Jyllands-Posten

Hollywood-stjernen Emma Stone giver den gas i stort anlagt satire

Vi guider til syv nye serier på streamingt­jenesterne Netflix, HBO Max, Skyshowtim­e, Disney+, Apple tv+ og Blockbuste­r.

- JAKOB VESTERGAAR­D

De svinger deres fly rundt om raketter og patroner for at undgå at blive skudt ned. De fyrer vildt omkring sig med ammunition i luften over Europa. De er modige bombeflyve­re i de allieredes tjeneste under Anden Verdenskri­g. Og de er desperate for at komme sikkert hjem efter hver ny halsbraekk­ende mission, der langsomt men sikkert skal kvaele Nazityskla­nd.

Nogenlunde sådan er setuppet i det storladne krigsdrama ”Masters of the Air” (Apple tv+), som alle raske drenge m/k kan nyde i vinterferi­en, hvis de da ikke selv skal ud på farefulde missioner på kontinente­ts mere nutidige skipister.

Vores anmelder Frederik Asschenfel­dt kvitterede med fire stjerner i sin anmeldelse af serien, som blandt andet amerikansk­e underholdn­ingsikoner som Steven Spielberg og Tom Hanks står bag. De havde også fingre med i spillet om den legendaris­ke ”Band of Brothers”, som alle bør se.

I ”Shogun” (Disney+) hopper vi endnu laengere tilbage i tiden til 1500-tallets Japan, hvor den eventyrlys­tne engelske sejler John Blackthorn­e forliser med sit skib. Her møder han den magtfulde Toranaga, der er en slags lokal høvding, og den mystiske kvindelige samurai Mariko, der hvirvler ham ind i en større intrige. Og for at det ikke skal vaere løgn, er hele fortaellin­gen baseret på virkelige haendelser og historiske personer.

I den helt anden ende af seriespekt­ret, langt fra samurai-tjubang, møder vi Eli Bell i det lettere humoristis­ke krimidrama “Dreng sluger universet” (Netflix). Eli har mistet sin far, hans mor kaemper for ikke at falde tilbage som stofmisbru­ger, og hans stedfar saelger heroin, men Eli er fast besluttet på at blive et godt menneske. Som de fleste nok kan gaette sig til, er det imidlertid lettere sagt end gjort, når man bor i en verden af svenskerhå­r, sorte penge og narkokarte­ller.

Den sorte humor skruer “The Curse” (Skyshowtim­e) yderligere op for med den allestedsn­aervaerend­e Hollywood-stjerne Emma Stone i front. Hun spiller den ene del af et nygift aegtepar, der forsøger at undfange et barn, mens de giver den gas i deres mildt sagt etisk udfordrede tv-program om filantropi­sk boligrenov­ering.

Her er tale om en historie så langt fra selvhøjtid­eligt alvorlige Anden Verdenskri­gsdramaer, man kan forestille sig. Og noget, i hvert fald jeg aldrig har set før i serieland. Jakob Vestergaar­d, Jyllands-Postens magasinred­aktør

Morskaben fortsaette­r i den 12. og afsluttend­e saeson af ”Curb Your Enthusiasm” (HBO Max), der undervejs både har vundet Emmyer og Golden Globes. Noget af det saerlige, der har givet serien den karakter, dens fans elsker, er, at den optages uden egentligt manuskript, så skuespille­rne må improviser­e replikkern­e. Larry David spiller stadig en forvraenge­t version af sig selv. Og den er som saedvanlig ganske underholde­nde i al sin ubehøvlede absurditet.

Også “The Vince Staples Show” (Netflix) er drevet af en hovedkarak­ter, der spiller en fiktionali­seret version af sig selv. Rapperen med kaldenavne­t Vince Staples er lidt berømt og lidt rig, men også lidt fucked. Hans liv går i hvert fald knap så smooth, som man kunne tro med hans privileger­ede position. At dømme efter traileren er der tale om klassisk amerikansk slapstickh­umor for fuld udblaesnin­g.

Humoren får derimod et absurd tvist i “Dicks: The Musical” (Blockbuste­r), hvor to irriterend­e, overkørte og misogyne saelgertyp­er finder ud af, at de i virkelighe­den er tvillinger adskilt ved fødslen. Nu de har fundet hinanden, saetter de sig for at genforene deres for laengst skilte foraeldre. Her er tale om en historie så langt fra selvhøjtid­eligt alvorlige Anden Verdenskri­gsdramaer, man kan forestille sig. Og noget, i hvert fald jeg aldrig har set før i serieland.

Hver måned kommer Jyllands-Postens magasinred­aktør, der er passionere­t serieforbr­uger, med personlige anbefaling­er og guider til de mest interessan­te premierer.

 ?? ??
 ?? ?? Emma Stone i den aktuelle komedie "The Curse" på Skyshowtim­e. Foto: PR
Emma Stone i den aktuelle komedie "The Curse" på Skyshowtim­e. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark