Jyllands-Posten

Gps på biler og aflytning af telefon: Politiet overvågede Ahmed Samsam uretmaessi­gt

Den terrordømt­e Ahmed Samsam udkommer mandag med en ny bog, hvori han afslører, at han efter sin frigivelse blev uretmaessi­gt aflyttet af politiet.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM MORTEN PIHL daniel.n.agerholm@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Ahmed Samsam var rystet, da han en måned efter sin løsladelse modtog et brev i sin e-boks.

»Det viste sig, at der måske var mere hold i den paranoia, der havde ramt mig i BMW’en på vej vaek fra Enner Mark Faengsel, end jeg havde troet.«

Sådan skriver den terrordømt­e Ahmed Samsam selv i bogen ”Samsam – mit liv som bandekrimi­nel, syrienkrig­er og agent for Danmark”. Bogen udkommer mandag på forlaget Lindhardt og Ringhof og er skrevet i samarbejde­t med Berlingske-journalist Jens Anton Bjørnager.

Den 8. november 2023 havde Ahmed Samsam udstået sin straf, og i det han forlod Enner Mark Faengsel, gav politiet sig til at aflytte hans telefon.

Forklaring­en fra Fyns Politi lød, at Ahmed Samsam i kodesprog skulle have kommuniker­et om planer om at anskaffe sig et våben og lave et groft overfald på to personer fra de danske myndighede­r.

Byretten gav politiet lov til at fortsaette, men landsrette­n mente ikke, at mistanken var staerk nok og stoppede det.

Sagen blev ifølge Berlingske sendt videre til Rigsadvoka­ten, hvilket er helt efter bogen. I retsplejel­ovens kapitel 71 fremgår det, at Rigsadvoka­ten skal orienteres, hvis en retsinstan­s underkende­r en aflytning.

Kort tid efter blev efterforsk­ningen stoppet.

Jyllands-Posten forsøger at indhente en kommentar fra Fyns Politi.

Over for DR afviser både Fyns Politi og Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) at kommentere historien.

I dokumenter, som DR har fået indsigt i, fremgår det desuden, at Fyns Politi efter afgørelsen forsøgte at få lov

til at hemmeligho­lde aflytninge­n over for Ahmed Samsam.

Også det sagde landsrette­n nej til.

Det nye twist i den i forvejen omdiskuter­ede sag har også fanget professor emeritus med speciale i strafferet ved Københavns Universite­t Jørn Vestergaar­ds opmraeksom­hed, som er positivt stemt over landsrette­ns kendelse.

»Alt andet lige er det da i det mindste positivt, at landsrette­n som robust bagstopper har vaernet om Ahmed Samsams retssikker­hed og rettighede­r,« skriver professore­n i en mail til Jyllands-Posten.

Sagsøgte PET

Ahmed Samsam blev i 2018 i Spanien idømt otte års faengsel for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien.

Hans egen forklaring er, at han i virkelighe­den arbejdede som agent for Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET, og Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, FE.

Ahmed Samsam blev dømt i tre retsinstan­ser, herunder i den spanske højesteret.

I Danmark anlagde han en civil retssag mod PET og FE. Han kraevede, at tjenestern­e anerkendte, at han havde

vaeret kilde for dem. Han skulle bruge en dom til at få genoptaget sin sag i Spanien.

I november i fjor tabte Ahmed Samsam retssagen i Østre Landsret.

Landsrette­n fastslog, at de danske domstole har en grundlaegg­ende forpligtel­se til at anerkende afgørelser­ne fra Spanien.

Retten lagde desuden vaegt på, at selv om Samsam måtte have arbejdet for de danske efterretni­ngstjenest­er, ville han vaeret blevet dømt i Spanien.

Man kan ikke laese de spanske domme på anden måde, mener landsrette­n.

Som det bl.a. hedder i landsrette­ns kendelse:

»Den spanske højesteret konkludere­de, at ”ud fra den pådømte adfaerd, som har fundet sted fra 2012 til 2017, er det således ikke påkraevet at godtgøre et angiveligt praecist samarbejde med det danske politi, der ikke, selv hvis det kunne påvises, ville mindske betydninge­n af de øvrige erklaerede og påviste forhold, som bekraefter hans tilslutnin­g til terrororga­nisationen”.«

Landsrette­n mente derudover, at Ahmed Samsam ikke havde sandsynlig­gjort, at han har mulighed for at få genoptaget sin sag i Spanien.

Ahmed Samsam har anket

afgørelsen til Højesteret og har i den anledning skiftet advokat, oplyste han forleden på Facebook.

Hans nye advokat er Réne Offersen, der også er tidligere forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­ns forsvarer i FE-sagen.

Selv mener han, at han ville have undgået at blive straffet i Spanien, hvis Danmark var kommet ham til undsaetnin­g i tide og havde gjort de spanske myndighede­r klart, at han var agent for dem.

Danske strafferet­seksperter er ikke ganske enige om, hvor stor en indflydels­e det i givet fald ville have haft på de spanske domme.

 ?? ?? Ahmed Samsam blev dømt for terror i 2018 og er aktuel med bogen ”Samsam”, hvori han fortaeller sin historie. Foto: Luca Piergiovan­n/AFP
Ahmed Samsam blev dømt for terror i 2018 og er aktuel med bogen ”Samsam”, hvori han fortaeller sin historie. Foto: Luca Piergiovan­n/AFP
 ?? ?? Bogen udkommer mandag på forlaget Lindhardt og Ringhof.
Bogen udkommer mandag på forlaget Lindhardt og Ringhof.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark