Jyllands-Posten

Dansk turisme saetter nye rekorder

Overnatnin­gstallene for 2023 viser, at dansk turisme igen formåede at saette rekord sidste år. Med en stigning på 4,3 pct. var det de udenlandsk­e overnatnin­gers fortjenest­e, og saerligt turister fra seks lande baerer fremgangen. Til gengaeld er der tilbag

- TOM NØRGAARD

Vi mangler de norske og svenske turister. Det slår igennem også i andre lande, at nordmaend og svenskere nøje vurderer deres rejseomkos­tninger på grund af økonomisk usikkerhed. Katja Moesgaard, adm. direktør Visit Denmark

Dansk turisme satte i 2023 endnu en rekord, målt i kommerciel­le overnatnin­ger. Med i alt 63,1 mio. overnatnin­ger blev det til en samlet stigning på 0,3 pct. sammenlign­et med rekordåret 2022, viser de foreløbige overnatnin­gstal fra Danmarks Statistik.

Igen var det de udenlandsk­e overnatnin­ger, der trak vaeksten, og det betyder, at Danmark nu igen har flere udenlandsk­e overnatnin­ger end danske.

Mens de udenlandsk­e overnatnin­ger gik frem med 4,3 pct, var der igen i 2023 nedgang i de danske overnatnin­ger, dog kun med 3,4 pct. mod 7 pct. i 2022.

Tyskerne står fortsat for de fleste udenlandsk­e overnatnin­ger i Danmark, og en vaekst på 2,9 pct. betød hele 564.000 flere overnatnin­ger i 2023. Dermed rundede det tyske marked 20 mio. overnatnin­ger, en ny rekord.

Og flere af dansk turismes prioritere­de markeder kan prale af rekorder i 2023.

Massiv fremgang fra flere lande

USA leverede et rekordresu­ltat på 968.800 overnatnin­ger baseret på en vaekst på hele 34,2 pct.

Storbritan­nien satte rekord på grundlag af en fremgang på hele 26,9 pct. og var kun 3.500 overnatnin­ger fra at runde 1 mio. overnatnin­ger.

Med en vaekst på 26 pct. fik Frankrig fik sat ny rekord på 466.500 overnatnin­ger, og en fremgang på 21,3 pct. betød, at Italien for første gang rundede 400.000 overnatnin­ger, også en ny rekord. Også overnatnin­gerne fra Kina og Indien steg med henholdsvi­s 130,2 pct. og 41,6 pct.

Fra Nederlande­ne var der rekordmang­e overnatnin­ger allerede sidste i 2022, hvilket bragte markedet frem til en position som det tredjestør­ste internatio­nale marked i dansk turisme. 2023

gav endnu en ny samlet rekord på knap 1.8 mio., bl.a. på grundlag af ekstraordi­naert mange campingove­rnatninger.

»Samlet blev det en fin rekord, og det er godt at se de udenlandsk­e markeder vaekste så staerkt. Det samlede resultat for 2023 viser, at dansk turisme er staerkt afhaengig af den udenlandsk­e turisme, og det er glaedeligt at se, at antallet af udenlandsk­e overnatnin­ger nu igen overstiger de danske,« siger adm. direktør Katja Moesgaard fra Visit Denmark.

»Vi har dog fortsat et godt stykke vej, når det gaelder det svenske og norske marked samt Indien og Kina. Men tallene for 2023 viser, at vi har et godt produkt at tilbyde turisterne, og at der er god efterspørg­sel,« fortsaette­r hun

Tilbagegan­g i Sverige og Norge

For det svenske og norske marked blev 2023 et mindre godt år. Den lave kronekurs betød, at der var faerre norske og svenske turister på de danske destinatio­ner. De svenske overnatnin­ger gik tilbage med 14,5 pct., de norske med 19,7 pct.

»Vi mangler de norske og svenske turister.

Men det er ikke kun Danmark, der savner dem. Det slår igennem også i andre lande, at nordmaend og svenskere nøje vurderer deres rejseomkos­tninger på grund af den økonomiske usikkerhed. Men der er interesse for at rejse, også til Danmark, på begge markeder, og vi tror på, at de danske destinatio­ner med den geografisk­e naerhed ligger godt til i forhold til at få dem tilbage,« siger Katja Moesgaard.

Ekstra investerin­ger i internatio­nal markedsfør­ing

Netop udfordring­erne med at få nordmaende­ne og svenskerne til igen at vaelge Danmark kommer

i 2024 i fokus i Visit Denmarks arbejde. For med en investerin­g på 15 mio. kr. har regeringen og et bredt flertal af Folketinge­ts partier (S, V, M, SF, DD, RV, DF og Å), ønsket at styrke den internatio­nale markedsfør­ing af ferie i Danmark uden for højsaesone­n.

Pengene er allokeret til kyst- og naturturis­me, og Visit Denmark målretter de ekstra penge mod markederne Norge, Sverige, Tyskland og Nederlande­ne, forlyder det.

»Vi er meget glade for den ekstra investerin­g i internatio­nal markedsfør­ing, som vi har valgt at bruge på dansk turismes naermarked­er, som er de vigtigste internatio­nale markeder for kyst- og naturdesti­nationerne. Her gennemføre­r vi i forvejen en raekke kampagner, som destinatio­nsselskabe­rne har mulighed for at følge til dørs med yderligere markedsfør­ing,« siger Katja Moesgaard og fortsaette­r:

»Mens vi i Tyskland og Nederlande­ne primaert vil booste vores allerede planlagte aktivitete­r taenkes der på baggrund af grundig research nye tanker i Norge og Sverige. Vi har brug for at øge markedstry­kket på dansk turismes vaesentlig­ste markeder, og de nye midler vil betyde, at vi kan optimere vores indsatser til at give større effekt,« siger Katja Moesgaard.

På markederne Tyskland og Nederlande­ne er efterspørg­slen høj, og således er situatione­n en helt anden end i de skandinavi­ske nabolande, Sverige og Norge.

»Her gaelder det i vidt omfang om at sikre fortsat momentum og tiltraekni­ng af de store potentiale­r, der er på disse vaekstmark­eder. Faktisk har der ikke tidligere har vaeret så stor en efterspørg­sel på kyst og naturferie i Danmark på disse to markeder,« slutter Katja Moesgaard.

 ?? ?? Både byer og kyst, som her ved Vesterhave­t, har maerket en fremgang i antallet af udenlandsk­e turister. Men der kommer faerre svenskere og nordmaend. Foto: Jakob Gjerluff
Både byer og kyst, som her ved Vesterhave­t, har maerket en fremgang i antallet af udenlandsk­e turister. Men der kommer faerre svenskere og nordmaend. Foto: Jakob Gjerluff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark