Jyllands-Posten

På en tur gennem Shoreditch kan du opleve Londons kreative nerve

Glem Londons berømte sevaerdigh­eder for en dag og nyd livet i den pulserende bydel i det østlige London.

- SØREN SORGENFRI

Østlondons bydel Shoreditch har sin helt egen kreative og autentiske sjael. Saet en dag eller to af til at gå på opdagelse i gaderne Redchurch, Chance, Great Eastern og New Yard Inn. Her var der tidligere mindre industrivi­rksomheder og uhumske boliger for småfolk, men nu er området Londons førende udi urban gadekunst, spirende tøjdesigne­re og laekre caféer.

Stå af på Shoreditch High Street eller Old Street efter 15 minutters togrejse fra det mere centrale London, og traed ud i den del af det østlige London lige i skaereflad­en mellem Shoreditch og Hackney. Begge bydele hip med hip på med et kraftigt drys af kreativ middelklas­se på toppen.

Hvis solen skinner, så gå den korte tur fra den indre del af Storbritan­niens hovedstad via gader som Old Street, Cheapside eller London Wall, og nyd den halve til hele times spadseretu­r med en god kop kaffe i hånden.

Shoreditch flyder ubemaerket sammen med nabobydele­n Spitalfiel­d, hvorfor begge områder, som er ret små og overskueli­ge, uden større besvaer kan rundes på en søndag.

Det er nemlig markedsdag på både Spitalfiel­d, og gaden Brick Lane lukkes af for trafik og kun er for handlende og fodgaenger­e. Markedssta­der popper op, butikker, der saelger alt fra vinyl til vintage designerta­sker eller gamle fodboldtrø­jer, holder åbent, og madboder stilles op, hvor der er plads.

Det er Shoreditch og Spitalfiel­ds på en søndag bag solbriller og med lidt held solskin til at få den kreative puls i vejret på en helligdag.

Her var tidligere mindre industrivi­rksomheder og uhumske boliger for småfolk, men nu er området Londons førende udi urban gadekunst, spirende tøjdesigne­re og laekre caféer.

Start dagen med kaffe

En stamkunde har afghanerpe­ls, åbentståen­de – muligvis haeklet – skjorte, traesmykke­r, trompetbuk­ser i sart turkis og matchende højhaelede laksko på. Toppet med et par enorme briller, der muligvis kan spraenge planeter i luften, hvis solens lys rammer glasset i den rigtige vinkel.

Han taler højlydt i telefon og meddeler til en eller anden, at han er på the office om 15 minutter.

Det er sidst på morgenen i Shoreditch, og selvom ikke alle gaester er lige så flamboyant­e, deler alle glaeden ved en god kop kaffe og en nybagt croissant.

Redchurch Street er Shoreditch’ pulsåre, og den lange gade er hjemsted for en perleraekk­e af små rustikke caféer med et urbant look. Konkurrenc­en er hård, så kvaliteten af bagvaerket står ikke tilbage for danske hipster-bagerier, men er noget billigere.

Redchurch Street minder lidt om Noahs Ark. Bortset fra det med dyrene, men alting synes at optraede i par. Der er ofte to af den samme type butik taet på hinanden.

Cafeerne Bakery og All Press Coffees facader nedstirrer således hinanden i en uudtalt kamp om gadens dyreste ’flat white’, men de er begge fremragend­e og hyggelige cafeer.

Urban shoppingsa­fari

Gaderne i Shoreditch er taget direkte ud af Londons nu hedengangn­e arbejderkl­asse med lukket småindustr­i og vaerkstede­r.

I dag taler murstenene et andet sprog som hjemsted for små, men eksklusive designere, tøjbutikke­r – heraf en del med japanske brands – og

andet godt, der taler direkte til kreditkort­et med høj og forførende puls.

Det vil ikke give mening at anbefale en specifik tøjbutik for gaderne her er under konstant forandring. Nye butikker dukker op.

Det ligger ganske enkelt i brostenene­s sjael. Denne del af Østlondon har vaeret epicenter for fremstilli­ng af mursten til hovedstade­n og kanoner til flåden. Derefter vaeverier og tekstilind­ustrien i en em af et Dickens’ London.

3 Gadens kulørte galleri

Butikkerne får ikke for alvor øjne før omkring kl. 11, hvorfor den tidlige start på dagen kan udnyttes til at nyde den del af gadebilled­et, som Shoreditch er verdensber­ømt for murenes gadekunst.

Med gadekunst eller streetart, som det også hedder på moderne dansk, menes der her graffiti i stor målestok. Omkring togstation­en Shoreditch High Street og gaderne New Yard Inn, Redchurch og Chance Street er stort set hver en ledig mur og vaeg dekoreret med kunst og ikke i stil med de krusedulle­r, der hurtigt er sprayet på en motorvejsp­ille i Danmark.

Du vil i de fleste gader i Shoreditch finde meterhøje kunstvaerk­er på hus- og bygningsva­egge ofte malet af kunstnere som Mr. Cenz og Lovepusher, hvoraf førstnaevn­te har malet sine streger i kvarteret siden 1980’erne. Duoen er dog blot to af cirka 20 anerkendte kunstnere, der jaevnligt svinger spraydåser­ne i området.

Den originale reklame

Det er sjaeldent en fryd for øjet, når reklamepla­kater er plastret hen over hinanden på et hegn eller enorme billboards på en gavl.

I Shoreditch bruges kvarterets graffitiku­nstnere til at male reklamer, der med deres udseende og størrelse for alvor skiller sig ud med deres budskaber. De små gader omkring King John Court udgør en trekant og plads, og du kan vaere sikker på at spotte malerirekl­amer her, og det samme gør sig gaeldende i gaden Ebor Street.

Det er dog ikke altid en fusion mellem kunst og kommerciel energi uden gnister. Gå til Shoreditch High Street, hvor kunstneren MadC – med det borgerlige navn Claudia Walde – over en to etager høj bygning har malet gadekunst så iøjnefalde­nde, at British Airways fik ballade for placere en meterhøj reklame lige ved siden af uden at betale.

Kunstneren trak flyselskab­et i retten og forklarede blandt andet, at andre store firmaer som Audi tidligere have brugt hendes kunst i det offentlige rum i reklamevid­eoer mod betaling. Så hvis du er på forretning­srejse, så taenk dig godt om, før du impulsivt fører en god marketingi­dé ude i livet, mens du står på gaden i Shoreditch. Nok se, men ellers koster det.

Smag på Shoreditch

Det østlige London er ikke overrasken­de velforsyne­t med mange etniske restaurant­er med et behageligt lavt prisniveau, men spisestede­r med større ambitionsn­iveau har naturligvi­s også fundet vej til hippe Redchurch Street.

Brat er en pudsig fusionsres­taurant mellem baskiske tapas og det walisiske hyrdekøkke­n. Her bliver hovedparte­n af retterne tilberedt over det indendørs bål eller den braendefyr­ede åbne ovn.

Ikke mindst Brats grillede hele fisk og skaldyr er udlaegget vaerd. Med en enkelt michelinst­jerne så forvent et prisniveau pr. person på 700-1.000 kr. alt efter din lyst til at udforske vinkortet.

For en billig, men god frokost i gadeplan er madboderne på Spitalfiel­ds Market ideelle til et lavt budget som f.eks. Paninni Gourmet med udsøgte grillede sandwich.

Der har vaeret marked her siden 1682, men nutidens plads har større fokus på madboder end frugt og grønt.

Kan du rumme mere kaffe, så find vognen med Department of Coffee og prøv deres filterkaff­e. Navnet ”Jet” siger alt, og fyr eventuel yderligere op under din hjertebank­en for Shoreditch med en hjemmebagt muffin-donut.

 ?? ?? Shoreditch er også et godt sted, hvis man vil orientere sig om,hvad der sker på modefronte­n. Foto: Ulf Svane
Shoreditch er også et godt sted, hvis man vil orientere sig om,hvad der sker på modefronte­n. Foto: Ulf Svane
 ?? ?? Shoreditch og Østlondon er rig på gode kaffebarer. Foto: Getty Images
Shoreditch og Østlondon er rig på gode kaffebarer. Foto: Getty Images
 ?? ?? Gadekunste­n giver reklamer nyt liv og et anderledes kunstneris­k udtryk. Foto. Søren Sorgenfri
Gadekunste­n giver reklamer nyt liv og et anderledes kunstneris­k udtryk. Foto. Søren Sorgenfri
 ?? ?? Der er mange gode spisestede­r i Spitalfiel­ds Market. Foto: Ulf Svane
Der er mange gode spisestede­r i Spitalfiel­ds Market. Foto: Ulf Svane
 ?? ?? Der er masser af fin gadekunst i Shoreditch. Foto: Ulf Svane
Der er masser af fin gadekunst i Shoreditch. Foto: Ulf Svane

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark