Jyllands-Posten

Dansk aegtepar købte 10 hektar skov i Nicaragua – senere opdagede de, at der voksede kaffe i verdenskla­sse

Under en arbejdsrej­se i Nicaragua mødte Helle Munk Ravnborg en familie, som bad hende om økonomisk hjaelp. I stedet for ren velgørenhe­d endte parterne med at skabe en samarbejds­model, der 20 år senere stadig forener dem.

- ALLAN PRIESS POULSEN Fortsaette­s

INicaragua er der skolepligt og gratis grundskole for børn i alderen 7-12 år. Herefter falder over halvdelen af eleverne ud af skolesyste­met for aldrig siden at vende tilbage. Derudover stopper skolegange­n for omkring hver femte elev i løbet af perioden med skolepligt. I de fleste tilfaelde for at børnene kan hjaelpe til i hjemmet eller tjene penge til familien.

I øvrigt er selve grundskole­n ikke helt gratis, for der skal betales for skoleunifo­rmer, bøger, kladdehaef­ter, blyanter og indskrivni­ng til eksamener. Omkostning­er, som mange familier ikke er i naerheden af at have råd til.

Danske Helle Munk Ravnborg stødte i 1999 på forholdene, fattigdomm­en og saerligt én nicaraguan­sk familie, der gjorde stort indtryk, under en arbejdsrej­se som forsker ved Center for Udviklings­forskning. 20 år senere er de to familier stadig forbundne som både venner og forretning­spartnere.

»Til at begynde med spurgte de, om Jakob og jeg ville vaere med til at støtte dem økonomisk, så deres søn Elvin kunne få en form for gymnasieud­dannelse efter grundskole­n. Vi ville gerne hjaelpe, men vi betragtede familien som vores venner og havde det svaert med den form for velgørenhe­d, hvor vi skulle dele penge ud hver tredje måned, og de skulle bukke og sige tak. Vi taenkte, at det hurtigt kunne udfordre vores relation, hvis familien blev fristet til at bruge pengene til noget andet – skulle vi så gå og kontroller­e dem? De havde heller ikke nogen bankkonto, så der var også nogle praktiske forhold, der ville gøre det lidt besvaerlig­t,« fortaeller Helle Munk Ravnborg, der sammen med sin mand fandt på en anden og bedre ide.

Købte 10 hektar regnskov

Den opstod, da familien Velázquez bestående af far Adolfo og mor Martha samt parrets syv børn, foreslog deres danske venner at købe et stykke jord, som havde stor betydning for familiens arbejde som kaffebønde­r. Der var således tale om den del af regnskoven, hvor der sprang en kilde, som gjorde det muligt at vaske kaffebønne­rne. Den nicaraguan­ske familie var nervøs for, at den ville blive naegtet adgang til kilden, hvis andre købte jordstykke­t på omkring 10 hektar.

»Til at begynde med vidste vi ikke helt, hvad vi skulle synes om det. Det virkede aerligt talt lidt langt ude at købe et stykke jord i et andet land. Men så fik vi den ide, at vi kunne give familien brugsrette­n over jordstykke­t, så de ikke kun havde adgang til kilden, men også kunne dyrke kaffen. Den aftale var de meget begejstred­e for, og vi var rigtig glade for at kunne hjaelpe dem på en måde, hvor vi beholdt en ligevaerdi­g relation til hinanden,« siger Helle Munk Ravnborg.

Risteri fik julelys i øjnene

Konstrukti­onen betød, at familien Velázquez kunne tilbyde sin søn Elvin først en gymnasieud­dannelse og siden en mindre juridisk universite­tsuddannel­se. Derudover blev samarbejde­t endnu bedre for begge parter, da Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik rent faktisk smagte kaffen fra regnskoven i Nicaragua. For den var ikke bare god, men i ren og skaer saerklasse.

»Det er et stykke bjergregns­kov, hvor der er blevet dyrket kaffe i 150 år. Den del var vi klar over på forhånd. Hvad vi til gengaeld ikke vidste var, at kaffen er af ekstraordi­naer høj kvalitet. Vi tog noget af det med hjem og fik det ristet på et risteri i København, og de fik totalt julelys i øjnene, da de smagte det. Det ville de gerne have mere af. Så i 10 år leverede vi al kaffen til dem,« fortaeller Jakob Kronik.

Dermed også sagt, at familien Velázquez igennem hele perioden skibede samtlige kaffebønne­r fra jordstykke­t i Nicaragua til Danmark. Endda til overpris idet Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik tilbød og stadig tilbyder 25 pct. over markedspri­sen for økologisk fair trade-kaffe i Nicaragua, mod at jorden bliver dyrket uden brug af kemikalier.

Ifølge Jakob Kronik forhindrer det en mere eller mindre uoverskuel­ig proces, hvor mange udover producente­n skal tjene penge på kaffen.

»Normal kaffe bliver handlet et utal af gange, fordi der er så mange led fra producente­n til forbrugere­n. Det er standard for mange afgrøder og betyder, at der er frygteligt mange mennesker, der skal tjene på det. Vi ville gerne sikre, at pengene endte hos de mennesker, der havde gjort alt arbejdet,« siger han.

De seneste otte år har Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik imidlertid selv ristet kaffen fra Nicaragua – og har dermed tilføjet en ekstra karriereve­j til deres i forvejen travle arbejdsliv. Både risteriet og en tilhørende café er i øvrigt idyllisk placeret i en tidligere stald på parrets gård i Østerlars på Bornholm.

»Da vi flyttede til Bornholm, havde vi pludselig pladsen til at riste kaffen selv, og selv om det tager relativt meget tid, er det også en stor fornøjelse. Vi bruger vel en dag om ugen på det hver isaer, og det er et projekt, vi er sammen om. På den måde bevarer vi også et taet faellesska­b med vores venner i Nicaragua, hvor det i dag er sønnen Elvin, der står for kaffeprodu­ktionen. Ham, som vi var med til at hjaelpe igennem gymnasiet og universite­tet,« fortaeller Helle Munk Ravnborg.

Levede for få dollars om dagen

Hun er ansat som seniorfors­ker på Dansk Institut for Internatio­nale Studier. Jakob Kronik er leder af Internatio­nal afdeling i miljøorgan­isationen Verdens Skove. Begge har rejst meget, og Jakob Kronik gør det fortsat.

Begge har desuden beskaeftig­et sig fagligt med konsekvens­erne af fattigdom og oplevet dem helt taet på via rejser og udstatione­ringer. Derfor har det betydet meget for aegteparre­t at hjaelpe familien Velázquez til et bedre liv – vel at maerke ved at give familien redskabern­e til at hjaelpe sig selv.

Helle Munk Ravnborg fortaeller, at familien Velázquez i 2004 levede for ganske få dollars om dagen og boede ni mennesker i et lille traehus med jord som gulv, gardiner til at inddele huset i mindre rum samt aviser og ugeblade klistret på vaeggene i et forsøg på at skaerme mod vinden.

I dag er der blevet bygget flere rum til huset og etableret et separat køkken, så der ikke konstant er røg i stuen og sovevaerel­ser, ligesom sønnen Elvin Acuña har fået et hus til sin egen familie.

»Det har vaeret fantastisk at følge med i familiens rejse imod et vaerdigt liv. Saerligt fordi vi er flettet sammen på den måde, vi er. Vores børn er voksne nu, og det samme er børnene fra familien i Nicaragua, men de har haft mange oplevelser sammen, kender stadig hinanden og har kontakt på sociale medier. Jeg har vaeret glad for at kunne give vores børn en forståelse af, at liv kan leves på mange forskellig­e måder, og at livet kan vaere hårdt. Det betyder blandt andet, at de har laert noget om sig selv, fået en større forståelse for andres livsvilkår og også fået øje på deres egne privilegie­r, som de tidligere måske tog for givet,« siger han.

Afsondret og afskåret fra omverdenen

Også Helle Munk Ravnborg saetter ord på forholdene i den lille bjergby Sontule i det vestlige Nicaragua. Kun omkring en times kørsel fra byen Esteli, der har 230.000 indbyggere – men alligevel

 ?? ?? Da Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik laerte familien Velázquez at kende, var deres hjem beklaedt med aviser og ugeblade for at holde i et forsøg på at skaerme mod vinden. Foto: Privat
Da Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik laerte familien Velázquez at kende, var deres hjem beklaedt med aviser og ugeblade for at holde i et forsøg på at skaerme mod vinden. Foto: Privat
 ?? ?? Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik har indrettet kafferiste­ri i en tidligere stald på deres gård i Østerlars på Bornholm. Foto: Privat
Helle Munk Ravnborg og Jakob Kronik har indrettet kafferiste­ri i en tidligere stald på deres gård i Østerlars på Bornholm. Foto: Privat
 ?? ?? Nicaragua er kendt som et af verdens bedste kaffeprodu­erende lande. Foto: Getty Images
Nicaragua er kendt som et af verdens bedste kaffeprodu­erende lande. Foto: Getty Images
 ?? ?? De bedste nicaraguan­ske producente­r håndplukke­r kaffebønne­rne. Foto: Getty Images
De bedste nicaraguan­ske producente­r håndplukke­r kaffebønne­rne. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark