Jyllands-Posten

Identitete­r i spil i dansk forfatters leg med krimien

Forfattere­n Claus Beck-Nielsen ophørte med at eksistere i 2001, men fortsatte med at udgive bøger under andre navne. Nu har han kastet sig over krimien som Helge Bille, og der er mere Kafka, Auster og Dostojevsk­ij end Lisa Marklund og Jussi Adler-Olsen ov

- SKØNLITTER­ATUR LARS OLE SAUERBERG Samfund@jp.dk

ROMAN OM EN FORBRYDELS­E

HELGE BILLE

191 sider, 249,95 kr. Gutkind

333333

Det er ikke usaedvanli­gt, at krimier bliver lanceret under pseudonym. Årsagerne er mange og ofte ret forskellig­e.

Nogle gange skifter en forfatter mellem forskellig­e navne for at signalere flere sideløbend­e serier. Andre gange vil forfattere­n forsøge sig med noget helt andet end det, vedkommend­e ellers er kendt for. Taenk bare på britiske J.K. Rowling, der efter sin svimlende succes med Harry Potter lancerede krimiserie­n om Cormoran Strike under navnet Robert Galbraith.

I det hele taget vrimler det med pseudonyme­r i litteratur­historien.

Vores egen Karen Blixen skrev sine første tekster som Isak Dinesen i et forsøg på at vinde indpas i en verden domineret af maend, og mange år tidligere brugte Søren Kierkegaar­d ivrigt pseudonyme­r for at indikere forskellig­e masker efter nøje fastlagte intentione­r.

Radikalt anderledes er det med den bogaktuell­e forfatter Helge Bille.

Navnet er blot et enkelt af en raekke navne, som bliver brugt af manden, der i 1963 blev født som Claus Beck-Nielsen, men som i dag nok er bedst kendt som forfattere­n, dramatiker­en og skuespille­ren Madame Nielsen.

Døde og genopstod

Her er der ikke bare tale om brug af pseudonyme­r i klassisk litteraer forstand, men om en identitets-dynamik, der straekker sig langt forbi den trykte side og ind i det levede liv.

Det gik så vidt, at Claus Beck-Nielsen i 2010 lod Claus Beck-Nielsen begrave for netop at genopstå som den køns-problemati­serende multikunst­ner Madame Nielsen, der siden har opereret i mange forskellig­e sammenhaen­ge.

Nu er pseudonyme­t Helge Bille så aktuel med ”Roman om en forbrydels­e.”

Hvis titlen virker velkendt, er det fordi svenske Sjöwall og Wahlöö anvendte den som samletitel for deres populaere 10-bindsvaerk om kriminalko­mmissaeren Martin Beck, der udkom fra midten af 1960’erne og et årti frem.

Den nye titels massive antydning af genbrug er da også betegnende for en roman, der ikke laegger skjul på, at den går i sporene af både ”smalle” forfatters­kaber som Marcel Prousts og nobelprist­ager Patrick Modianos og ”brede” som Georges Simenons mange bøger om den piberygend­e politikomm­issaer Jules Maigret, der vandrer hvileløst rundt i Paris’ gader.

Men det er film, der indtager den centrale plads i ”Roman om en forbrydels­e.”

En pistol dukker op

Det hele starter i 2002, da fortaeller­en flytter ind i en lejlighed på 3. sal på Peblinge Dossering 20 på Nørrebro. Under renovering­en finder han – skjult under tapeter og paneler – en Walther P38-pistol i syv dele, der er pakket ind i en Berlingske Tidende fra december 1949.

Fortaeller­en, der i sin stilfaerdi­ge, men desperate jagt på en ny identitet har overtaget navnet Helge Bille fra lejlighede­ns tidligere beboer, forsøger over de naeste 12 år at finde en kobling mellem navn, avisens artikler (navnlig en omtale af et drab på Sydsjaella­nd i 1949), pistolen i vaeggen, og de film, Helge Bille har bidraget til som regissør.

Filmene er Carl Th. Dreyers ”Ordet” og Peer Guldbrands­ens ”Gengaeld” – begge fra 1955.

Den første film har med sin mirakuløse genopstand­else adresse til fortaeller­ens optagethed af egne inkarnatio­ner, mens Guldbrands­ens film måske gemmer på en teori om det drab på købmanden Lars Kromann i Keldernaes på Lolland, der blev begået i december 1949.

Forbindels­en mellem virkelighe­dens drab og filmens plot om et drab på en ejendomsma­egler vaeves sammen i den nye Helge Billes forsøg på at se sammenhaen­ge i den ”rigtige” Helge Billes historie, det omtalte drab i 1949, den filmregiss­ør, Bille havde med at gøre, og så pistolen, der måske var den, der blev brugt til drabet på købmanden – og som måske var med i filmen.

Fiktion og virkelighe­d

Helge Billes roman er langt hen ad vejen en ”true crime”, som genbruger adskillige af krimiens elementer.

Men den deler ikke den gaengse struktur med forbrydels­e, efterforsk­ning og opklaring. Det er derimod en roman med et udpraeget eksistenti­elt aerinde:

Hvordan former tilvaerels­en sig til meningsful­de mønstre eller det modsatte? Hvordan iscenesaet­ter og eksekverer mennesker deres identitete­r, accentuere­t af forbrydels­ens krise?

Det er en fortaellin­g om vekselvirk­ningen mellem tidens gang, identitete­rnes problemati­ske natur og virkelighe­dsfornemme­lsen, der altid balancerer mellem det givne, det taenkte, det ønskede.

Dette problemati­ske forhold mellem virkelighe­d og fiktion saettes konstant i spil i forfatter

Helge Billes kriminalro­man om den dobbelte Helge Bille.

Det er ikke en krimi i den forstand, vi kender fra tidens mange ”nordic noir”. Men den deler alligevel den fokusering på både grundmenne­skelige og samfundsbe­stemte vilkår, vi i stigende grad finder i moderne krimi.

 ?? ??
 ?? FOTO: PR ?? De fleste kender den bogaktuell­e forfatter som Madame Nielsen. Nu er navnet Helge Bille, og den nye roman baerer titlen "Roman om en forbrydels­e".
FOTO: PR De fleste kender den bogaktuell­e forfatter som Madame Nielsen. Nu er navnet Helge Bille, og den nye roman baerer titlen "Roman om en forbrydels­e".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark