Jyllands-Posten

Husprisern­e steg! Naeh, vent, de faldt. Eller hvad?

Udviklinge­n i boligprise­rne traekker ofte overskrift­er, for boligmarke­det er vigtigt for vores økonomi. Men vi bliver ikke altid kloge af tallene, for de kan vise helt forskellig­e udviklinge­r, alt efter hvilken statistik vi bruger.

- JENS HJARSBECH cheføkonom i Mybanker

Vi danskere har en stor del af vores formue bundet i boligens mursten, og samtidig traekker de nye boligskatt­er stor opmaerksom­hed og overskrift­er. Derfor er det også rart at vide, hvordan det egentlig går med prisen på vores hus eller lejlighed. Heldigvis er en raekke prisindeks tilgaengel­ige, men uheldigvis viser de nogle gange helt modsatrett­ede udviklinge­r.

Tag tallene fra Danmarks Statistik, Finans Danmark og Boligøkono­misk Videncente­r, der alle har opgjort boligprise­rne frem til 3. kvartal 2023.

Ifølge Danmarks Statistik er husprisern­e på landsplan steget med 1,9 pct. det seneste år, men de to andre mener, at priserne er faldet.

både Danmarks Statistik og Finans Danmark, at husprisern­e faldt i København med mere end 4 pct., mens Boligøkono­misk Videncente­r mener, de steg med knap 4 pct.

Danmarks Statistik mener, at husprisern­e på Bornholm har vaeret uaendret, mens Finans Danmark mener, de faldt med hele 12,5 pct.

Og på mystisk vis mener Danmarks Statistik desuden, at boligprise­rne på landsplan er steget mere end i

Omvendt mener

hvert enkelt af de opgjorte landsdele for sig.

Sjovt er det også, at husene i Københavns omegn skulle have tabt 2,5 pct. i vaerdi det seneste år, mens lejlighede­rne skulle have vundet 2,5 pct., som Finans Danmark opgør det. Og at priserne på sydjyske lejlighede­r skulle vaere faldet med 11,7 pct. ifølge Finans Danmark, men steget med 1,3 pct. ifølge Danmark Statistik.

Forskellen­e skyldes,

at de tre institutio­ner bruger hver deres opgørelses­metode, der alle søger at undgå, at priserne ikke bare stiger, fordi der er blevet købt dyrere boligtyper i den ene periode i forhold til den anden.

Meget kort fortalt udregner Boligøkono­misk Videncente­r prisaendri­ngerne ud fra salg af samme bolig over tid.

Finans Danmark udregner aendringer­ne ud fra gennemsnit­lige kvadratmet­erpriser. Danmarks Statistik måler prisaendri­nger ud fra en boligs salgspris i forhold til boligens offentlige ejendomsvu­rdering.

Der er sådan set gode argumenter for alle tre metoder. Det hjaelper bare ikke boligejere og boligkøber­e saerligt meget. Står man over for at købe eller saelge bolig, er det rart at vide, om priserne i området er på vej og eller ned. For det har betydning for vurderinge­n af husets pris og for ens forhandlin­gsposition.

Nu krydrer vi så dette med de nye boligskatt­er, der kaster boligmarke­det ud i en usikker periode, fordi der kan komme en usaedvanli­g stor afstand mellem køber og saelger, i de områder hvor vurderinge­r og skatterne har aendret sig meget.

Effekten heraf vil givetvis vaere, at priserne falder – i nogle områder. Og måske ved vi det, når tallene kommer. Men måske gør vi ikke.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark