Jyllands-Posten

Hvad kalder man en dame, der koger en undulat ved et uheld?

Kontrasten mellem grin og grum virkelighe­d gør Christina Hagens nye tekster om vold, misrøgt og seksuelle overgreb saerligt slagkrafti­ge. Det gør naesten ondt at laese sig ned i den anmelderro­ste forfatters rå underklass­e.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN, kasper.schutt@jp.dk

»Hvad kalder man en enlig mor med en diskusprol­aps?«

»Hvad kalder man en dame, der koger en undulat ved et uheld?«

Eller hvad med denne her:

»Hvad kalder man en mand, som drikker sig så fuld, at han braekker sig over tv-bordet, når han passer sin papdatter, og på et tidspunkt går op i sovevaerel­set og skyder sig i hovedet med et jagtgevaer? Pow.«

Ovenståend­e er blot nogle få af de spørgsmål, som forfatter Christina Hagen stiller i sin staerkt vellykkede digtsamlin­g ”Pow pow pow”.

Pistoldigt­e, sådan lyder genrebeteg­nelsen, og den er ganske rammende, for hun rammer sine laesere lige i panden med sine sprogligt praecise saetninger om voldelig adfaerd og en uendelig raekke af ydmygelser.

Nyt liv til gamle vittighede­r

Formen er helt central i denne digtsamlin­g, den hidtil staerkeste fra 43-årige Christina Hagen, som ellers for laengst har imponeret med opsigtvaek­kende måder at få sine budskaber frem på.

Her bør hendes ”White Girl” fra 2012 fremhaeves. I skabelsen af dén digtsamlin­g kasserede forfattere­n sit anmelderro­ste sprog og skabte et gebrokkent dansk, som hun kunne smide i hovedet på de mange lokale maend, der generede hende på udlandsrej­serne.

Hun ramte så rent, at teksterne siden blev iscenesat på Det Kongelige Teater.

I aktuelle ”Pow pow pow” går hun skridtet videre.

Hun skaber sproglig dynamik ved at lade sine dunkle beretninge­r vokse ud af udsagn, som vi kender fra gamle vittighede­r:

»Alle børnene ...«

»Hørt på en bar ...«

»Og der var den om de to molboer ...« Kontrasten mellem grin og grum virkelighe­d er én ting, den gør, at man laeser de 133 sider i ét hug.

Noget andet er den selvfølgel­ige tone i de uendelige opremsning­er af uhyrlighed­er.

Der er aldrig tvivl om alvoren i teksterne, dertil er eksemplern­e for mange og for hjerteskae­rende, men Christina Hagen normaliser­er naermest truslerne, volden og de seksuelle overgreb i de hårdt belastede miljøer, hun beskriver, og på den måde rammer ordene endnu hårdere:

Få dig en

Stedfar der knepper Dig om onsdagen

Få et saet

Hestetaend­er og sokker Med hul i

Få en hund

Mindst ligeså hjerteskae­rende som overgreben­e er den omsiggribe­nde ligegyldig­hed, som de bliver mødt med. Et barn hører om et overgreb, bliver bange, siger det til sin mor og venter på en form for handling, som aldrig kommer.

Ja, formen fylder meget, men indholdet følger med, og Christina Hagen skriver sig på eftertaenk­som vis ind i den moderne klasselitt­eratur.

Håbløs laden stå til

De seneste årtier har utallige forfattere stillet skarpt på middelklas­sen, nu er det underklass­ens tur, og dén beskriver Christina Hagen lige så praecist som anmelderro­ste kolleger som franske Édouard Louis eller danske navne som Thomas Korsgaard, Glenn Bech og Haidar Ansari.

”Pow pow pow” handler om mennesker, der hverken evner af passe på sig selv eller hinanden. En banal rift i en tå bliver til et amputeret ben, fordi det virker helt uoverkomme­ligt at slaebe sig af sted til egen laege.

Og hvordan går det så, når der kommer kaeledyr ind i hjemmet?

Det går virkelig dårligt.

Dyrene står for skud. I bogstaveli­gste forstand. De skydes – i affekt, ved pludselige indskydels­er – ned af alkoholise­rede faedre, eller de omkommer af omgivelser­nes dumhed. Hunde, marsvin og undulater må lade livet, fordi deres ejere ganske enkelt glemmer at taenker sig om.

Dette er de mest rammende og tankevaekk­ende tekster om ligegyldig­hed og håbløs laden stå til, denne anmelder nogensinde har laest.

Der er din Bedste ven få Ondt i maven Af angst og Sult få ensomhed I fødselsdag­sgave og En røvfuld for Noget du ikke Har gjort ...

 ?? FOTO: CHRYSA PARASKEVA ?? Christinas Hagens ”Pow pow pow” handler om mennesker, der hverken evner at passe på sig selv eller hinanden.
FOTO: CHRYSA PARASKEVA Christinas Hagens ”Pow pow pow” handler om mennesker, der hverken evner at passe på sig selv eller hinanden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark