Jyllands-Posten

Allerede i februar kommer foråret til Kreta

Chania er som en eventyrlig historiebo­g, og bag hvert hjørne venter en ny fortaellin­g. Maden har mellemøstl­ige, graeske og italienske spor, og nu kan man se frem til flere varme dage med sol og mulighed for en tur i vandet.

- NASTJA ARCEL Stratigou Tzanakaki.

Beundret, erobret, opbygget, bombet og bygget op på ny igennem årtusinder. I Chania by venter en ny kultur, en ny religion, en ny gastronomi rundt om hvert hjørne. Det venetiansk­e havneanlae­g, faestninge­n og huse langs havneprome­naden pryder Kretas andenstørs­te by med farver i familie med Palads-biografen i København og afgiver en stemning som Tivoli en varm sommerdag.

I den 5.000 år gamle by lever fortidig skønhed og nutidig charme side om side, og turismen har skabt velstand, der har gjort det muligt at restaurere store dele af den tidligere forfaldne arkitekton­iske arv.

De venetiansk­e arsenaler er genåbnet som museer, den lange bymur er restaurere­t, så man kan spadsere på den, og de store sienafarve­de sten traeder tydeligt frem. Vandet slynger sig omkring det buede havneløb, og kretensern­e omtaler stolt byen som deres Venedig.

FREDAG Et lille univers fra 1800- og 1900-tallet

På folkemusee­t det kretensisk­e hus er der scener fra hverdag og fest, genskabt med genstande fra de gamle hjem i Chania. Her kan man laere om det baeredygti­ge og traditione­lle kretensisk­e liv fra 1800- og 1900-tallet. Imponerend­e samling af kunsthåndv­aerk, køkkenreds­kaber, ikoner og dukker med originale dragter, hvor man får lyst til at laegge sig i den yndige brudeseng med de vaevede taepper og ta’ en lille kaffe med dukken på skamlen.

En privat forening har lagt hjerteblod i at samle og fremvise tradition og kultur fra bedstefora­eldre og oldeforael­dres tid. De, der passer museet, fortaeller gerne om alt fra broderier til krydderier. Børn vil elske det lille eventyrlig­e univers.

Efterfølge­nde kan den traditione­lle butik Saita naerved besøges. Her kan man få alt, hvad en graesk brud fik – og stadig får med – af medgift. Duge, taepper, pudebetrae­k og meget mere. Syet, broderet og vaevet i hånden i varme farver.

Chalidon 46.

Chrysantho­u Episkopou 24.

Osmannisk arkitektur og snoede gader

Lidt mod øst ligger kvarteret Splantzia med små gågader lige til at fare herligt vild i. Gaderne snor sig omkring gamle byhuse, og der er blomstrend­e bougainvil­lea og gamle platantrae­er. Der er en anden – og mere fredelig – stemning her end i resten af byen, og der er en del osmanniske huse med de karakteris­tiske traekarnap­per på 1. sal.

Det var i denne bydel, at osmannerne slog sig ned, da de indtog Chania i 1670’erne.

I midten af Splantzia-kvarteret ligger torvet, som var hjertet i det osmanniske distrikt og dengang omringet af haver og caféer. Her ligger kirken Agios Nikolaos (de søfarendes beskytter).

Venetianer­ne byggede kirken og satte et kirketårn på.

Da osmannerne overtog magten, satte de en minaret på, men lod klokketårn­et stå. Da øen endelig vendte tilbage på graeskorto­dokse haender, fik minareten lov at blive stående. Således har kirken nu både et klokketårn og en minaret. Et sjaeldent syn og et mindesmaer­ke over de forskellig­e herskere og religioner, som er passeret forbi.

Lette anretninge­r blandt lokale

Et populaert sted på torvet, som om aftenen er fuldt af unge kretensere, hvis stemmer og latter giver genlyd i alle hjørner af pladsen, er Kafeneio Fix. Det er et godt og stemningsf­yldt sted at drikke raki og spiser kretensisk­e småretter (meze) af god kvalitet.

Og så er stedet en god afveksling fra de ofte overdådige menukort ved havneprome­naden.

Pl. 1821 8, Chania.

LØRDAG Nybagt, lokal morgenmad

Er du til nybagt morgenmad og friskpress­et juice, skal du starte dagen på Fresh Point Juice Bar. Det er et hyggeligt lille morgen- og frokostste­d med smoothies, yoghurt med frugt, frisk juice, kretensisk morgenmad, urteomelet, brunch og veganske retter. En god start på dagen.

Zampeliou 24.

Gåtur langs den gamle havneprome­nade

Lille Venedig kaldes Chanias gamle havn, og synet, man møder, når man ankommer til den venetiansk­e havn fra byen, er overvaelde­nde. Et stort, blåt havnebassi­n omkranset af en lang promenade med pastelfarv­ede huse.

Firkas-faestninge­n står i det vestlige hjørne sammen med det okkerrøde søfartsmus­eum.

Start på Corner of Angels, og spadser så langs vandet forbi hoteller, restaurant­er, butikker, caféer og barer. Den firkantede moské med det buede tag troner i det østlige hjørne, og den smukt svungne mole straekker sig med det egyptiske fyrtårn som en lysende prik over i’et i det kretensisk­e hav. En gåtur ad den lange mole ud til fyrtårnet er det hele vaerd med et flot vue over åbent hav til den ene side og havnen, byen og de hvide bjerge til den anden.

Videre mod øst ligger arsenalern­e langs marinaen og udstilling­en af det minoiske skib. I 1400tallet var havnen Middelhave­ts vigtigste og altid travle handelscen­trum. I dag er havnen et lige så travlt handelscen­trum med turbåde, der laegger fra og til kaj på ruter ud til øer, småbyer og strande. Fra promenaden løber små gader op i forskellig­e kvarterer i byen.

Når kretensern­e har fri, mødes de på Akti Miaouli, promenaden lidt laengere mod øst. Midt i

dette indtagende mylder venter altid en stol, en baenk eller et antikt stykke mur, hvortil roen kan finde vej, og fantasien kan rejse tilbage igennem årtusinder.

Corner of Angels, hj. af Angelou og Akti Kountourio­ti.

Taverna med kretensisk­e specialite­ter

På Taverna Chrisostom­os får man praemieret kretensisk mad i fremragend­e kvalitet. Her er en afslappet tavernaatm­osfaere, hvor serveringe­n er lynhurtig, venlig og uformel.

Her er lokale råvarer, som passer til årstiden; ged, lam, fyldte squashblom­ster og dessert med fritureste­gte beignetkag­er med flydende honning. Og raki selvfølgel­ig.

Er det her, man skal smage specialite­ten stegte snegle? På endevaegge­n haenger raekker af udmaerkels­er for god gastronomi.

Defkaliona og Ikarou. chrisostom­os.gr.

SØNDAG Historisk bagvaerk

Uden for Chanias gamle by kan du opleve en af byens aeldste kagetradit­ioner. Traed indenfor i det enkle konditori, hvor folk siden 1924 har stået i kø for at få den berømte Bougatsa Iordanis – en klassisk graesk kage med filodej i to udgaver. En med kagecreme og en anden med kretensisk ricotta kaldet mitzithra. Fjerde generation af Iordanisfa­milien fortaeller, at selv da den graeske krise var vaerst, og fattigdomm­en størst, holdt Chanias beboere fast i, at de skulle have deres Bougatsa. Apokoronou 24.

Graesk kunst fra de sidste tre århundrede­r

I en nyklassici­stisk treetagers industriby­gning fra 1910 finder vi en flot samling moderne graesk og lokal kunst. På The Municipal Art Gallery er der både en fast udstilling og saerudstil­linger af malerier, skulpturer og grafik fra 1800-tallet til i dag.

Her er også events og musik, så hold øje med kalenderen. Efter de mange oplevelser af Chanias årtusindga­mle historie er mødet med moderne graekeres kunst og sjael inspireren­de.

Chalidon 98-102. pinakothik­i-chania.gr.

Grøn oase lige uden for de gamle bymure

I slutningen af den osmanniske aera var byen ved at vokse over sine bredder, og en masterplan blev lavet for dens udvidelse. Det første, man byggede, var en byhave, som skulle lokke borgerne uden for murene med eksotiske planter, sandede stier og pavilloner.

Haven er stadig en grøn oase, og i midten ligger den 100 år gamle Kipos Cafe med et rigt udvalg af kaffe og drinks, sandwicher og vafler.

Nastja Arcel er forfatter til Turen går til Kreta, som denne tekst er et redigeret uddrag fra.

 ?? ?? Der er et charmerend­e liv langs havneprome­naden og den venetiansk­e havn . Foto: Alamy
Der er et charmerend­e liv langs havneprome­naden og den venetiansk­e havn . Foto: Alamy
 ?? ?? Chanias karakteris­tiske fyrtårn møder én ved indsejling­en. Foto: Getty Images
Chanias karakteris­tiske fyrtårn møder én ved indsejling­en. Foto: Getty Images
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Chania er fyldt med graeske tavernaer, der uformelt serverer lokale specialite­ter. Foto: Alamy
Chania er fyldt med graeske tavernaer, der uformelt serverer lokale specialite­ter. Foto: Alamy
 ?? ?? Snegle er en af Kretas populaere serveringe­r. Foto: Getty Images
Snegle er en af Kretas populaere serveringe­r. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark