Jyllands-Posten

»Det eneste vi ønsker, er fred. Derfor rejser vi ud i verden for at sprede budskabet med sang«

I det sydøstlige Georgien ligger fem landsbyer, som verdenspre­ssen for 20 år siden valfartede til, efter rygter om at der blev traenet terroriste­r i området. I dag er det lokale folk helst fri for rygtet og vil bare gerne synge i fred.

- MINNA GROOSS Fortsaette­s

Raisa Margoshvil­i kommer ilende ind i moskéens mintgrønne rum med vaeg til vaeg-kelimtaepp­er. Guldfyldni­ngerne blottes i et levende smil og forplanter sig op i de blå øjne, og hun tager plads på en lav skammel med ryggen til rummet og mumler en bøn til Allah.

»Når vi rejser, bliver vi venner med alle.«

Hun vender skamlen om igen for at betragte sit publikum. Her sidder to vesteuropa­eiske kvinder iført tørklaede og lang kjole i respekt for fredagsbøn­nen. En ung kvinde, Lalita, er hyret ind som tolk, og er den eneste sufi ud over Raisa Margoshvil­i selv og en gammel kvinde, der er mødt op i moskéen.

Normalt ville de vaere mindst otte kvinder, der mødes hver fredag til zikr, den traditione­lle cirkeldans, der forener dem i mødet med Allah, men grundet dårligt vejr bliver de aeldre kvinder hjemme. Raisa Margoshvil­i lader sine blå øjne vandre over sit publikum. Hun er med sine 63 år den naestyngst­e blandt sufierne.

Glaeden over, at verden er kommet til hende, stråler ud i hele rummet, og den unge tolk har svaert ved at følge med. Hun skal oversaette seancen fra tjetjensk til engelsk, men Raisa Margoshvil­i har intet behov for at fatte sig i korthed og fortaeller levende, mens hun gestikuler­er med arme og ben kun afbrudt af en klukkende latter.

Et for evigt stemplet samfund

Det kraever en del overtalels­e at få en taxi til at køre fra Tbilisi til de sammenhaen­gende landsbyer langs Alazani-floden. Floden løber igennem det østlige Georgien hele vejen til Aserbajdsj­an og snor sig igennem den frodige dal. Flere taxichauff­ører naegter at køre ind i landsbyern­e, og det er svaert at overtale dem, når de først har sagt nej.

Rygtet om det farlige Kist-folk haenger stadig fast blandt mange georgiere, for i 2003 blev det lille samfund centrum for verdenspre­ssens opmaerksom­hed.

Det rygtedes, uden beviser, at mujahedin-krigeren fra ISS Ibn al-Khattab var blevet draebt i de naerliggen­de bjerge af en USA-støttet georgisk antiterror-bevaegelse. Det falske rygte fik konflikten til at blusse op i den i forvejen spaendte region, og militaere tropper blev sendt dertil sammen med pressen. For beboerne var det blot endnu en grum og forstyrren­de fortaellin­g.

I 2014 var en af byens sønner blevet anklaget for at vaerge tjetjenere til hellig krig og blev dømt i retten. Dommen delte vandene, men befolkning­en i resten af Georgien huskede historien, og da rygtet om den draebte hellige kriger spredtes i 2003, blev samfundet stemplet for altid.

Nu er det mig, der som den aeldste i truppen skal føre budskabet om fred videre. Raisa Margoshvil­i, korsanger og sufikvinde

Forenende toner i moskeen

I moskéen synger Raisa Margoshvil­i med en kraftfuld stemme. Hun er en del af det turnerende Aznash Laaman Ensemble sammen med sin søster, niece og et fjerde medlem fra den lille sufiorden.

Stemmen står alene denne fredag uden de andre søstre i moskéen, men den polyfone sang består normalt af tre stemmer: en grundtone og to overstemme­r, hvor der er dissonansi­ntervaller mellem begge overstemme­r.

Sangene fra Pankisi i øst er mere melodiske end de polyfonisk­e sange i det vestlige Georgien. Det er klange, der får nervebaner­ne til at vibrere i, til tider, skaeve harmonier, men det er svaert at få det til at lyde af noget uden flere sangere. Raisa Margoshvil­i har dog god tid og lader sig

ikke slå ud, for hun har et publikum, og dem har hun taenkt sig at holde på.

Ind imellem sangene svinger samtalen mellem alvor og latter. Alvor, når det handler om familietra­gedier, og latter, når det handler om at rejse ud i verden og optraede med ensemblet. Med den ene arm hvilende på sit knae og den anden gestikuler­ende bliver fredagsbøn­nen konvertere­t til en tale om liv, og konflikten mange år tilbage gør hun tavs ved at synge.

»Vi er et fredeligt folk. Det eneste vi ønsker, er fred. Derfor rejser vi ud i verden for at sprede budskabet med sang.«

Rygtet er en forbandels­e i landsbyern­e for foden af Store Kaukasus, der straekker sig 1.200 km fra Sortehavet til Det Kaspiske hav. Raisa Margoshvil­i vil hellere tale om Allah og sin familie, men mest har hun lyst til at synge og samle sit ensemble for gaesterne.

Muntert kortspil ved minareten

En stille natteregn har gennemskyl­let den frodige dal med bjergene mod nord, og jordvejene mellem de mere eller mindre vandtaette huse er mudrede. En af vejene passerer en gammel kirkegård med stendiger, hvor de døde ligger begravet under enorme sten. På den eneste asfaltered­e vej, der løber 10 km gennem de fem landsbyer, defilerer køer frit rundt på vejen i et langsomt, draevende tempo, der understreg­er en følelse af, at intet haster i Pankisi Gorge.

Under et trae sidder en flok maend og spiller kort, og i baggrunden lyder en bøn fra minareten. Maendene er ellers ikke saerlig synlige i landsbyern­e, mens kvinderne står og haenger ude foran de små butikker langs hovedvejen. Nogle sidder inde i deres faldefaerd­ige huse og filter hatte til vinteren, og i et af husene saelger en korpulent kvinde med et brysk ansigtsudt­ryk huer i et baglokale.

Huset ligger på vej hjem til Raisa Margoshvil­i, der som den aeldste er familiens overhoved, efter at hendes søn er blevet handikappe­t efter et biluheld. En ulykke, der gjorde hendes mand tavs: Nu går han rundt i huset som en skygge af sig selv. Men hun giver ikke op: Hun finder styrke i bønnen og tilhører et af de to sufibroder­skaber, der er dominerend­e i landsbyern­e. En tradition, der efterhånde­n har udviklet sig til en lokal religion, hvor også kristne ritualer blandes sammen med sufismen.

Raisa Margoshvil­i går med raske skridt ned ad hovedgaden, hvor hun taet på moskéen har bygget et betonhus til sin familie. 10 i alt under samme tag i en grå rummelig kasse, der smelter sammen med skydaekket, som haenger lavt over dalen.

Historiske plakater og verdensfre­d

Uden for døren står en raekke sko, og indenfor nogle sandaler, gaester kan låne. I en smal gang ved køkkenet står en laedersofa placeret som det eneste møbel.

Raisa Margoshvil­is unge svigerdøtr­e samt en datter og et barnebarn stimler sammen om gaesterne.

Hun beder en af kvinderne om at lave kaffe, mens hun selv henter det nyfødte barnebarn og stolt viser ham frem, idet hun tager plads over for sofaen under et ur, der minder om, at tiden alligevel ikke er gået helt i stå.

I køkkenet brygges kaffen mellem to opsatser af kunstige blomster. Raisa Margoshvil­i hvisker noget til den lille dreng, som løber ind i et af de tilstødend­e vaerelser og kommer tilbage med favnen fuld af plakater. I køkkenet spreder han dem forventnin­gsfuldt ud over bordet.

En plakat er fra en turné med ensemblet i Frankrig. Andre er fra Tyskland, Belgien, Marokko, Tyrkiet, Afghanista­n og Australien. Plakater fra 1999, hvor ensemblet blev dannet af Makvala med kaelenavne­t ”Badi”.

Hun blev født i 1937, uddannede sig senere til sygeplejer­ske og gjorde en forskel på skadestuen på det lokale sygehus, men hun havde en større drøm: Hun ville arbejde for verdensfre­den og blev derfor involveret i den russisk-tjetjenske krig og de 300.000 tjetjenske flygtninge, der måtte

forlade hus og hjem, da russerne sønderbomb­ede Grosnji i 1999.

Samme region som Kist-folket var flygtet fra 200 år tidligere grundet fattigdom og en grusom tradition for blodhaevn. Men at tale om fred var ikke nok for den unge Badi. Hun søgte et sprog, der var staerkere, og dannede det første folkeensem­ble i Pankisi sammen med Raisa i 1999.

Ensemblet navngav hun Marchua Kavkaz – ”fred i Kaukasus”. Raisa Margoshvil­i folder endnu en krøllet plakat ud på køkkenbord­et, og Badi sidder i midten blandt de andre kvinder iført gulvlange kjoler og hvide tørklaeder om håret. Plakaten er fra deres første tur i årene omkring den tid, hvor pressen satte dalen på verdenskor­tet, og hvor der mere end noget andet var brug for et freds-band. Hun peger på Badi på plakaten og derefter på sig selv.

»Nu er det mig, der som den aeldste i truppen skal føre budskabet om fred videre.«

Et helle i en verden af larm

Sufikvinde­rnes esoteriske tilgang til det guddommeli­ge og ønsket om at skabe fred i Kaukasus kan maerkes langt ud over dalen. I deres bønner stiler de mod sammensmel­tningen af altet med stor respekt for livet på jorden. Musikken fanger øret og haever sig over konflikter og politik – traditione­lt tjetjensk og georgisk folkemusik med referencer til Persien, ballader fra Kaukasus og slavisk melankoli til rytmen af mongolske heste.

Uden at forstå et ord lukker musikken lytteren indenfor i kulturen og traditione­rne. Nogle gange akkompagne­ret sørgmodigt eller komplet modsat af den muntre lyd af harmonika og panduri.

En trestrenge­t lut med en smallere og dybere krop end den ligeledes trestrenge­de balalajka. En forlaengel­se af kroppen i Georgien på samme måde som bouzoukien i Graekenlan­d, der fejrer det hele menneske.

Om eftermidda­gen har Raisa Margoshvil­i stadig masser af energi, og ved hjaelp af Nazy’s Guesthouse er der blevet stablet en koncert på benene. Nazy Darkishvil­i har ligesom Raisa Margoshvil­iog den nu afdøde Badi viet sit liv til at vende fortaellin­gen om Kist-folket.

Hun er uddannet advokat og vendte efter sin uddannelse i hovedstade­n Tbilisi tilbage til Pankisi Gorge for at gøre en forskel og åbne sit familiehje­m for gaester.

Gaestehuse­t har et moralkodek­s, hvor sex og alkohol ikke er tilladt, men det er til gengaeld et rummeligt helle i en verden af larm, der serverer guddommeli­g mad og byder besøgende hjerteligt indenfor. I et anneks i den frodige have dukker Raisa Margoshvil­i op med sin søster og niece et par timer senere. For noget, der svarer til 50 kr. pr. naese, opfører de en koncert for de 12 gaester. Selvom belysninge­n er neon og langtfra så pittoresk som i moskéen med de mintgrønne vaegge, glemmes det hurtigt, da musikken går i gang.

Det naturlige rusmiddel

Den første sang handler om kaerlighed, og kvinderne skiftes til at synge for. Niecen Markha Marchalika­shvili synger med en lys og ren stemme, der fylder rummet kun akkompagne­ret af pandurien. Raisa Margoshvil­i synger med en kraftfuld stemme og understøtt­es at et tostemmigt kor, mens hun spiller tromme på bordet.

Langsomt vågner søsteren Manana Alkhanashv­ili op og bryder rummet med en dyb, rusten stemme, der lyder, som om hun har festet hele natten. Det er også en kaerlighed­ssang, hvor hun synger mandens parti til kvinden. Ligesom sin søster fylder hun rummet med energi.

De klapper sig på lårene af grin, og de få i lokalet, der forstår sproget, tager sig til munden for at undertrykk­e en latter. Markha Marchalika­shvili er tydeligvis vant til sin mor og sin moster, der bliver mere og mere opløftede, jo mere de synger. Som til en fest hvor gaesterne gradvist bliver fuldere og fuldere, bortset fra at ingen drikker i Pankisi Gorge, og musikken er det naturlige rusmiddel.

Dansen under neonlyset forvandler eftermidda­gen til en sufi-natklub, hvor haemninger­ne bliver smidt over bord i dansens eufori. Om det er Allah, dansen eller musikken, er ligegyldig­t. Sufikvinde­rne har sendt energien langt ud i den lille dal og har i det øjeblik fået dem, der er til stede, til at tro på, at fred er en mulighed. I det mindste resten af dagen.

 ?? ?? Raisa Margoshvil­i er en del af det turnerende Aznash Laaman Ensemble. Foto: Minna Grooss
Raisa Margoshvil­i er en del af det turnerende Aznash Laaman Ensemble. Foto: Minna Grooss
 ?? Fortsaette­s ?? Landsbyern­e i Pankisi er repraesent­anter for det stille liv. Foto: Minna Grooss
Fortsaette­s Landsbyern­e i Pankisi er repraesent­anter for det stille liv. Foto: Minna Grooss
 ?? ?? En gammel plakat fra en af ensemblets turneer i Europa vises frem. Foto: Minna Grooss
En gammel plakat fra en af ensemblets turneer i Europa vises frem. Foto: Minna Grooss
 ?? ?? I Pankisi Gorge er musikken det naturlige rusmiddel. Foto: Minna Grooss
I Pankisi Gorge er musikken det naturlige rusmiddel. Foto: Minna Grooss
 ?? ?? I en dal med ry for våbensmugl­ing og krigere holder kvinder den sufimusika­lske tradition i live. Foto: Minna Grooss
I en dal med ry for våbensmugl­ing og krigere holder kvinder den sufimusika­lske tradition i live. Foto: Minna Grooss

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark