Jyllands-Posten

Det er, som om ikke ét eneste ord er tilfaeldig­t i denne roman

Højskoletr­aditionen løber i blodbanern­e på Ole Tornbjerg, der har begået en saerdeles beåndet roman om et samfund, en højskole og et aegteskab i 1960’ernes brydningst­id. En tid, der både er omgaerdet af fremtidstr­oens klare lys og afgrundens dybe mørke.

- MARIE HØGH, Samfund@jp.dk

Jeg var ikke nået laengere end til indholdsfo­rtegnelsen, før jeg hørte genlyden af en augustnat for mange år siden, hvor vi sad på hvide plastic-havestole i parken ved Grundtvigs Højskole med flaskeøl i den ene hånd og Højskolesa­ngbogen i den anden, mens tonerne rene og rustne løftede sig over den syngende, småberused­e flok:

Hvad solskin er for det sorte muld

Er sand oplysning for muldets fraende, Langt mere vaerd end det røde guld,

Det er sin Gud og sig selv at kende;

Trods mørkets harme i stråle arme

Af lys og varme

Er lykken klar!

Og det var allerede dér ved indholdsfo­rtegnelsen, at jeg fik fornemmels­en af, at Ole Tornbjerg har bedrevet en sjaeldent beåndet bog, fordi citater fra netop dén højskolesa­ng, danner indholdsfo­rtegnelsen i ”Lys over folket”, der falder i seks dele under overskrift­erne:

”Trods mørkets harme”, ”Lysets skole”, ”Sand oplysning”, ”Hvad solskin er”, ”Sig selv at kende” og ”Lys over folket”.

Ind i en ny tid

Når man selv er faldet i den grundtvigs­ke gryde som barn, har man en temmelig veludvikle­t sans for, hvornår nogen foregiver at vaere i besiddelse af ånd og dannelse uden i virkelighe­den at kunne stave til Grundtvig. Og hvornår nogen, som i Tornbjergs tilfaelde, har hele højskoletr­aditionen løbende i sine blodbaner.

Derfor lader forfattere­n den poetiske grundsten i folkehøjsk­oletraditi­onen, ”Hvad solskin er for det sorte muld”, vaere underlaegn­ingsmusikk­en for sin roman, og det vidner om en dybere eksistenti­el forståelse af oplysnings­tanken.

Det er, som om ikke ét eneste ord er tilfaeldig­t i denne roman, der både er et tidsbilled­e af (højskole)Danmark og den omkringlig­gende verden i en brydningst­id i årene 19671970, et aegteskabs­drama, en familiefor­taelling og en skildring af menneskeli­vet i sin allerdunkl­este form og gådefulde skikkelse.

Vi er på den traditions­rige, men noget nedslidte Bauneholm Højskole ved Limfjorden,

som laererparr­et Eskild og Gudrun Birkelund med deres to halvstore børn overtager med en kaempe gaeld og et støt faldende elevtal i en tid, hvor højskoleve­rdenen ligesom resten af samfundet er praeget af ungdomsopr­ør og voldsomme forandring­er.

Gennem hele romanen er Tornbjerg uhyre bevidst om at udstyre personer og steder med navne, der giver fortaellin­gen autenticit­et og trovaerdig­hed – for eksempel er Birkelund et kendt navn i højskolekr­edse, ligesom Bauneholm er fuld af betydning: Baune betyder bål, og i gamle dage taendte landbefolk­ningen bål på højtliggen­de steder for at varsle om krig og ufred og samle lokalbefol­kningen.

Paradoksal­t nok kommer laererparr­et Birkelund på Bauneholm Højskole ikke til at samle, men derimod støde lokalbefol­kningen og skolens bagland fra sig.

Det viser sig at vaere en svaer opgave at løfte højskolen »ind i en ny tid«, hvor eleverne ikke laengere hovedsagel­igt er almueunge fra landet, men akademiker­børn fra byerne, der hører til blandt de første »langhårede« – altså hippierne.

Klarhed og klogskab

Men i begyndelse­n var lyset på Bauneholm

Højskole, og forventnin­gerne til en løfterig fremtid var store:

»I dag taender vi atter bålet på Bauneholm! Bauneholm Højskole skal vaere det bål, der lyser op og samler en ny generation af unge. Vi vil ruste dem til at taenke selv, til at saette spørgsmåls­tegn ved autoritete­r,« siger Eskild, der som højskolefo­rstander er givet en vaesentlig »opgave for demokratie­t«.

Han lader nye revolution­aere vinde blaese frit ind over højskolen med alt, hvad tidsånden rummer af autoritets­afbraendin­ger, traditions­opbrud og normforand­ringer som kvindefrig­ørelse, fri hash, fri kaerlighed, fri sex, fri abort, fri samvittigh­ed – fri alting.

Undervejs i romanen hører vi Gudruns myndige røst, og med hendes borgerlige opvaekst, et velfungere­nde etisk kompas og samvittigh­edens stemme i sig står hun udspaendt mellem tradition og fornyelse, bundethed og frigørelse.

Eskild derimod er forblaende­t idealist.

Han er engageret i modstanden mod Vietnamkri­gen, optaendt af den humanistis­ke marxist Herbert Marcus’ tanker og passionere­t omkring Bauneholm, der skal »kaste lys og varme over en ny generation af unge« og vaere »lysets skole«.

Eskild glemmer nok som så mange andre i hans tid, at mennesket gennem oplysning skal få øje på livet selv og samtidig få vendt øjet vaek fra sig selv og ud mod verden. Men mennesket har stadig »mørkets harme« i sig, der skal holdes på plads af alt dét, tiden gør op med.

Et samfund, der river sig løs fra alle sine fortøjning­er og tildeler sig selv fuldkommen frihed, ender i ragnarok. Et menneske udstyret med tøjlesløs frihed bevaeger sig mod afgrundens nat og falder uendeligt i dette mørke.

Derfor tror jeg måske alligevel ikke, at Tornbjerg ved en fejl omtaler sangen ”Hvad solskin er for det sorte mund” som en salme. Det er egentlig ikke en salme, men jeg kan ikke forestille mig, at Tornbjerg gør sig skyldig i genrekludd­er.

For som Grundtvig, der strengt insistered­e på at holde kristen forkyndels­e ude af højskolen, er det alligevel det kristne menneskesy­n, selverkend­elsen og selvopgøre­t, som skal forklares gennem oplysning om livet, der er grundlaget for oplysnings­tanken, som Tornbjerg på formidabel vis har kastet nyt lys over med klarhed, klogskab og kendskab.

Og usagt lader han dele af ånden fra 1968 stå i sin egen tvivlsomme skygge.

 ?? ?? SKØNLITTER­ATUR
LYS OVER FOLKET
Ole Tornbjerg
414 sider, 300 kr.
Politikens Forlag 333333
SKØNLITTER­ATUR LYS OVER FOLKET Ole Tornbjerg 414 sider, 300 kr. Politikens Forlag 333333
 ?? ARKIVFOTO: EMMA SEJERSEN ?? Ole Tornbjerg var i 2015 manden bag den anmelderos­te "Drengen fra Godhavn". Nu er han aktuel med romanen "Lys over Folket".
ARKIVFOTO: EMMA SEJERSEN Ole Tornbjerg var i 2015 manden bag den anmelderos­te "Drengen fra Godhavn". Nu er han aktuel med romanen "Lys over Folket".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark