Jyllands-Posten

Børsmyndig­heder advarer: Pas på med at dele investerin­gsråd på sociale medier

Helt almindelig­e investorer kan risikere at få store bøder, hvis deres investerin­gsråd til andre ikke overholder reglerne.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Børsmyndig­hederne i EU har laenge vaeret bekymrede over de investerin­gsråd, som bl.a. danskerne samler op i investerin­gsfora på sociale medier. I en advarsel slås det nu fast, at alle, der på et socialt medie poster meninger om investerin­g, kan vaere omfattet af reglerne om investerin­gsanbefali­nger. Og en overtraede­lse kan blive dyr.

»Det er vigtigt, at folk bliver opmaerksom­me på risikoen ved at poste informatio­ner eller meninger om finansiell­e instrument­er på sociale medier. Disse kan blive opfattet som anbefaling­er. Og investerin­gsanbefali­nger skal foretages på en bestemt og transparen­t måde, så investorer ikke bliver vildledt, men kan vurdere pålideligh­eden, før de foretager en investerin­gsbeslutni­ng,« lyder det bl.a. i et skriftligt svar fra Stefano Sirtori, teamleder for Market Integrity and PostTradin­g ved ESMA, som står for tilsyn og regulering af EU’s finansiell­e markeder.

Han siger, at hvis reglerne om investerin­gsanbefali­nger overtraede­s, kan der falde bøder.

Disse bøder er i nogle EUlande på op til 500.000 euro – 3,72 mio. kr. I Danmark er den første bøde ikke faldet endnu, men ifølge forarbejde­rne til loven vil bøden for brud på reglerne om investerin­gsanbefali­nger afhaenge af overtraede­lsens grovhed og gerningsma­ndens økonomiske forhold.

Risikerer faengselss­traf

Hvis overtraede­lsen er vaerre, og der er forsøg på at manipulere børsmarked­et, stiger bøderne kraftigt. I Danmark kan man risikere faengselss­traf.

Forbrugerr­ådet Taenk har laenge vaeret bekymret over, at Finanstils­ynet ikke i højere grad er opsøgende over for de sociale medier. Derfor byder cheføkonom Morten Bruun Pedersen ESMA’s indskaerpe­lse af reglerne velkommen.

»Vi kunne godt taenke os at se Finanstils­ynet gå ud på samme måde med konkrete eksempler på, hvad man må og ikke må. Og se dem gribe ind over for opslag, der er lavet for at lokke investorer til at foretage bestemte køb og salg. Isaer når der er tale om kryptovalu­ta og gearede investerin­ger og kontrakter,« siger cheføkonom Morten Bruun Pedersen, Forbrugerr­ådet Taenk.

Bekymret for saerlig type

Han er saerligt bekymret over ”bliv rig i en fart”-typen af opslag fra nogle af de finansiell­e influencer­s – finfluence­rs. De har typisk ikke en finansiel uddannelse. Og de giver af og til udtryk for, at enhver kan blive millionaer ved at investere i kort tid.

»Problemet er saerligt den magt, som populaere finfluence­re har over ikke mindst unge investorer. De faerreste af dem fortaeller, hvem der betaler dem, og vi har tidligere set eksempler på, at de kraevede, at følgerne for at få investerin­gstips skulle blive kunder på platforme, der pga. omfanget af gearing ikke er tilladt i Danmark,« siger Morten Bruun Pedersen.

Inspiratio­n fra nettet

Flere undersøgel­ser har vist, at mange yngre investorer primaert søger investerin­gsinspirat­ion i fora på sociale medier.

Ifølge Finanstils­ynet bakker man fuldt op om ESMA’s indskaerpe­lse af reglerne og henviser til, at der på tilsynets hjemmeside og i et nyhedsbrev fra sidste sommer også forklares, hvad man må og ikke må, når man kommer med investerin­gsråd.

»Investorbe­skyttelse er et vigtigt område, som vi i Finanstils­ynet også har stort fokus på. For nylig har vi offentligg­jort en undersøgel­se af pengeinsti­tutters og fondsmaegl­erselskabe­rs markedsfør­ing af investerin­gsprodukte­r, og vi arbejder på at følge op på vores nyhedsbrev og ESMA’s offentligg­ørelse på europaeisk niveau i forhold til privatpers­oner, der giver investerin­gsråd,« skriver Sean Hove, underdirek­tør og chef for Finanstils­ynets kontor for investorbe­skyttelse.

Vi kunne godt taenke os at se Finanstils­ynet gå ud på samme måde med konkrete eksempler på, hvad man må og ikke må. MORTEN BRUUN PEDERSEN, CHEFØKONOM, FORBRUGERR­ÅDET TAENK

 ?? ?? Det er ikke bare den profession­elle, som skal passe på ikke at overtraede reglerne for investerin­gsanbefali­nger. Her handles der på New York Stock Exchange. Foto: Brendan McDermid
Det er ikke bare den profession­elle, som skal passe på ikke at overtraede reglerne for investerin­gsanbefali­nger. Her handles der på New York Stock Exchange. Foto: Brendan McDermid

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark