkring 1 mio. husstande har adgang til fibernet uden at bruge det.

Samtidig brager Telia, Telenor

og teleselska­bet 3 med Fastspeed på sidelinjen ud over stepperne med et tilbud til danskerne om kabelfri 5Gbredbånd, som på få minutter giver adgang til internette­t med hastighede­r, der kan bide skeer med fibernette­t.

Hård konkurrenc­e

»Lokomotive­t for 3 og Oister i 2024 er fixed wireless access (FWA) eller 5G-bredbånd. Konkurrenc­en er hård på mobilmarke­det, men vi fisker i en anden dam med FWA. Vi har andre konkurrent­er,« lød det stålsat fra Morten Christians­en, topchef i 3, da han for nylig praesenter­ede 2023regnsk­abet.

5G-ambitioner­ne deles af bl.a. Telenor-topchef Lars Thomsen og ikke mindst

Fastspeed-direktør Jens Raith, der senest har saenket prisen på 5G-bredbånd af samme grund.

»Vi skaerer i prisen, fordi 5G-bredbånd har vind i sejlene. Jeg havde simpelthen ikke troet, at 5G-bredbånd ville fylde så meget i markedet, som tilfaeldet er allerede nu,« forklarede Jens Raith i januar til Finans om prisfaldet.

Ingen af teleselska­berne skilter med, hvor mange 5Gbredbånd­skunder de har fået i nettet, men at dømme ud fra deres meldinger er forretning­sområdet i vaekst.

Om 5G-bredbånd er årsagen til, at fibernetse­lskaberne efter 20 års gravearbej­de nu finder grund til at slå på tromme for, at nedgravnin­g af fiberkable­r ikke er nogen garanti for nye kunder, vides ikke.

I hvert fald naevner selskabern­e ikke 5G-bredbånd direkte i forbindels­e med den nye kampagne.

Men mellem sidebenene langes der alligevel ud efter den nye dreng i bredbåndsk­lassen.

Usynligt net

De 14 fiberselsk­aber bag Fiberallia­ncen har nemlig et bud på, hvorfor 1 mio. husstande med adgang til fibernet ikke bruger løsningen.

»Det skyldes ikke mindst, at man ikke kan se fibernette­t i hverdagen, da det er godt beskyttet og gravet ned i jorden – i modsaetnin­g til en 40 meter høj gittermast til mobiltelef­oni,« skriver Fiberallia­ncen med henvisning til 5Gbredbånd leveret via mobilsigna­ler.

Fiberallia­ncens jagt på flere fibernetku­nder kommer på et tidspunkt, hvor TDCejede TDC Net er på vej til at udfase det gamle kobbernet, som i dag huser hundredtus­inder af internetku­nder med en såkaldt DSL-forbindels­e.

Når telefonnet­tet lukkes ned, skal kunder flyttes over på nye bredbåndsl­øsninger, og det kan f.eks. vaere en fiberforbi­ndelse. Men kunderne søger naeppe fibernette­t af sig selv. I hvert fald har 3 netop lukket en aftale på Langeland, som betyder, at øboerne fremover tilbydes 5Gbredbånd som erstatning for DSL-forbindels­erne.

Ifølge Styrelsen for Dataforsyn­ing og Infrastruk­tur har 43 pct. af Danmarks 2,6 mio. kunder med kablet bredbånd valgt en fiberløsni­ng. Der eksisterer ingen officielle tal for udbredelse­n af 5G-bredbånd.

 ?? Foto: Carsten Andreasen ?? De seneste 20 år har energi- og fibernetse­lskaber nedgravet 500.000 km fiberkabel. Til sammenlign­ing er der 380.000 km til Månen.
Foto: Carsten Andreasen De seneste 20 år har energi- og fibernetse­lskaber nedgravet 500.000 km fiberkabel. Til sammenlign­ing er der 380.000 km til Månen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark