Jyllands-Posten

Turist faengslet i Egypten

De egyptiske myndighede­r troede fejlagtigt, at fransk kvinde var i besiddelse af 4.500 år gammel antikvitet.

- HENRIK BAUMGARTEN Artiklen er bragt i samarbejde med standby.dk.

En 56-årig fransk turist, der kun kaldes ”Nathalie,” kom i uønsket naerkontak­t med de egyptiske myndighede­r efter hun i god tro købte en souvenir i Luxor.

Turisten siger, ifølge den franske avis Le

Figaro, at hun dagen før sin hjemrejse fra Luxor købte en figur for 250 euro, små 1.900 kroner, i en kunstbutik ved det femstjerne­de Winter Palace Hotel, der er en del af Sofitel-kaeden under den franske Accor-hotelkonce­rn.

Da hun efter 10 dages rundtur i Egypten skulle flyve hjem fra Luxor, blev hendes bagage scannet og toldvaesen­et opdagede figuren. Hun forklarede, skriver Euronews, at hun havde købt den i butikken.

Men at det var en harmløs souvenir, tog de egyptiske toldere ikke for gode varer. De tilkaldte en ekspert, der mente, at figuren var omkring 4.500 år gammel og derfor ikke måtte udføres.

”Nathalie” blev herefter anholdt og sad faengslet på en politistat­ion i Luxor i otte dage, anklaget for besiddelse af en antikvitet og hensigt om ulovligt at bringe den ud af landet.

Hun fik udpeget en egyptisk forsvarer, der meddelte, at hun var formentlig var skyldig i anklagerne. ”Nathalie,” der angiveligt selv er advokat i Frankrig, fik hjaelp fra direktøren for rejseburea­uet Voyageurs du Monde, der fik skaffet hende mere tålelige forhold i faengslet, men som ikke kunne få sagen til at gå hurtigere.

Sagen blev håndteret af de egyptiske sikkerheds­myndighede­r, og de er ligeglade med, hvor laenge sagen varer, siger rejseburea­udirektøre­n til Le Figaro. Ny dommer frafaldt anklagerne Da ”Nathalie” igen kom for en dommer, var det denne gang én, der kunne tale fransk.

Ejeren af kunstbutik­ken, hvor den franske turist havde købt sin souvenir, var også indkaldt for at afgive vidneforkl­aring. Butiksinde­haveren fortalte, at figurerne fremstille­s som kopier af en antik figur; butiksinde­haveren kunne give adresse på vaerkstede­t, hvor kopierne fremstille­s og vise fotos, hvor tilsvarend­e kopifigure­r stod på hylder, klar til forsendels­e for at blive solgt til for eksempel turister.

Det overbevist­e dommeren, der stoppede sagen, men som ikke gav den franske turist et retsdokume­nt om, at sagen og dermed anklagen var frafaldet. Herefter lykkedes det den franske ambassade i Cairo at få tilladelse til, at ”Nathalie” måtte flyve hjem fra Egypten til Frankrig.

Hun fik udpeget en egyptisk forsvarer, der meddelte, at hun var formentlig var skyldig i anklagerne.

 ?? ?? En fransk turist købte i god tro en kopi af en antik egyptisk figur i Luxor; de egyptiske myndighede­r troede fejlagtigt, at det var en original. Arkivfoto fra souk’en i Luxor. Foto: Wikipedia Commons/Marc Ryckaert.
En fransk turist købte i god tro en kopi af en antik egyptisk figur i Luxor; de egyptiske myndighede­r troede fejlagtigt, at det var en original. Arkivfoto fra souk’en i Luxor. Foto: Wikipedia Commons/Marc Ryckaert.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark