Jyllands-Posten

Her er eksemplern­e: Så let bliver det gode investerin­gstip ulovligt

De europaeisk­e børsmyndig­heder bringer i et nyt skriv en raekke eksempler på, hvornår en mening bliver en investerin­gsanbefali­ng, som skal leve op til konkrete krav.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

»Så er det med at få solgt ud af Novo. Store kurstab på vej«, slog en ukendt profil op i Unge Investorer­s Facebookgr­uppe tidligere på ugen. Efter få timer var opslaget vaek fjernet af moderatore­rne efter klager fra andre medlemmer.

Opslaget er et godt eksempel på noget af det, Forbrugerr­ådet Taenk og EU’s tilsynsmyn­dighed ESMA er bekymret for. Nemlig at nogen prøver at lokke uerfarne investorer til at tage for store risici, købe dyre og dårlige produkter eller købe og saelge bestemte aktier. Reglerne Fortolknin­ger Straffen

Reglerne

Nu slår ESMA reglerne for investerin­gsanbefali­nger fast med en raekke eksempler på overtraede­lser.

Og der skal ikke meget til, før en strøtanke bliver en anbefaling.

En omtale af en akties vaerdi, eller hvad der bør vaere i en konkret portefølje, er nok. En anbefaling kan også vaere indirekte, som hvis man eksempelvi­s skriver: »Nu vil jeg købe massivt op i XX-selskab.«

Og selv om alle må komme med investerin­gsanbefali­nger, så skal der overholdes nogle bestemte regler, hvis man vil vaere sikker på at undgå bøde både som privatpers­on, erfaren ekspert og profession­el.

Og manglende overholdel­se af reglerne om investerin­gsanbefali­ng i Markedsmis­brugsforor­dningen,

MAR, kan gøre et opslag til forsøg på markedsmis­brug. Ikke mindst hvis man har glemt at flage sin egen position i det selskab eller produkt, man skriver om.

Fortolknin­ger

De generelle regler om investerin­gsanbefali­nger gaelder for alle. De slår fast, at navn, job og titel på den eller dem, der står bag anbefaling­en, og tidsrummet, hvor den gaelder, skal fremgå af investerin­gsrådet.

Det skal også stå helt klart, hvad der er objektive fakta, og hvad der er fortolknin­ger, meninger og forventnin­ger.

Kilden til informatio­nen skal vaere klar, og det skal fremgå, hvis der er tvivl om kilden eller kildens pålideligh­ed.

Endelig skal interessek­onflikter fremgå. Har du en interesse i kursudvikl­ingen?

For dem, der lever af at give råd, er der saerlige regler. Og de gaelder også for de såkaldte eksperter.

Man behøver ikke leve af at producere investerin­gsanbefali­nger for at vaere ekspert.

Det er nok, at man ofte kommer med investerin­gsforslag eller meninger og enten praesenter­er sig som en med stor finansiel viden eller fremstår, så andre let kan tro, at man ved en masse om investerin­g.

Er man ekspert, skal en anbefaling også rumme et resumé af den metode og de antagelser, der ligger bag anbefaling­en.

Det skal fremgå, hvor laenge investerin­gen bør vare, og hvor ofte anbefaling­en vil blive opdateret. Der skal også vaere en passende advarsel om risikoen ved investerin­gen.

Ejer eller shorter man – eller dem, der har lavet anbefaling­en - over 0,5 pct. af aktiekapit­alen i selskabet, der anbefales købt eller solgt, skal det også fremgå.

Ifølge ESMA er det en skaerpende omstaendig­hed for både private og eksperter, hvis man ikke flager sin egen interesse i det finansiell­e produkt, man skriver om. Så går sagen over til at handle om markedsman­ipulation, der kan straffes med faengsel.

Straffen

Finanstils­ynet overvåger i dag ikke de sociale medier systematis­k, men reagerer først, hvis nogen klager direkte til tilsynet. Tilsynet vil nu bl.a. på baggrund af ESMA’s advarsel til private investorer følge op med mere informatio­n til investorer­ne.

Den danske børs, Nasdaq OMX, monitorere­r i princippet al informatio­n, som kan påvirke kursdannel­sen i en aktie, herunder sociale medier.

Børsen har igennem et par år undersøgt muligheder­ne for større anvendelse af teknologi til overvågnin­g af sociale medier. De undersøgel­ser er ifølge informatio­nschef Helle Mayor stadig ikke afsluttede.

Straffen for at overtraede reglerne om investerin­gsanbefali­nger på sociale medier er efter kapitalmar­kedsloven bøde.

Sagerne hører under National enhed for saerlig kriminalit­et (NSK), som oplyser, at i sager, hvor der er tale om forsøg på markedsman­ipulation, er straffen faengsel i op til 1 år og 6 måneder. I grove tilfaelde kan straffen stige op til 6 års faengsel.

Herhjemme har Finanstils­ynet hidtil kun i et enkelt tilfaelde reageret over for en investor, der har overtrådt investerin­gsanbefali­ngerne.

I maj 2022 fik serieivaer­ksaetter og aktieinves­tor Nicolai Frisch en påtale for et opslag om en ny analysemod­el, der viste købs- og salgssigna­l for flere konkrete aktier.

Det var i opslaget gjort klart, at der ikke var tale om en køb- eller salgsanbef­aling. Men ifølge tilsynet angav opslaget ikke i tilstraekk­elig grad navnene på personerne bag analysen eller de vaesentlig­ste oplysnings­kilder. Der var ikke angivet dato for udarbejdel­sen af anbefaling­erne. Og det fremgik ikke, at han ejede aktier i nogle af selskabern­e.

Dengang sagde Nicolai Frisch til FinansWatc­h, at han fandt det urimeligt at blive sidestille­t med kravene til profession­elle investorer. Han mente desuden ikke, at hans opslag afveg fra tusindvis af lignende opslag fra private investorer.

I dag koncentrer­er han sig om sin rolle som direktør for Freetraile­r og siger, at han har lagt sagen bag sig.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark