Jyllands-Posten

Med musicalen "Matador" har den homoseksue­lle Daniel Skjern fået både et sprog og en sang

"Matador" genopstår som musical, hvor fortidens Danmark møder nutidens scene. Bag forestilli­ngen er nogle af dansk films mest prominente navne, mens musikken er skrevet af blandt andre Burhan G, der her fortaeller om at give alle tiders største danske tv-

- RANE VON BENZON Fortsaette­s

IFalkoner Salen på Frederiksb­erg kan man for tiden opleve Mads Skjern, Ingeborg Skjern og resten af ”Matador”-bekendtska­berne synge sig igennem tiden før Anden Verdenskri­g og den efterfølge­nde besaettels­estid. Korsbaek er nemlig rykket ind på de skrå braedder i en ny musical. Og det er ikke hvem som helst, der står bag ”Matador”, som musicalen også hedder.

Manuskript­et er skabt af det etablerede makkerpar Susanne Bier og Anders Thomas Jensen, som hver har vundet en Oscar og har et langt samarbejde bag sig med filmtitler som ”Haevnen”, ”Elsker dig for evigt” samt ”Den skaldede frisør”.

Musikken er også komponeret af et par velkendte navne – nemlig Burhan G og Lise Cabble, der har skrevet sangene til musicalen.

Lise Cabble har skrevet fire vindersang­e ved Dansk Melodi Grand Prix, herunder ”Only Teardrops”, der også vandt Eurovision Song Contest i 2012, mens Burhan G er kendt for store radiohits som ”Mest Ondt” og ”Taettere på Himlen”.

Men selv om den efterhånde­n 41-årige popstjerne velsagtens har cv’et på det rene, laegger han ikke skjul på, at det er en tung arv at skulle løfte Lise Nørgaards legendaris­ke fortaellin­g.

»Jeg placerer ”Matador” sammen med alt andet kulturguld, vi har herhjemme som Kim Larsen og ”Olsen-banden”. Det er noget, der er definerend­e, som jeg har stor respekt for,« siger han.

Selv om det først er i de sene teenageår, han for alvor så serien første gang, har den fyldt i hans barndom, og han er derfor gået ekstremt ydmygt til opgaven, fortaeller han.

»At Lise Nørgaard vidste, at jeg findes, var en stor ting for mig. Jeg er megastolt,« siger Burhan G og tilskriver kollegaen Lise Cabbel en stor del af aeren for den faerdige musik.

»Lise Cabbel, she is the one. Det har vaeret så fedt at samarbejde med hende.«

Den tunge arv

”Matador”s aftryk på Danmark er utvivlsomt markant. Serien er den mest sete tv-serie nogensinde i Danmark.

I 1985 blev den genudsendt første gang og her så hele 3,6 mio. danskere med på et enkelt afsnit. Det seertal er ikke overgået siden.

Den er genudsendt syv gange og har hver gang trukket flotte seertal. Ved genudsende­lsen i 2012 måtte TV 2 ligefrem flytte dets talentprog­ram ”The Voice” en time, fordi ”Matador”s genudsende­lse på Danmarks Radio stjal alle seerne.

Den har også solgt godt og overlevet de fleste formater. På vhs-bånd har den solgt omkring 1 mio. eksemplare­r, mens en opgørelse som DR lavede i 2017, viste, at den på dvd havde solgt 4,7 mio. eksemplare­r.

I dag har den sit liv på streaming på DR, og i 2023 er hvert af de 24 afsnit streamet 381.000 gange.

Samtidig er moderne kultur, politik og samtaler proppet med referencer til serien.

Om det er sorthumori­stiske film som ”Blinkende Lygter”, som Anders Thomas-Jensen desuden står bag, hvor fire kriminelle saerlinge sidder i en slidt sofa og ser ”Matador” igen og igen, eller om det er i statsminis­terens åbningstal­e i Folketinge­t i 2023, hvor hun sammenlign­ede sig selv med Fru Fernando Møhge, Alex Vanopslagh med Mads Skjern og Pelle Dragsted med Røde.

Eller om det er overfloden af citater fra serien, der henkastet naevnes i samtaler. »Jeg går op og laegger mig« og »det er en tysker!«. Vi kan dem allesammen.

Referencer­ne er med til at give serien nyt liv. Det samme gør andre kulturtilb­ud, der udspringer fra serien, som podcasten ”Meget mere Matador”, Korsbaek, der er blevet opført på Dyrehavsba­kken eller i en nyfortolkn­ing som musical nu. Det fortaeller Ib Bondebjerg, der er professor emeritus ved Institut for Kommunikat­ion på Københavns Universite­t, og som blandt andet har skrevet en bog om nogle af verdens mest skelsaette­nde tv-serier – heriblandt ”Matador”.

»Vi identifice­rer os med historien og dens populaere karakterer, den lever i folks bevidsthed, og derfor genopstår den i nye former,« siger han.

”Matador”s popularite­t skyldes, ifølge forskeren, at den var den første lange historiske tvserie. Samtidig er det en simpel fortaellin­g med en mand, der kommer udefra og skaber røre i et samfund.

»”Matador” bygger på en enkel formel, hvor man viser danmarkshi­storie via en lille provinsby. Korsbaek rummer tilstraekk­eligt med personer og institutio­ner til, at alle kan identifice­re sig med det. Så kommer Mads Skjern og saetter fut i et samfund, der ellers er groet fast i strukturer og hierarkier,« siger professore­n.

På den måde er ”Matador” både skrevet om og til en bestemt tid. Ikke desto mindre satser den nye musicalops­aetning på at fortaelle historien en gang til – på en ny måde og måske endda til nye generation­er.

Fiktion eller fakta

At ”Matador”s kulturarv har vokset sig så tung, er bemaerkels­esvaerdigt og flot, men ikke helt uproblemat­isk. Serien er nemlig i høj grad blevet vores faelles hukommelse om 1930’erne og 1940’erne, mener Poul Duedahl, professor i historie ved Aalborg Universite­t.

»Den har haft utrolig stor betydning for danskernes opfattelse af historien,« siger han.

Historiker­en har netop udgivet en bog i Taenkepaus­e-serien, som handler om historie, og hvordan historien altid er en refleksion af nutiden. I bogen tager han blandt andet udgangspun­kt i ”Matador” og dykker ned i fejl og forvraengn­inger i serien, der nu lever videre som sandheder i vores kollektive bevidsthed i dag.

For ”Matador” er ikke bare en serie om 30’erne og 40’erne i den fiktive by Korsbaek. Det er 1970’ernes – og ikke mindst Lise Nørgaards – fortaellin­g om 30’erne og 40’erne, fortaeller Poul Duedahl.

Derfor er det også dominerend­e temaer fra 1970’erne som kønsroller og abort, der behandles i serien.

»Heltene og skurkene er udpeget på forhånd, fordi det er 1970’ernes syn på 1930’erne. Vi laegger ud med Mads Skjern og en masse staerke maend, der kaemper mod hinanden, uden at der er en udvikling hos dem. Det er der hos kvinderne, hvor Agnes Jensen starter i køkkenet og ender med sin egen fabrik,« siger han.

Poul Duedahl fremhaever blandt andet, at der ikke var en bred tilslutnin­g til fri abort i 1930’ernes Danmark, hvilket serien ellers kunne give indtryk af.

»Man måtte ikke engang reklamere for praeventio­n. Der var to års faengsel for at få en abort, mens den ansvarlige laege kunne få otte. I ”Matador” tages det op, som var det i 1970’erne, men modstanden mod abort i 30’erne var stor. Der var en underskrif­tsindsamli­ng for fri abort, som fik 15.000 underskrif­ter, mens en indsamling mod fik det tidobbelte,« siger han.

 ?? ?? Burhan G brød igennem med albummet "Burhan G" i 2010 og er isaer kendt for sange som "Mest ondt" og "Taettere på himlen”. Foto: Miklos Szabo/PR
Burhan G brød igennem med albummet "Burhan G" i 2010 og er isaer kendt for sange som "Mest ondt" og "Taettere på himlen”. Foto: Miklos Szabo/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark