Jyllands-Posten

Østrigsk investerin­g i jernbanene­t er god nyhed for hele Europa

Udvidelser og moderniser­ing skal få flere til at vaelge toget på rejsen.

- ANNA ROBERTS

Hvis man er glad for alpelandsk­aber og hyggelige småbyer, der ruller forbi togvinduer­ne, er der gode nyheder fra de østrigske jernbaner. Østrigs miljøminis­ter Leonore Gewessler og lederen af den nationale jernbane, ÖBB, Andreas Matthä har netop offentligg­jort et ambitiøst udkast til, hvordan den østrigske jernbane skal udvikle sig de naeste 20 år.

Det skriver Euronews.

»Udkastet er fyldt med modige ideer, nye jernbanefo­rbindelser og forbedrede togruter. Det saetter retningen, for hvordan vi skal rejse de naeste 15 til 20 år for at opnå et mere baeredygti­g jernbanene­t,« udtaler Leonore Gewessler i forbindels­e med planens offentligg­ørelse.

»Det er et jernbanene­t for et klimaneutr­alt Østrig, hvor klimabesky­ttelse og god mobilitet går hånd i hånd,« fortsaette­r hun.

Udkastet er en del af Østrigs øgede fokus på, hvordan jernbanen skal spille en større rolle i den grønne omstilling. Det primaere mål for 2040-planen er, at øge maengden af kilometer, østrigerne rejser med tog fra 165 millioner km i 2022 til 255 millioner km i 2040. De 67 projekter skal gøre det lettere at vaelge offentlig transport.

Kortere rejsetid mellem Europas storbyer

De 67 projekter på tvaers af 25 områder vil i alt koste ca. 26 milliarder euro. Det største projekt er en udvidelse af jernbanene­ttet gennem Øvre Østrig og Bayern, der vil forkorte rejsetiden mellem Wien og München fra nuvaerende fire timer til to og en halv. Denne forkortels­e af rejsetiden vil ligeledes forbedre forbindels­en betragteli­gt på laengere togruter, eksempelvi­s til Paris.

Det netop fremlagte projekt er langt fra det eneste, som ÖBB har lanceret i løbet af de sidste par år, hvor den mere klimavenli­ge togferie har vundet større indpas i Europa. Konceptet ”KlimaTicke­t” lancerede de for tre år siden, hvor al offentlig transport i Østrig blev samlet i en enkelt billet til en årlig pris på 1.095 euro.

Konceptet fik ros fra bl.a. Greenpeace for hensigtsma­essigt at opfordre østrigerne til at vaelge offentlig transport om end muligheden fortsat var dyrere end organisati­onen anbefalede.

Ønsker man at rejse laengere vaek via Wien, har ÖBB for nylig udrullet en ny generation af luksuriøse nattog indrettet med senge, toilet og bad til Hamburg. Målet er, at disse tog skal udrulles til endnu flere steder i Østrig og Tyskland, men også på ruter til Italien, Holland og Schweiz.

 ?? ?? Østrigs udvidelse af jernbanen gavner alle europaeisk­e togrejsend­e. Foto: ÖBB/Harald Eisenberge­r
Østrigs udvidelse af jernbanen gavner alle europaeisk­e togrejsend­e. Foto: ÖBB/Harald Eisenberge­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark