Jyllands-Posten

Sandet braender under sommerhuse­ne

Sommerhusm­arkedet er uregerligt og uforudsige­ligt. Det viser de seneste års udvikling. Euforien fra coronaåren­e er vaek, men realismen har ikke indfundet sig endnu.

- LARS NIELSEN

Knap 1.500 sommerhuse

med salgsskilt­e i indkørslen er sat ned i pris. Så er vi i gang!

Sandet braender under sommerhusm­arkedet, som om beboerne havde glemt at slukke engangsgri­llen i alle sommerhuso­mråderne.

Vi er nødt til at tage nøgletal om den hustype med et vist forbehold. Ca. 4.800 sommerhuse er til salg, viser det seneste markedsind­eks fra Boligsiden.dk. Og nu kommer forbeholde­t, for søger man efter ”sommerhuse” på samme side, kommer der et tal omkring 6.400. Det er en betydelig forskel på 1.600.

Forskellen er et udtryk for de mange boliger, der kan bruges som sommerhuse, primaert de såkaldte fleksbolig­er. Det er helårsboli­ger, man kan købe uden bopaelspli­gt. En køber skal indregne de boliger i ligningen, for de udgør en fjerdedel af markedet og er dermed i høj grad med til at saette prisniveau­et. Fleksbolig­erne er billigere end almindelig­e sommerhuse, da de typisk ligger 2030 ejendomsma­egler-stenkast laengere vaek fra stranden end et ordinaert sommerhus.

Vi taler herregårds­sten ikke sandsten.

Sommerhusm­arkedet er uregerligt og uforudsige­ligt. I forbindels­e med coronanedl­ukningen blev til salgskilte­ne flået ned – ja, det kunne vaere dage efter, at de var sat op. Forbløffed­e økonomer i realkredit­institutte­rne brugte ordet hamstring.

Salgstider­ne blev mast ned. I flere kommuner, bl.a. Odder, faldt salgstiden til under 50 dage og på Bornholm helt ned til 30 dage. I flere områder i Odsherred måtte ejendomsma­eglerne melde udsolgt i en periode. Det er aldrig sket før. Drevet af for god tid på hjemmekont­oret, undervisni­ng af ufokusered­e børn og hysterisk lave renter flygtede isaer familier i storbyerne ud i sommerhuso­mråder i naerområde­t.

I dag tager det i gennemsnit 132 dage at saelge et sommerhus.

Det siger sig selv,

at hamstringe­n ikke var sund. Efter at renten er blevet firdoblet, er sommerhusm­arkedet faldet mere til ro, og det er kun positivt. Men bag ved denne fred og ro lurer usikkerhed­en, og er du på jagt efter et sommerhus, skal alle ord selv med småt laeses, og statistikk­erne studeres grundigt.

Et eksempel: Salgstiden på sommerhuse i Nordjyllan­d er steget 17 pct. på et år – faktisk 25 pct. på en måned. Det er en lige lovlig lille horisont at vurdere et marked på – heldigvis. For månedstall­ene ser bekymrende ud.

Nu kommer der lidt flere tal til samlingen. Udbuddet er steget med en tredjedel i samme periode, priserne er faldet blot 3 pct.

Min påstand er, at den nye virkelighe­d overhovede­t ikke er slået igennem på priserne endnu, og at det først vil åbenbare sig i de kommende måneder. Det gaelder også i resten af landet.

Har saelgerne og ejendomsma­eglerne helt fattet det? Jeg tvivler.

Det har altid heddet sig, at sommerhuse er et luksusgode, og at sommerhuse­jere er økonomisk velpolstre­de. Det kan vel vaere, men stigende priser – ikke mindst energipris­er – kan kradse store huller i selv den tykkeste polstring.

Er noget et luksusgode, må det også betyde, at det er forbeholdt en saerlig solid cirkel. LARS NIELSEN

Er noget et luksusgode,

må det også betyde, at det er forbeholdt en saerlig solid cirkel. Den er den største del af befolkning­en ikke en del af, for det koster langt flere penge nu end for tre-fire år siden at blive indlemmet i den. Med andre ord: Risikoen for at braende inde med sit luksusgode med eternittag, tørstige traevaegge og sandkasse som indkørsel er stor.

Ifølge Den Danske Ordbog er hamstring ”at skaffe sig store maengder af bestemte ting eller varer af frygt for prisstigni­nger eller varemangel”. Når hjernen går i hamstrings­mode, forsvinder den kritiske sans stort set. De fleste kender det, når de er på besøg i en af graensebut­ikkerne og fylder så mange Nutella-glas, dåseøl og klamme karameller i indkøbsvog­nen, at en stor del af varerne vil lide sidste salgsdag-døden.

Under hamstrings­bølgen af sommerhuse forsvandt den kritiske sans ved til salgskilte­t. Sommerhuse­t blev købt med det samme. Maegleren kaldte det »charmerend­e« – betyder gammeldags, »originalt«, der er synonym for ikke vedligehol­dt, eller »med muligheder«. Her taler vi om moden til nedrivning.

Det hele er vendt på hovedet nu. Boliglånen­e er som naevnt blevet fire gange så dyre – mindst, verden er åbnet, og ungerne kraever sol og flygtige bekendtska­ber sydpå frem for dansk sommervejr med kronisk ustadighed.

Sommerhusk­øberne i dag har tid til at vaere kraesne, og de vil ikke nøjes med et vakkelvorn­t sommerhus med flerfarved­e tagplader og isolering bestående af årtiers udgaver af Billed Bladet, Samvirke og Anders And.

De vil vaere kraesne, men da renterne er steget så meget, har de ikke råd til at betale coronapris­er. Så vil du saelge dit sommerhus, skal forventnin­gerne til prisen vaere realistisk­e.

De kommende måneder vil vise, hvor varme gløderne er under sommerhuse­ne. Så hvad gør vi, hvis vi overvejer at købe et sommerhus? Vi undersøger markedet meget grundigt og forholder os endog meget kritisk til udbudspris­erne. Vi skal vaere kraesne, før vi skriver under. Men med en rente på 4-5 pct. kan vi dog ikke tillade os at vaere alt for kraesne. Realisme er nøgleordet.

 ?? Lars.nielsen@finans.dk ??
Lars.nielsen@finans.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark