Jyllands-Posten

FULDE KVINDER

-

Skam bygger på en følelse af at vaere forkert, og drikkende kvinder bliver meget hurtigt dømt ude af faellesska­bet.

Verdenslit­teraturen flyder over med vin, fadøl, sjusser, cocktails og champagne, og listen over forfattere, der har skrevet om deres druk, er lang som en sommerferi­e i regnvejr. Hemingway, Bukowski, Chandler, Kerouac, Espedal og Sonnergaar­d. Fortsaet selv listen.

Det er ikke svaert at finde skrivende mennesker, der er åbne om deres drikkeri, og mange af dem er naermest blevet hyldet for deres løse omgang med flaskerne. Til gengaeld er det stort set umuligt at få øje på kvinder, der åbent fortaeller, at de drikker for meget eller er afhaengige af alkohol. Men det er ikke, fordi kvinder ikke drikker. De skriver bare ikke om det.

For nogle måneder siden bragte vi en anmeldelse af Anna von Sperlings nye bog ”Fulde kvinder” med undertitle­n ”Hvordan kvinder har drukket og er blevet set på imens”.

Forfattere­ns kiggede danskernes alkoholkul­tur efter i sømmene, og hendes grundlaegg­ende budskab var klart:

Vi drikker alt for meget herhjemme, men hvor maend har lov til at drikke sig omkuld uden at blive mødt af omverdenen­s fordømmend­e blikke, bliver der kigget anderledes ned på den fulde kvinde.

Hun bliver mødt af forargelse og hovedryste­n. Og den slags saetter sig.

Som Anna von Sperling selv sagde i et interview i JP Bøger tilbage i december, så er det skamfuldt at drikke sig fuld, når man er kvinde:

»Skam bygger på en følelse af at vaere forkert, og drikkende kvinder bliver meget hurtigt dømt ude af faellesska­bet, for hvad er det dog, hun laver? Har hun ikke nogen børn at tage sig af? Den skam tror jeg ikke, at maend føler.«

Den skam kender Lone Hørslev alt til.

I den kommende uge udkommer hendes nye roman ”Svømmende, rygende, graedende”, der handler om den kvindelige forfatter Anna, som drikker for meget. Hun kører hverdagen ned med hvidvin og haelder alt for meget alkohol i sig, når hun er til fest.

Lone Hørslev er ikke Anna, men ligesom sin nye romans kvindelige hovedperso­n, har den 49-årige forfatter i lange perioder af sit voksne liv drukket for meget, og, som hun siger i dagens interview i JP Bøger, har hun også kaempet med skam, når hun drak:

»Jeg har mødt maend, men aldrig en kvinde, der var stolt over, at hun kunne drikke meget. Eller som pralede af, at hun havde vaeret skidefuld og gjort vanvittige ting. Kvinder kan godt drikke med til et vist punkt, og mange maend synes også, det er lidt sejt, når kvinderne kan vaere med. Lige indtil det punkt, hvor de bliver for fulde, for løsslupne, for meget. Så skifter stemningen.«

Lone Hørslev vendte selv endegyldig­t ryggen til flaskerne for snart to år siden. Nu saetter hun litteraert lys på et tabu, der gemmer sig bag murene i mange hjem: Kvinder, der drikker.

I dette tillaeg har mandlige forfattere som Jesper Stein og Kristian Ditlev Jensen tidligere fortalt åbent og aerligt om deres misbrug med flaskerne. Det har helt sikkert kraevet et stort mod at stille sig offentligt frem, men de to maend har haft mange kønsfaelle­r at spejle sig i. Det har kvinderne ikke. Det kommer heldigvis nu.

God laeselyst.

 ?? Redaktør ?? MARCUS AGGERSBJER­G
Redaktør MARCUS AGGERSBJER­G

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark