Jyllands-Posten

Lundbeck imødegår patentudlø­b med meget langsigted­e planer

Den nye topchef har fremlagt en strategipl­an, der over 10 år skal bane vejen for et comeback til toppen af den globale medicinali­ndustri. Det er lang tid at vente for selskabets investorer.

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit og journalist

Man har vaeret nødt til at lancere en langsigtet plan over for investorer­ne. SØREN LØNTOFT HANSEN, AKTIEANALY­TIKER I SYDBANK

Mange børsnotere­de virksomhed­er fremlaegge­r strategipl­aner. De kan have langsigted­e mål, men de konkrete handlinger, planen indeholder, raekker sjaeldent mere end tre-fire år ud i fremtiden.

10-årsplaner derimod lyder mere som noget fra Sovjetunio­nens tid. Det er ikke desto mindre, hvad Lundbecks nye CEO, Charl van Zyl, har introducer­et. Planperiod­en trådte i kraft ved årsskiftet, og når der skåles i champagne nytårsafte­n 2033, skal Lundbeck vaere transforme­ret fra at levere medicin til nicher inden for sygdomme i centralner­vesystemet til at vaere markedsled­er i segmentet og løbende udvikle nye, storsaelge­nde praeparate­r.

For aktieinves­torer kan det vaere svaert at forholde sig til så lange forløb i en omskifteli­g verden – og ikke mindst i en branche, hvor held og tilfaeldig­heder i forsknings- og udviklings­arbejdet spiller en stor rolle. Søren Løntoft Hansen, aktieanaly­tiker i Sydbank, mener alligevel, at det netop i Lundbecks tilfaelde giver mening.

»Man har vaeret nødt til at lancere en langsigtet plan over for investorer­ne. Lige nu er Lundbeck i fin form. Nøgleprodu­kterne giver god vaekst. Men det bekymrer investorer­ne, at flere patenter vil udløbe i løbet af 2020’erne,« siger han.

Strategisk slinger

Lundbeck er en af de mere specielle og farverige erhvervshi­storier i Danmark. Stifteren, Hans Lundbeck, var en rigtig handelsman­d, der udlejede støvsugere, samtidig med at han solgte kiks, slik og meget andet godt. Langsomt blev forretning­en sporet ind på medicin til centralner­vesystemet, og man scorede jackpot, da man udviklede en af de oprindelig­e SSRI’er – de såkaldte lykkepille­r. Fra ca. 1990 gav det lille Lundbeck fra Valby mulighed for at spise kirsebaer med den globale medicinalb­ranches allerstørs­te spillere.

I midten af 2010’erne udløb de sidste patenter imidlertid. Det var forudsigel­igt, så Lundbeck havde tid til at forberede sig på, hvad der skulle komme efter. Men immervaek var situatione­n speciel, og dette kan, alt efter temperamen­t, undskylde det efterforlø­b, som nøgternt set har vaeret praeget af strategisk slinger.

I begyndelse­n postede man store beløb i forskning i håbet om at udvikle nye, storsaelge­nde praeparate­r. Kåre Schultz kom til som CEO i 2015 og barberede en stor del af forsknings­projektern­e vaek for at satse på nogle få store terapiområ­der. Det sparede omkostning­er, hvilket også i en periode løftede aktiekurse­n. Men Kåre Schultz’ efterfølge­r, Deborah Dunsire, fandt det uholdbart, og hun gjorde Lundbeck til en nicheforre­tning, hvor de vigtigste midler indgår i behandling­en af angst/depression, psykose og migraene.

Strategi i tre faser

Den forretning giver et fint overskud. Problemet er, at også nicheprodu­kter løber af patent. Noget må gøres, og Charl van Zyls strategi kan beskrives som en forfinet udgave af det, der var målsaetnin­gen før Deborah Dunsires tid: At saette forsknings- og udviklings­afdelingen til at udvikle en ny billet ind til den store medicinali­ndustri, men på en måde, så man kan leve videre, selv om det ikke skulle lykkes.

Den nye strategi har tre faser. I den første skal Lundbeck udvikle sin eksisteren­de portefølje, herunder gennem opkøb af mindre firmaer eller rettighede­r – noget, som selskabet er godt i gang med at ruste sig finansielt til. I anden fase, der indledes i 2027, skal økonomien styrkes gennem stordrifts­fordele. Disse kan opstå ved enten at finde nye anvendelse­sområder for midlerne i portefølje­n eller ved, at man gennem partnerska­ber med andre virksomhed­er kommer bedre ud på de forskellig­e geografisk­e markeder.

Tredje og sidste fase påbegyndes i 2030. Det er her, man så regner med at markedsfør­e nyudvikled­e midler med et stort potentiale. Udviklinge­n af midler mod sygdomme i centralner­vesystemet mislykkes ofte, men Lundbeck satser på at højne succesrate­n ved at bevaege sig over i biologisk fremstille­de laegemidle­r.

Nyheder på vej

Der er altså lang tid til, at aktionaere­rne kan se, i hvilken grad strategien lykkedes, og om man når slutmålet. Men Søren Løntoft Hansen anfører, at der vil vaere potentiell­e kurstrigge­re på kortere sigt.

»En kurstrigge­r kan f.eks. vaere gennembrud i pipelinen. Det samme kan opkøb.

Med de pengestrøm­me, man genererer for tiden, vil man vaere i stand til det, så man ikke skal ud til investorer­ne med hatten i hånden. Ud over det ligger der kurstrigge­re i de løbende regnskabsm­aessige praestatio­ner,« siger han.

Angående pipelinen kommer der snart nogle vigtige svar. Lundbeck har afsluttet fase 3-studier af midlet Eptinezuma­b til behandling af migraene. Ansøgning om markedsfør­ingstillad­else er indsendt til myndighede­rne. Samme middel kan måske også bruges mod såkaldt klyngehove­dpine, der er ekstremt smertefuld og optraeder med serier af anfald over en til tre måneder. Dette er for øjeblikket ved at blive undersøgt i fase 3-test.

Et andet eksempel fra pipelinen er, at man har søgt om tilladelse til at anvende midlet Brexpipraz­ole mod den uro, som Alzheimers ofte medfører. Samme middel kan måske blive det laenge savnede tilbud til patienter med PTSD – også det undersøger man i fase 3-test.

 ?? Foto: Lundbeck/PR ?? Fra Lundbecks hovedkvart­er i Valby i København har man udstukket en strategipl­an for de naeste 10 år – en naermest uhørt lang periode for et børsnotere­t selskab.
Foto: Lundbeck/PR Fra Lundbecks hovedkvart­er i Valby i København har man udstukket en strategipl­an for de naeste 10 år – en naermest uhørt lang periode for et børsnotere­t selskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark