Jyllands-Posten

»Vi er desvaerre et sted, hvor det er nemt at smide ud i stedet for at gemme«

Heidi Boye er landechef i den socialøkon­omiske virksomhed Too Good To Go og har for laengst taget virksomhed­ens mission ind i sit privatliv. Hun kaemper mod madspild 24/7.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN ESG-redaktør sife@finans.dk

Vores mormødre smed aldrig noget ud. Der var en anden respekt for maden, som vi ikke har i dag. HEIDI BOYE, LANDECHEF, TOO GOOD TO GO

Du åbner sultent køleskabet. Det ser umiddelbar­t tomt ud, men i grøntsagss­kuffen ligger et halvt kålhoved og tre gulerødder.

Er det nok til et måltid? Nej, vil mange nok mene. De fleste af os er ikke kreative nok til at forvandle rester og råvarerne i køleskabet til et haederligt måltid. Vi er, mener Heidi Boye, alt for dårlige til at bruge vores råvarer og smider alt for meget mad ud.

»Vi er kommet rigtig langt vaek fra vores råvarer. Vores mormødre smed aldrig noget ud. Der var en anden respekt for maden, som vi ikke har i dag,« siger Heidi Boye i et interview i Finans’ Impactpodc­ast.

Hun er landechef i den socialøkon­omiske virksomhed Too Good To Go, en stilling, hun har haft siden 2019, og som hun forlader inden så laenge for at prøve noget andet.

De seneste knap fem år har hun vaeret med til at opbygge en organisati­on fra at vaere en lille startup til at vaere, hvad hun selv kalder »en moden, fuldvoksen virksomhed«. Too Good To Go er i dag på 17 markeder og beskaeftig­er mere end 1.400 medarbejde­re.

Det var ingen nem øvelse, blandt andet fordi det ikke var muligt at rekruttere et team af mennesker med erfaring fra lignende jobs. Derfor gik Heidi Boye efter profiler, som braendte for sagen og samtidig kunne bidrage med kompetence­r til at lykkes med opgaven.

Bygger, laerer og skaber

Jeg måtte ud og saette et rigtig godt hold med folk, som også havde lyst til at bygge op. Det kraever nok et lidt saerligt mindset at lave noget den ene uge, som man ikke lavede den anden uge. Man bygger, laerer, skaber, og nogle gange fejler man,« siger Heidi Boye og tilføjer, at fejlene er en nødvendig følgesvend i en opbygnings­fase.

»Det laerer man af og kommer videre.«

I Danmark alene har Too Good To Go 3.500 aktive fødevarebu­tikker tilknyttet platformen, hvor forbrugere kan købe mad, der ellers ville blive smidt ud af den ene eller anden grund.

79 mio. måltider

Som socialøkon­omisk virksomhed har Too Good To Go et naturligt, klart formål i bekaempels­e af madspild. Jo mere mad, der bliver reddet, jo flere penge tjener Too Good To Go. I 2022 reddede Too Good To Gos brugere, hvad der svarer til 79 mio. måltider.

Der er fortsat masser af mad at redde, men det mindste spild er faktisk i retailledd­et, hvor Too Good To Go opererer.

Størstedel­en af spildet er hjemme i husholdnin­gen.

Ifølge Fødevarest­yrelsen smider de private husholdnin­ger i Danmark 247.000 tons mad ud om året. Det er ca. 30 pct. af det samlede madspild i Danmark.

En rapport fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universite­t konkludere­de i 2021, at de typiske kilder til madspild er madrester på tallerkene­n, i madpakker og rester, der havde stået i køleskabet for laenge.

»Vi er desvaerre et sted, hvor det er nemt at smide ud i stedet for at gemme,« siger Heidi Boye.

Det ligger i jobbet som landechef for Too Good To Go at bekaempe madspild. Men missionen er blevet en indgroet del af Heidi Boyes liv. Hun går også op i at begraense madspild hjemme.

»Og så er jeg faktisk sådan en, der bliver hevet op af hatten af mine venner, hvis børnene ikke lige får spist op eller får spist deres madpakke. Så bliver der ofte sagt: ”så ringer vi til Heidi”.«

Heidi Boye forklarer, at den megen madspild i de danske hjem blandt andet skyldes, at vi i dag har mulighed for at købe mad på stort set alle tidspunkte­r af døgnet. Den tilgaengel­ighed og vores økonomiske ressourcer gør, at vi ikke på samme måde som tidligere er opmaerksom­me på at bruge den mad, vi køber.

Derudover har familiestr­ukturerne aendret sig med en stigning af skilsmisse­familier, som har børnene boende på skift.

Men der er ingen undskyldni­ng, mener Heidi Boye.

»Der er ingen, der får noget ud af madspild,« siger hun.

»Du har ikke nogen offeromkos­tninger. Det er ikke, som hvis du vil spare på energien og må sidde med en tyk sweater, eller hvis du skal droppe at køre bil og skal tage det offentlige. Så er der offeromkos­tninger ved det.«

Nogle vil nok mene, at offeromkos­tningerne kommer ved at skulle spise en ret bestående af det halve kålhoved og de tre gulerødder, der er tilbage i køleskabet. Too Good To Go har for at inspirere de uinspirere­de opskrifter til retter af rester.

Manglende opmaerksom­hed

Der er nok at gøre for forbrugern­e for at aendre indkøbsvan­er og spisevaner. Men ifølge Heidi Boye mangler der også stadig opmaerksom­hed på madspild fra politisk side.

»Jeg drømmer om, at vi bare får en national madspildss­trategi. Det er et godt sted at starte,« siger hun og peger på, at bekaempels­e af madspild er et vigtigt redskab til at begraense CO2-udledninge­n og nå verdens klimamål.

Derudover står verden over for en global fødevarekr­ise. Ifølge World Food Programme

er 345 mio. mennesker udsat for akut fødevareus­ikkerhed i 82 lande. Krisen er drevet af konflikter, klimaforan­dringer og covid-19.

En stor del af løsningen på verdens fødevarekr­ise ligger i distributi­on, men der er noget åbenlyst absurd i, at vi i en del af verden smider mad ud, mens en anden del af verden sulter. Saerligt i lyset af at der er mad nok til at brødføde hele planeten.

»Det gør det endnu mere vanvittigt, at vi smider så meget mad ud,« siger Heidi Boye.

Hvad skal der til, for at man rykker hurtigere på den her dagsorden?

»Der er ikke en eller to store løsninger, der kan løse alt det her. Der skal noget til mange forskellig­e steder.«

»Jeg vil opfodre til, at man som individ og som husholdnin­g starter med at gøre det, du selv kan gøre derhjemme. Lad vaere med at købe mere ind, end du kan bruge, og begynd at vaere opmaerksom på at bruge de råvarer, du har i dit køleskab, og bliv dygtig til at opbevare og fryse ned. Der er rigtig meget, du kan gøre ved at starte med dig selv,« siger Heidi Boye.

 ?? ?? »Der er rigtig meget, du kan gøre ved at starte med dig selv,« siger landechefe­n i Too Good To Go om bekaempels­e af madspild. Foto: Gregers Tycho
»Der er rigtig meget, du kan gøre ved at starte med dig selv,« siger landechefe­n i Too Good To Go om bekaempels­e af madspild. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark