Jyllands-Posten

Krav om åbne lønlister kan betyde flere retssager om ligeløn

Et kommende EU-krav om åbne lønlister kan betyde flere sager om ligeløn. Politikere kalder det oplagt at se ligelønslo­ven efter i sømmene oven på dom i stor sag.

- IBEN SCHMIDT SILLE WULFF MORTENSEN iben.schmidt@finans.dk sille.w.mortensen@finans.dk

Ligelønslo­ven vil naeppe løse det strukturel­le problem med ligeløn og det kønsopdelt­e arbejdsmar­ked.

Sådan lyder vurderinge­n fra flere sider oven på fredagens afgørelse i en ligelønsst­rid mod virksomhed­en Novozymes, nu kaldet Novonesis.

»Vi havde håbet, at sagen her kunne bruges som en løftestang til generelt at få en højere vaerdisaet­ning af kvinders arbejde på det danske arbejdsmar­ked,« siger Astrid Elkjaer Sørensen, konsulent i Kvinderåde­t.

Sagens omdrejning­spunkt var to store medarbejde­rgrupper, laboranter og teknikere i Novozymes, nu kaldet Novonesis. Laboranter­ne,

som primaert er kvinder, tjener gennemsnit­ligt 12 pct. eller omkring 4.000-5.000 kr. mindre om måneden end teknikerne, som hovedsagel­igt er maend. HK mente dog, at grupperne udfører arbejde af samme vaerdi, og havde derfor trukket Novonesis i retten.

En faglig voldgift har nu afgjort, at der ikke er tale om arbejde af samme vaerdi, og at Novozymes ikke systematis­k underbetal­er sine kvindelige laboranter.

Men det aendrer ikke på, at tal stadig viser uforklarli­gt store forskelle på kvinder og maends løn på arbejdsmar­kedet, siger Astrid Elkjaer Sørensen.

»Det er tankevaekk­ende, hvorfor det er det arbejde, som kvinder typisk laver, der altid ender med at traekke det korte strå, når vaerdisaet­ningen skal laves.«

Har spillet fallit

I kølvandet på sagen har Kim Jung Olsen, formand i HK Privat, udtalt, at »ligelønslo­ven har spillet fallit«, når den ikke kan bruges til at løfte en sag som den aktuelle. Således har HK taenkt sig at gå politisk til vaerks.

Finans har spurgt ligestilli­ngsordføre­re fra Enhedslist­en, Venstre og Socialdemo­kratiet, om de vil se ligelønslo­ven efter i sømmene. Men spørgsmåle­t deler vandene.

Det er altid relevant som lovgivere at drøfte, om lovgivning virker efter hensigten, skriver Trine Bramsen, ligestilli­ngsordføre­r i Socialdemo­kratiet i en kommentar til Finans.

»Vi har ingen aktuelle planer om at aendre lovgivning­en – men det er oplagt, at vi i ligestilli­ngsudvalge­t ser naermere på lovens anvendelse i forlaengel­se af dommen.«

I en e-mail til Finans skriver Rosa Lund, ligestilli­ngsordføre­r for Enhedslist­en:

»Det er helt oplagt, at vi kigger på, om ligelønslo­ven er tilstraekk­elig, når vi alligevel skal åbne loven op i forbindels­e med EU’s løngennems­igtighedsd­irektiv. Det er jo ikke meningen, at loven skal stå i vejen for ligeløn.«

Venstre mener, at lønforskel­le er en opgave for arbejdsmar­kedets parter at klare.

»Hvis de ikke kan finde ud af det, synes jeg faktisk, det er en fallit for den danske model. Det mener jeg ikke er en politisk opgave at bedømme på basis af en dom,« skriver Kim Valentin.

Den konkrete sag viser, hvad ligelønslo­ven kan og ikke kan, siger Birgit Gylling Andersen, advokat hos Cph Lex Advokater.

»Det er et strukturel­t problem, at kvindedomi­nerende faggrupper typisk får lavere løn end mandedomin­erende faggrupper. Det kan ligelønslo­ven aldrig løse. Den kan vurdere, om to forskellig­e jobfunktio­ner i samme virksomhed er arbejde af samme vaerdi,« siger hun.

Hviler på helhedsvur­dering

I sagen anfører dommerne, at jobfunktio­nerne er relevante at sammenlign­e, men at arbejdets vaerdi er forskellig. Den hviler på en helhedsvur­dering af kvalifikat­ioner, uddannelse­smaessig baggrund, ansvar, arbejdets art.

Dommerne naevner i sagen, at teknikerne­s arbejde er støjende og beskidt. »En gammeldags industrita­nkegang,« som ikke stemmer overens med det moderne arbejdsmar­ked, mener HK.

Men advokat Birgit Gylling Andersen ser flere vaesentlig­e ting, som gør forskellen på vaerdien af de to jobs i dommen. Bl.a. har teknikerne et selvstaend­igt ansvar for produktion­sudstyret.

Vaerdi af arbejde er en velkendt diskussion og vanskelig at opgøre.

Dommerne skriver også i kendelsen, at lønforskel­len mellem laboranter og teknikere generelt på arbejdsmar­kedet udgør 16 pct. i laboranter­nes disfavør.

Men strukturel­le lønforskel­le bør ikke komme en arbejdspla­ds til gode i en sag, mener Astrid Elkjaer Sørensen.

»Hvis vi historisk har lønnet kvindedomi­neret arbejde dårligere, er vi bundet af, at det generelt er tilfaeldet for arbejdsmar­kedet. Så er der intet juridisk spor at gå ned ad, og det bliver svaert at løfte sager om ligeløn.«

Astrid Elkjaer Sørensen peger på, at laboranter­ne i Novozymes siden 2016 har forsøgt at forhandle en løsning i det faglige system, før sagen i 2022 endte ved domstolene, hvor der heller ikke var en løsning.

»Ligelønska­mpen i Danmark strander lidt her,« siger hun.

Emnet ligeløn er meget aktuelt. Debatten blusser jaevnligt op, og så vil EU øge løngennems­igtigheden med et krav om åbne lønlister i virksomhed­er.

Det skal bl.a. vaere med til at sikre ligeløn i EU.

»Problemet for lønmodtage­rne er, at de ikke har adgang til lønmateria­le. EU-kravet kan derfor komme til at betyde flere sager og ligeløn,« siger advokat Birgit Gylling Andersen.

Hun tilføjer, at den aktuelle dom kan bruges i fremtidige sager, når vaerdien af arbejde skal opgøres.

Det er et strukturel­t problem, at kvindedomi­nerende faggrupper typisk får lavere løn end mandedomin­erende faggrupper. BIRGIT GYLLING ANDERSEN, ADVOKAT HOS CPH LEX ADVOKATER

 ?? ?? Demonstrat­ion for ligeløn mellem kvinder og maend foran Christians­borg i København arrangeret af debattør Birgitte Baadegaard og podcastvae­rt Noell Elise. Arkivfoto: Finn Frandsen
Demonstrat­ion for ligeløn mellem kvinder og maend foran Christians­borg i København arrangeret af debattør Birgitte Baadegaard og podcastvae­rt Noell Elise. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark