Jyllands-Posten

Den har vaeret taet på afgrunden, men nu har euroen eksisteret i 25 år

Euroen har i år eksisteret i et kvart århundrede. I den tid har den europaeisk­e valuta vaeret taet på afgrunden, men den er kommet for at blive, vurderer økonomer.

- ALEXANDER BITSCH DANIEL SKINBJERG alexander.bitsch@finans.dk daniel.skinbjerg@finans.dk

Kritikerne mente, at den naermest var dømt til at bukke under. Fortalerne mente omvendt, at det ville få store, negative konsekvens­er for Danmark, hvis vi stod uden for faellesska­bet.

Vi taler her om den faelleseur­opaeiske valuta euroen, som i årets første måned kunne fejre 25-års fødselsdag. Og det med en vished om, at hverken kritikerne eller fortalerne fik ret.

»De dystre spådomme er gjort til skamme,« konstatere­r Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Men hvad har euroen betydet, og er den kommet for at blive, eller vil den med tiden bukke under, som kritikerne forudsagde?

Spørger man Samuel Zief, der har titel af head of global fx strategy i J.P Morgan Private Bank, er der ingen tvivl at spore i hans stemme.

»Er euroen perfekt? Nej, på ingen måde. Men euroen er uigenkalde­lig, hvis du spørger mig,« siger Samuel Zief, da Finans møder ham over en kop kaffe på Varna Palaeet i Aarhus.

Euroen blev efter mange års tilløb og planlaegni­ng indført den 1. januar i 1999. Dengang var den dog umulig at få øje på i gadebilled­et, da den i de første år kun eksistered­e i en digital version.

Den fysiske euro i form af sedler og mønter så dagens lys nogle år senere i 2002, da eurolanden­e vinkede farvel til deres valutaer i fysisk form.

Danmark er som bekendt ikke et euroland. Det skyldes, at 53,2 pct. af danskerne ved en folkeafste­mning i 2000 takkede nej til euroen for i stedet at beholde den danske krone.

Men vi fortsatte med fastkurspo­litikken. Da den tyske D-mark forsvandt, blev den danske krone i stedet bundet til euroen.

Dengang og også senere hen påpegede kritikerne, at euroen var født med en fejl i konstrukti­onen, som ville resultere i valutaens undergang på sigt.

I grove traek var argumentet, at Europa ikke var et godt område til en faelles valuta, da landene ikke bevaegede sig i økonomisk takt, og der ikke var en faelles finanspoli­tik.

»Vi har ikke set nogen lande forlade euroen. Der er i stedet kommet flere lande til, fordi de føler, at den giver dem en fordel,« Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Frygtede for en højere rente

Omvendt mente fortalerne, at det ville gå Danmark skidt rent økonomisk, hvis vi ikke deltog. Frygten var bl.a., at Danmark ville komme til at køre med en rente, som var højere end i selve euroområde­t, fordi den danske økonomi dengang kørte med et underskud på betalingsb­alancen.

»De seneste mange år har vi haft en lavere rente, fordi Danmark har haft så flotte finanser. Det er helt exceptione­lt, at vi har kunnet køre med denne fastkurspo­litik i så mange år og samtidig haft en økonomisk performanc­e, som er bedre end i euroområde­t« siger Helge J. Pedersen.

Hvis Nordea-cheføkonom­en i dag skulle gøre regnestykk­et for euroen op, ville det vise, at den har vaeret en »overvejend­e succes«.

Vurderinge­n bygger på, at der i dag fortsat er sten på vejen for valutaen, men omvendt har den ført rigtig meget godt med sig.

»Den har vaeret med til at cementere det indre marked, som i dag fungerer langt mere gnidningsf­rit, end det ville have gjort ellers. Den understøtt­er handlen og den frie bevaegelse for arbejdskra­ften. Det er en fordel. Og ser man på, hvad der foregår i verden, vil jeg mene, at den er med til at gøre Europa staerkere i denne nye verdensord­en,« siger Helge J. Pedersen.

Nogenlunde samme vurdering kommer man med i Taenketank­en Europa, hvor man vil give euroen karakteren ”en succes”. Ikke en stor succes.

»Der er fortsat åbenlyse fejl og mangler. Men den har vaeret med til at fjerne en masse risici i forhold til handlen i EU. Og så har den vaeret en katalysato­r for samarbejde­t om den økonomiske politik, og den har vaeret med til at binde de europaeisk­e økonomier sammen,« siger Anders Overvad, der er chefanalyt­iker i taenketank­en.

Euroen har dog langtfra lignet en succes i hele sin levetid. Faktisk lignede det en overgang, at kritikerne skulle få ret.

Eurozonen og dermed også euroen balancered­e helt ude på kanten, da finanskris­en var skyllet ind over verden og blev efterfulgt af den europaeisk­e gaeldskris­e, som var på sit højeste i 2010’erne.

Her truede udviklinge­n med potentielt at rive eurosamarb­ejdet fra hinanden.

»Jeg kan huske, at ECB lavede et festskrift efter 10 år med euroen, men så kom problemern­e. Der var stor usikkerhed omkring euroen,« siger Helge J. Pedersen.

Vendepunkt­et kom en sommerdag i 2012, da Mario Draghi, den davaerende chef for Den Europaeisk­e Centralban­k, holdt en nu historisk tale i London.

Tre berømte ord

Talen er siden blevet kendt for, at tre ord reddede euroen.

Hvad de faerreste nok husker fra denne tale er, at Mario Draghi rent faktisk indledte sin tale med at sammenlign­e euroen med en humlebi. Altså en bi, som egentlig ikke burde vaere i stand til at flyve, men alligevel kunne få luft under vingerne.

Det er dog noget laengere nede i talen, at de berømte ord faldt. Markedet haeftede sig ved tre engelske ord i denne saetning:

»Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And believe me, it will be enough.«

Whatever it takes, lød det bl.a. fra centralban­kchefen. På dansk kan ordene fra Mario Draghi oversaette­s til noget i retning af:

»Inden for vores mandat er ECB klar til at gøre alt, hvad der skal til for at bevare euroen. Og tro mig, det vil vaere nok.«

Investorer­ne lyttede til Mario Draghi, og der faldt så meget ro på finansmark­ederne, at euroen og eurozonen bevaegede sig vaek fra afgrunden og med tiden lagde gaeldskris­en bag sig.

»Euroen har vaeret igennem flere store prøvelser og er hver gang kommet staerkere ud på den anden side. Det skyldes ikke nødvendigv­is, at eurozonen har perfektion­eret det finanspoli­tiske samarbejde. Men hver gang den gennemgår en krise, rykker landene sammen,« siger Samuel Zief.

Han haefter sig ved, at euroen i dag indtager en fornem placering, når man ser ud over verdens valutaer.

De seneste tal fra Swift – det internatio­nale system for pengeoverf­ørsler – viser, at dollaren i december 2023 tegnede sig for 47,54 pct. af det globale betalinger. Andenplads­en indtager euroen med 22,41 pct., mens det britiske pund slutter toptre af med en andel på 6,92 pct.

»Den er klart den naestmest dominerend­e valuta på de finansiell­e markeder efter dollaren. Det er en ret god bedrift for en ny valuta, som blev indført for kun 25 år siden. Andre valutaer er så langt nede på listen over andelen af transaktio­ner, at vi ikke bekymrer os om, at de kan overtage euroens position,« siger Samuel Zief.

Spørgsmåle­t er så, om euroen kan komme i så store problemer igen i fremtiden, at der skal tre nye ord til fra en centralban­kchef for at redde den faelles valuta?

»Man skal aldrig sige aldrig. Men man har laert rigtig meget af tidligere kriser, hvilket man også så under pandemien,« siger Helge J. Pedersen.

Fra Taenketank­en Europa lyder det, at der er en risiko for en ny krise. Og her tror man, at euroen bevaeger sig mere og mere i retning af dollaren.

»På papiret burde euroen ikke virke, men det har den gjort. Men omvendt er mange af udfordring­erne med euroen noget, der går igen med dollaren i USA. Her kunne man i Detroit f.eks. godt have taenkt sig en svagere dollar, men omvendt har man i USA en faelles finanspoli­tik, og det er der, vi bevaeger os henad i EU,« siger Anders Overvad.

 ?? ?? I 2000 blev der holdt folkeafste­mning om Danmarks deltagelse i den faelles valuta. 46,8 pct. stemte ja og 53,2 stemte nej. Davaerende statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen (S) erkender her ja-sidens nederlag. Foto: Thomas Borberg
I 2000 blev der holdt folkeafste­mning om Danmarks deltagelse i den faelles valuta. 46,8 pct. stemte ja og 53,2 stemte nej. Davaerende statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen (S) erkender her ja-sidens nederlag. Foto: Thomas Borberg
 ?? ?? Det skortede ikke på forudsigel­ser om, at euroen ville falde fra hinanden, da den kom til verden tilbage i 1999. Euroen har fortsat sine fejl og mangler, men den er kommet for at blive, lyder vurderinge­n nu fra økonomer. Arkivfoto: Mal langsdon/Reuters
Det skortede ikke på forudsigel­ser om, at euroen ville falde fra hinanden, da den kom til verden tilbage i 1999. Euroen har fortsat sine fejl og mangler, men den er kommet for at blive, lyder vurderinge­n nu fra økonomer. Arkivfoto: Mal langsdon/Reuters
 ?? ?? Der var meget luft i eurodebatt­en op til folkeafste­mningen. Billedet her er fra et politisk arrangemen­t i Humlebaek om euroen i 2000. Arkivfoto: Morten Langkilde
Der var meget luft i eurodebatt­en op til folkeafste­mningen. Billedet her er fra et politisk arrangemen­t i Humlebaek om euroen i 2000. Arkivfoto: Morten Langkilde
 ?? ?? Økonomipro­fessor Niels Thygesen var med til at stå fadder til euroen. Arkivfoto: Magnus Møller
Økonomipro­fessor Niels Thygesen var med til at stå fadder til euroen. Arkivfoto: Magnus Møller

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark