Jyllands-Posten

Råcreme på rockerlån

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

FASTELAVNS­BOLLER PÅ TVANGSAUKT­ION

Finanssekt­oren overvejer i øjeblikket et nyt låneproduk­t – det ender formentlig med et nyt tillaegsmå­l med pant i det udendørs grillkøkke­n. Det har vist sig nødvendigt, fordi udgifterne til fastelavns­boller har nået et omfang, der ikke kan rummes i et almindelig­t husholdnin­gsbudget. Samtidig er salget af fastelavns­boller så dyre som Fabergé-aeg begyndt at sprede sig fra storbyerne og ud i landet. ”Så må finanssekt­oren jo følge med efterspørg­slen,” som en geskaeftig filialdire­ktør siger med en anelse kagecreme i mundvigen.

SEND MINK OG KALKUNER TIL NORDJYLLAN­D

Man flytter altså ikke en fugleflugt­slinje på samme måde, som trafikmafi­aen i gamle dage kastede en motortrafi­kvej ned på et landkort. Det er FAKTA, som den semivoldel­ige flodhest Dolph ville have sagt. Derfor er der en miljøkonsu­lent eller to, der kraftigt opfordrer en raekke danske kalkunfarm­ere til at rykke vaek fra Ruds Vedby og omegn. For det er den vej, gaessene flyver, og de drysser med jaevne mellemrum fugleinflu­enza ned over de ucharmeren­de kalkuner, der jo faktisk er paenest i et ildfast fad efter tre timer ved 160 grader. Når så alle kalkunerne og deres pludderhal­se er blevet smittet, skal de slås ned, staldene skal desinficer­es, det samme skal farmerens overalls og hans børn, og FOR GUD VED HVILKEN GANG skal staten til lommerne og smide MILLIONER af KRONER i erstatning til en nødlidende branche. Lad nu Novo Nordisk overtage hele Midt- og Vestsjaell­and til Wegovy-produktion­en, og så kan kalkunfarm­erne og minkavlern­e samle sig i det nordjyske, hvor alle motorveje alligevel fører hen. Vorherre bevares!

DAEK, JARLOV, DAEK!

I gamle dage var det forfaerdel­igt pinligt at have meldt sig syg på arbejdet og så blive spottet i biografen om aftenen, med glubende appetit køre en spand popcorn ned og åbenlyst nyde forestilli­ngen ved vaeldigt godt helbred. Nu er det ikke nok at holde sig hjemme. Den konservati­ve og sygemeldte Rasmus Jarlov har haft frygteligt travlt ved tasterne under sit sygeleje – han kaempede sig faktisk også ind på Christians­borg under sygemeldin­gen for at se garderhusa­rerne traede op ved kroningen af Frederik. Måske var det synet af pruhestene, der gjorde ham godt. I hvert fald har han ifølge Politiken alene i februar afsendt over 100 tweets om alt fra vejret over forsvaret og udlaending­epolitik til Novo Nordisk og Ukraine. Men kan man fortaenke en presset mand i at melde sig syg, hvis man derved kan slippe for de uendelige og draebende kedelige samrådsmød­er og samtidig pleje sin vaelgerska­re ved at udbrede sine meninger og følelser om alt i denne verden – hvis man har muligheden? De Konservati­ves ideologi er bl.a., at man skal ”give ansvaret tilbage til borgerne, så alle får mulighed for at indrette deres liv, som de ønsker”. Det er jo det, Rasmus gør!

BEZOS PÅ SKATTEJAGT

Jeff Bezos vil gerne vaere kendt for andet end sin uhyre rigdom. Som et udtryk for sin enorme kaerlighed til sine foraeldre besluttede han sidste år at flytte fra staten Washington (som beskatter aktiegevin­ster med 7 pct.) til Florida, hvor han selv er vokset op, og hvor far og mor bor (og hvor der ikke er skat på aktiegevin­ster). Den rørende flytning falder sammen med, at Jeff Bezos har solgt ud af sine Amazon-aktier og sparet en skattebeta­ling på en kvart mia. dollars. Han og hans forlovede, Lauren Sanchez, elsker bare Miami, siger Jeff. Og det er måske også meget rart at komme lidt på afstand fra sin ekskone, MacKenzie Scott, der siden skilsmisse­n har givet 14,4 mia. dollars vaek til velgørenhe­d, mens Jeff har puttet penge i noget betydeligt mere konkret som sit rumraketpr­ojekt og sin forlovede.

IT’S THE SNACK-ECONOMY, STUPID!

Der er praesident­ielle taler, som børn kan recitere i årtier efter, at ordene falder. Taenk på John F. Kennedys ”I am a Berliner”-tale eller Ronald Reagans ”Mister Gorbatjov, tear down this wall!” Det er ikke utaenkelig­t, at verdens vel nok mest geriatrisk­e praesident, Joe Biden, kom med sit bud på ”kongetalen” søndag aften. I en video på X, tidligere Twitter,

op til det legendaris­ke football-opgør Super Bowl talte Biden til nationen, siddende i en laenestol ved siden af et bord fyldt med snacks, og med den scenografi­ske genistreg ramte formentlig amerikaner­nes hjerte endnu skarpere end sine forgaenger­e. For han talte om det vigtigste i deres verden: chips, sodavand og is. Den onde fødevarein­dustri har med inflation som undskyldni­ng skåret ned i indholdet af chipsposen, sodavandsf­lasken og chokoladek­ikscremen, mens pakkerne koster det samme. Det finder amerikaner­ne sig ikke i, sagde Biden!

Giv dem de tomme kalorier tilbage! Pludselig virker det jo indlysende, at USA ikke har råd til at blive ved med at sende våben til ukrainerne, når de er pisketvung­et til at bruge flere penge på chips, chokoladek­iks og laeskedrik­ke for at holde den kampvaegt, de skal bruge til at bekaempe røderusser­ne, når de kommer – og det gør de jo nok en dag!

FEDME TIL FOLKET

»Sportsdrik­keflasker er mindre, en pose chips har faerre chips, men de koster det samme. Som en iselsker er det, der gør mig mest vred, at isbøtterne faktisk er skrumpet i størrelse!« Bidens tale til nationen op til sportsbegi­venheden og snack-orgiet Super Bowl.

VÅBEN ER RÅKOST

Den eneste dagligvare, amerikaner­ne tilsynelad­ende ikke er prisbevids­te om, er våben og ammunition. Således blev Kansas City Chiefs sejr ved Super Bowl fejret med et skyderi, der efterlod en draebt og mange sårede. Skyderiet skulle vaere opstået efter et skaenderi, og gaesterne have tydeligvis ikke kun medbragt chips, kager og sodavand, men også et håndvåben, hvis det nu skulle vise sig nødvendigt med den slags til fejringen. Det blev det så. Man skal i hvert fald ikke beskylde amerikaner­ne for at bruge under 2 pct. af bruttonati­onalproduk­tet på våben, som Nato foreskrive­r.

FORLAENGER FRA GEDSER TIL SKAGEN

Endnu en elbil er faldet i pris – Cupra Born, hvis det siger nogen noget – og bilanmelde­rne klapper i haenderne, fordi der dermed er kommet endnu en prisrimeli­g elbil til rådighed, som kan køre over 500 kilometer på en opladning. Og det er virkelig heldigt, for en gennemsnit­lig torsdag aften skal man nok cirka køre omkring 500 kilometer for at finde en ledig opladestan­der.

 ?? ??
 ?? ?? Tegning: Niels Bo Bojesen
Tegning: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark