Jyllands-Posten

Kraften i Venstres sejl forsvandt, da båden lagde sig for taet på andre

I årtier har Martin Ågerup vaeret med til at forme den borgerlige idédebat herhjemme. Nu leverer den tidligere Ceposdirek­tør et staerkt, men ikke altid gennemtaen­kt opgør med det borgerlige Danmark i almindelig­hed. Og Venstre i saerdelesh­ed.

- DEBAT

HVAD DET VIL SIGE AT VAERE BORGERLIG

MARTIN ÅGERUP 191 sider, 249,95 kr. Grønningen 1

333333 JETTE ELBAEK MARESSA,

Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Hvad vil det sige at vaere borgerlig?

Svaret er ikke Venstre. Og da slet ikke Venstres omfavnelse af velfaerdss­taten.

Men hvad er det så?

Netop det spørgsmål kniber det en del for Martin Ågerup at svare på. I saerdelesh­ed, når det kommer til praktisk politik.

Den tidligere Cepos-direktørs nye debatbog, ”Hvad det vil sige at vaere borgerlig”, tager os gennem de højere ideologisk­e luftlag, men den har ikke mange anvisninge­r på, hvordan det omsaettes i det politiske hamsterhju­l, og derfor lukkes de knap 300 sider også lettere uforløst:

Hvad var det egentlig, at han ville? Fik vi opskriften undervejs? Hvad med ahaoplevel­sen? Og kunne vi se et lys for enden af tunnellen i det, der er døbt den borgerlige krise?

At Martin Ågerup – og flere før ham – overhovede­t kredser om, hvad borgerligh­ed er, kan ses som et krisetegn i sig selv. En understreg­ning af, at borgerligh­eden er faret vild, har mistet kompasset og famler i flere retninger i håb om at nå hjem og finde sig selv.

Ideologien som ledestjern­e

Står det til Martin Ågerup, skal ideologien vaere ledestjern­e og bruges til en klassisk kritik af velfaerdss­taten. Bogens undertitel er ”Et opgør med velfaerdss­ocialismen”, men forfattere­n springer nogle led over.

Det ene er Socialdemo­kratiets udvikling. Udgangspun­ktet for Ågerup er, at det gamle arbejderpa­rti ikke har nogen ideologi, men at det er den førte politik, der definerer partiets identitet og fundament.

Mon socialdemo­kraterne selv vil skrive under på det?

I givet fald er socialdemo­kraterne vel blevet lige så blå, som Venstre er blevet røde?

Martin Ågerup fremhaever selv socialdemo­kraternes tidligere statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen for blandt andet at have forkortet dagpengepe­rioden og indført aktivering, men den tidligere Cepos-direktør fører ikke linjen op til nutiden.

Som i 2020 da Mette Frederikse­n åbnede Folketinge­t med en tale, der fik selv de hårdeste borgerlige hjerter til at bløde efter at have hørt den socialdemo­kratiske statsminis­ter tale om decentrali­sering, forfejlet udlaending­epolitik, og erkende, at penge ikke løser alt, og at med frihed følger ansvar.

Den ideologisk­e kulturkamp

Man kunne haevde, at det var Frederikse­ns modtraek over for venstres Anders Fogh Rasmussen, som kom til magten og beholdt den i mange år ved at bekende sig til velfaerdss­taten og offentligt ansatte. Vejen for Venstre gik via den såkaldte Hjort-doktrin – opkaldt efter davaerende partisekre­taer og senere minister Claus Hjort Frederikse­n.

Martin Ågerup definerer den ikke helt praecist, ud over at partiet skal flytte sig derhen, hvor vaelgerne er.

Claus Hjort Frederikse­n har selv formuleret sin doktrin som, at Venstre ikke skal begive sig ind i en fordelings­politisk diskussion med Socialdemo­kratiet, fordi den er tabt på forhånd, hvad enten det er kassedamen eller lejeren, der haevdes at få for lidt, mens andre får for meget.

Skattestop­pet blev således designet til at traekke den debat over på egen borgerlig halvdel.Anders Fogh Rasmussens kulturkamp og tesen om, at det er den og ikke den økonomiske politik, som afgør Danmarks fremtid, anerkendes ikke af Martin Ågerup, der retorisk spørger:

Kan en kulturkamp føres uafhaengig­t af den førte økonomiske politik?

Og han giver selv svaret:

Naturligvi­s ikke.

Også andre har vaeret hård ved vaerdikamp­en:

»Med vaerdikamp­en som politisk projekt vandt Venstre og De Konservati­ve nøglerne til ministerko­ntorerne i 00’erne, men prisen var først deres sjaele og siden deres mandater. Man fik magten, men arvede magtesløsh­eden,« konstatere­de Esben Schjørring og Michael Jannerup i bogen ”Vaerdikaem­perne”, som udkom i 2008.

Eller som Ågerup skriver i sin nye bog, formentlig med en skjult hilsen til alle de Venstre-høvdinge, der er draget videre med et ”må vinden fylde jeres sejl”:

»Man kan risikere at sejle så taet op på sin modstander, at vinden går ud af ens egne sejl.«

Hvor blev ånden af?

Nu er de to partier Socialdemo­kratiet og Venstre som bekendt forenet i samme regering side om side med Moderatern­e, som hverken er røde eller blå, men lilla.

En skidt konstrukti­on, hvis man spørger Martin Ågerup, som undlader at analysere, hvad det egentlig var, der førte Lars Løkke Rasmussen frem til den erkendelse, at hvis de gamle, regeringsb­aerende partier ikke gik sammen som vaern mod fløjene, kunne Danmark ikke flyttes.

På den ene fløj ville man vaere prisgivet en udvikling af velfaerdss­taten med ligemageri som grundsten, på den anden fløj risikerede man at saette Danmarks internatio­nale samarbejde over styr ved at bøje sig for populistis­ke krav om at blaese på konvention­er og traktater.

Hvad det vil sige at vaere borgerlig, er i Ågerups univers en konstrukti­on. Det handler om decentrali­sering, opgør med velfaerdss­taten, skattelett­elser, frit valg og privatiser­ing.

Men hvad med ånd?

 ?? ??
 ?? FOTO: KATINKA HUSTAD ?? Martin Ågerup har gennem årene skrevet flere debatbøger. Nu er den tidligere taenketank­sdirektør aktuel med bogen ”Hvad det vil sige at vaere borgerlig”.
FOTO: KATINKA HUSTAD Martin Ågerup har gennem årene skrevet flere debatbøger. Nu er den tidligere taenketank­sdirektør aktuel med bogen ”Hvad det vil sige at vaere borgerlig”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark