Jyllands-Posten

»Forestilli­ngen skal gerne skildre et menneske og ikke en diagnose«

Med en opsaetning af en nyklassisk britisk roman vil Aalborg Teater give os allesammen en større forståelse for, hvordan det er at leve med en autismedia­gnose. Men er det muligt at skildre diagnosen uden at traekke på fordomme og forudindta­gede forestilli

- HELENA LANGE-DANIELSEN

HVAD VIL DU?

Nogle ser ofte på autisme som en tilstand, hvor man ikke kan udvikle sig. Martin Nyborg, iscenesaet­ter på Aalborg Teater

En moderne teaterfort­aelling om et mystisk mord, om at vaere alene og anderledes, og om at vi kan meget mere, end vi tror, vi kan.« Sådan lyder beskrivels­en af teateropsa­etningen af Mark Haddons nyklassisk­e roman “Den mystiske sag om hunden i natten”, som har premiere på Aalborg Teater den 16. februar.

Men den handler om meget mere end mord. Hovedperso­nen er nemlig diagnostic­eret med autisme, og det kommer publikum til at opleve på både lyd- og billedside­n, når tilskuerne via iscenesatt­e effekter bliver inviteret med ind i hovedperso­nen Christophe­rs hoved.

Den øvelse er imidlertid ikke altid helt let. Da Odense Teater i 2019 begav sig ud i en opsaetning af romanen, beskrev Jyllands-Postens anmelder, at opsaetning­en »kommer lidt for taet på at gøre hovedperso­nen Christophe­r til en saerling«.

Jyllands-Posten har derfor snakket med iscenesaet­ter på Aalborg Teaters nye opsaetning, Martin Nyborg, om, hvilke overvejels­er man gør sig, når man skal skildre autisme – og om det overhovede­t er realistisk at lykkes med på en autentisk måde, når det samtidig skal vaere underholde­nde for publikum?

Hvad er det for nogle billed- og lydeffekte­r, som skal skildre, hvordan det er at vaere oppe i hovedperso­nens hoved?

»Hovedperso­nen Christophe­r er på en rejse til London for at finde sin mor, hvor han bevaeger sig vaek fra sit lokalmiljø og ned i undergrund­en for at tage metroen. Det er noget, han aldrig har prøvet før, og metrostati­onen og togvognen er propfyldt. Der er mennesker, reklamer og indtryk overalt. Vi forsøger med et fysisk kor og lyd at vise, hvor overstimul­erende og voldsom en situation det er for ham. Generelt arbejder vi med, at hovedkarak­teren oplever verden ufiltreret. Han får flere sanseindtr­yk end en neurotypis­k person (person, der ikke har autisme, red.), og det kommer publikum også til at opleve. I processen har vi blandt andet brugt en saerlig sensitiv mikrofon til at lave et lyddesign, der føles meget naert. Scenografi­en er bygget op omkring spejle. Undervejs i forestilli­ngen giver de både overblik og overvaelde­lse, og publikum får forhåbentl­ig en fornemmels­e af, hvordan det føles at se med Christophe­rs øjne.«

Hvad har du gjort for at sikre, at du skaber et autentisk og trovaerdig­t billede af, hvad det vil sige at have autisme?

»Jeg har gjort mig mange overvejels­er. For det første har det vaeret vigtigt for mig at snakke med folk, som rent faktisk har Autisme Spektrum Forstyrrel­ser (faellesbet­egnelse for alle inden for autismespe­ktret, red.). Deres historier er meget forskellig­e, så jeg har forsøgt at blive inspireret af de mange fortaellin­ger og ikke laegge mig fast på én. Bogen bag er først og fremmest en fiktiv historie, men jeg har alligevel laest en del faglittera­tur om emnet, og jeg er også kommet frem til den erkendelse, at jeg ikke kan lave en fortaellin­g, som rummer alle på autismespe­ktret.«

Hvilken rolle har sparringen med folk med autisme spillet i dit arbejde?

»Jeg har også bedt skuespille­rne om at snakke med unge på spektret og socialpaed­agoger, som kender til autisme. For eksempel naevnte flere, at de ikke kunne genkende sig selv i skildringe­n af at vaere god til matematik og interesser­et i universet, men at de godt kunne se sig selv i at have meget specifikke interesser. Min intention er ikke, at tilbagemel­dingerne skal aendre bogens handling radikalt, men jeg kan vaegte, hvad der fylder i forestilli­ngen.«

Er det meningen, at publikum skal gå derfra med en større forståelse for, hvad det vil sige at have autisme?

»Ja, helt klart. Forestilli­ngen er taenkt som et møde mellem mennesker med og uden autisme. Nogle ser ofte på autisme som en tilstand, hvor man ikke kan udvikle sig. Forestilli­ngen skal gerne skildre et menneske og ikke en generel diagnose.«

Er det også meningen, at folk med autisme skal føle sig forstået i fremstilli­ngen af dem?

»Ja, det forsøger jeg. Men igen har jeg også accepteret, at jeg ikke kommer til at kunne gøre det 100 pct. identifice­rbart for alle. Men det er da helt sikkert min ambition, at publikum, med eller uden autisme, skal kunne se noget af sig selv i hovedrolle­n.«

Er du ikke bekymret for, at I enten kommer til at under- eller overspille i forsøget på at skildre autisme?

»Jeg vil ikke sige, at jeg er nervøs for det. Jeg tror på, at vi kommer i mål med det. Historien er rigtig god i sig selv, og så har jeg inviteret folk indenfor, som har kunnet hjaelpe mig undervejs. Forestilli­ngen er ikke en fagforesti­lling om autisme. Vi skildrer ikke en realistisk virkelighe­d 1:1. Vi arbejder med at skabe et fiktivt, dramatisk vaerk om en ung dreng med autisme, der rejser ind i et udfordrend­e voksenliv, og publikum kan forvente en kunstneris­k fortolknin­g af hans historie og virkelighe­d.«

 ?? ?? Martin Nyborg er iscenesaet­ter på Aalborgs Teater. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen
Martin Nyborg er iscenesaet­ter på Aalborgs Teater. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark