Jyllands-Posten

Stået af debatten om en CO2-afgift? Nu kommer afgørende rapport – laes hurtigt op på de seks ting, du skal vide

Opfyldelse­n af klimamålen­e er på spil. Det samme kan tusindvis af arbejdspla­dser i landbruget vaere. CO2afgifte­n tegner til at blive en hidsig debat – og den begynder for alvor, når en ny rapport i denne uge anskueligg­ør, hvordan afgiften skal skrues samm

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Det kan føles som evigheder, siden debatten om en CO2-afgift på landbruget begyndte.

Men nu sker der noget. I denne uge kommer en ekspertgru­ppe med dets laenge ventede bud på, hvordan en CO2-afgift skal se ud.

Her er alt, du skal vide.

1 Helt kort, hvad er nyt?

SVM-regeringen har besluttet at indføre en CO2-afgift for landbruget.

Til at hjaelpe sig har man bedt nogle af landets fremmeste økonomer og grønne eksperter om hjaelp. Ekspertgru­ppen hedder Svarer-udvalget og afleverer efter flere forsinkels­er dets rapport i denne uge.

Det er afgørende, da rapporten bliver fundamente­t for hele debatten om, hvordan en CO2-afgift skal indrettes.

Hvad bliver prisen for at udlede CO2? Hvordan undgår vi, at dele af landbruget lukker ned? Og at udledninge­rne bare opstår i udlandet, hvis vi fremover køber vores fødevarer derfra?

Det er fundamenta­lt spaendende spørgsmål.

Ingen andre lande i verden har nemlig erfaringer med en CO2-skat på landbruget, og på den måde er det et stykke klimahisto­rie, der tages hul på i denne uge.

2 Hvorfor er det vigtigt for klimaet?

Fordi en CO2-afgift på landbruget er en af de store brikker, som mangler at falde på plads for, at Danmark kan nå sit 2030-mål: at udledninge­rne af drivhusgas­ser skal vaere faldet med 70 pct. i 2030 sammenlign­et med 1990-niveau.

Landbrug, skov og fiskerisek­toren står for ca. en tredjedel af CO2-udledninge­rne i Danmark.

Det tal kan blive endnu vaerre. For mens andre dele af samfundet har nedbragt sine udledninge­r markant, har landbruget i de sidste 10 år ikke for alvor rykket sig.

Klimarådet har meldt ud, at landbruget vil stå for 40 pct. af Danmarks udledninge­r i 2030, hvis ikke der gøres noget.

Og klimamålen­e skal som bekendt nås.

Det har et meget bredt flertal i Folketinge­t besluttet med klimaloven.

3 Hvorfor er det vigtigt for landbruget?

Det handler om job, konkurrenc­eevne og livet på landet.

En analyse fra de miljøøkono­miske vismaend har tidligere vist, at en høj ensartet CO2-afgift kan koste op mod hvert fjerde job i landbruget.

Naermere bestemt 14.500 job.

Vaerst ser det ud for maelkekvae­gsbønder og svineprodu­center, ligesom det saerligt er kommuner som Ringkjøbin­gSkjern, Tønder, Vesthimmer­land og Vejen, hvor arbejdspla­dserne vil gå tabt.

Dertil skal man huske på, at der også er job i mange følgeerhve­rv.

Slagtere, der parterer grise. Lastvognsc­hauffører, som kører råmaelk til mejerierne. Agrovirkso­mheder, der saelger såsaed og landbrugsm­askiner til landmaende­ne.

Desuden er der også et spørgsmål om centralise­ring i dét her. Mens job forsvinder i landkommun­erne, vil de med en CO2-afgift genopstå i byerne.

Bliver Danmark vredet skaev på klimaets bekostning? Det er en af de ting, kritikerne frygter. Afgiften vil formentlig ikke blive så høj, som dét vismaenden­e regnede ud fra, men deres tal illustrere­r meget godt, hvad der er på spil.

4 Hvor står partierne på Christians­borg?

Alle tre regeringsp­artier – Socialdemo­kratiet, Moderatern­e og Venstre – går ind for en CO2-afgift.

Men isaer Venstre skal man holde øje med.

I efteråret protestere­de vaegtige stemmer i partiet mod en CO2-afgift, davaerende formand Jakob EllemannJe­nsen blev sat under pres, og nu er det Troels LundPoulse­n,

der har depechen.

Kan han gennemføre en afgift uden at skabe uro i partiet?

Laeg også maerke til, at opposition­en rører på sig. De Konservati­ve og Liberal Alliance er tilhaenger­e af en CO2afgift og vil formentlig stå klar med kritik, hvis ambitioner­ne bliver for lave. Det samme vil de røde partier med garanti.

Imens er Danmarksde­mokraterne med Inger Støjberg i spidsen hårdnakket imod, og forleden kaldte Søren Espersen fra partiet CO2-afgiften for decideret »landsskade­lig«.

5 Hvad vil ekspertgru­ppen komme frem til?

Et godt sted at smugkigge er muligvis den CO2-pris, som virksomhed­er som Aalborg Portland, De Danske Gaerfabrik­ker og Nordic Sugar betaler.

Allerede i 2022 afleverede Svarer-udvalget nemlig en rapport om en CO 2-afgift for industrien.

Man foreslog tre modeller: Model 1 var prisen 750 kr. ■ pr. udledt ton CO2.

Det samme gjaldt model 2. ■

Men her fik virksomhed­er, der laver ting som cement, glas, teglsten eller ståluld rabat på afgiften for at undgå, at f.eks. Aalborg Portland, Dansteel og Rockwool flyttede ud af Danmark.

Model 3 var der endnu lavere ■ pris pr. ton udledt CO2 – og en endnu større rabat for de føromtalte virksomhed­er.

Politikern­e lagde sig efterfølge­nde taet op ad model 2.

Økonom Michael Svarer, der leder ekspertgru­ppen, har allerede røbet, at man også denne gang vil give politikern­e flere modeller at vaelge mellem.

Et bud kunne f.eks. vaere, at saerligt klimabelas­tende bedrifter som maelkekvae­gsproducen­ter vil få en rabat eller et bundfradra­g, fordi det er vanskeligt helt at undgå metanudsli­p fra køer.

6 Hvad sker der nu?

I første omgang har regeringen nedsat det, den kalder en grøn trepart på området.

Alt fra Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, kommunerne, Dansk Industri, Dansk Metal og Fødevarefo­rbundet NNF skal mødes med regeringen for at se, om enderne kan mødes.

Spørgsmåle­t er så, om de kan enes.

Kritikerne har allerede kaldt foretagend­et en »syltekrukk­e«, der forsinker en i forvejen forsinket proces.

»Mit blodtryk går amok«, sagde Mona Juul, De Konservati­ves klimaordfø­rer, til Politiken, da treparten blev annonceret:

»Interesseo­rganisatio­nerne har forhåbentl­ig et godt samarbejde med regeringen i forvejen, så det kan ikke komme som en overraskel­se, hvad de mener«, lød det.

I spidsen for treparten er socialdemo­kraten Henrik Dam Kristensen, og dens arbejde skal vaere faerdigt senest i juni.

Dermed lader en CO2-afgift altså vente på sig. Lidt endnu.

 ?? ?? Svarer-udvalget har tidligere afleveret en rapport om en CO2-afgift for industrivi­rksomheder. Nu er det landbruget­s tur. Foto: Mathilde Bech
Svarer-udvalget har tidligere afleveret en rapport om en CO2-afgift for industrivi­rksomheder. Nu er det landbruget­s tur. Foto: Mathilde Bech

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark