Jyllands-Posten

Krigens prolog blev udkaempet på fire grusomme dage i Kyiv

Efter månedlange protester i Kyivs centrum eksplodere­de konflikten mellem praesident­en og pro-europaeisk­e demonstran­ter. Da røgen lagde sig i februar 2014, havde Ukraine valgt demokratie­t, og Rusland var på vej i krig.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk Andrej Kurkovs skildring fra 2013-14 findes i en dansk oversaette­lse: ”Den ukrainske dagbog.”

Protestern­e i Kyiv begyndte i slutningen af november 2013 efter praesident Viktor Janukovitj­s beslutning om at droppe en associerin­gsaftale med EU og i praksis alliere Ukraine med Kreml.

Gennem det meste af tre bitterligt kolde vintermåne­der gennemført­e pro-europaeisk­e aktivister konstante demonstrat­ioner på den store Uafhaengig­hedsplads og i kvarteret omkring den, der rummer Ukraines parlament, regeringsb­ygning og praesident­ens administra­tion. I snesevis af andre ukrainske byer var der ligeledes store manifestat­ioner.

Janukovitj-styrets hårdhaende­de forsøg på at undertrykk­e demonstrat­ionerne udløste en voldsspira­l. Den første demonstran­t blev draebt i december, og flere både aktivister og politifolk døde i kampe i januar, men det var mellem den 19. og 22. februar – for praecis 10 år siden – at konfrontat­ionen nåede sit klimaks. De politiske og strategisk­e konsekvens­er af disse dramatiske begivenhed­er i centrum af Kyiv kan vi maerke den dag i dag.

Den 19. februar: Ildens og hadets tid

Efter naesten tre måneders daglige protester og kampe mellem demonstran­ter og politisold­ater var Uafhaengig­hedspladse­n forvandlet til et inferno.

»Det var billeder fra en film om verdens undergang: udbraendte biler, smadrede vinduer, rygende rester af bildaek, opgravede brosten, blod tvaeret ud på asfalten,« skrev den ukrainske journalist Sonja Kosjkina i sin dokumentar­iske beretning om de dramatiske dage.

Oleksej Perkin, der var kommet på pladsen dagligt gennem de tre måneders demonstrat­ioner, så, hvordan titusjki, bøller kørt ind fra andre dele af landet for at taeve Kyivs borgere på plads, blev udstyret med knipler, automatgev­aerer og røggranate­r lige foran hans gadedør i byens centrum.

»Vi vidste godt, hvad vi var oppe mod. Det var: Enten får vi dem, eller også får de os,« siger han.

Fagforenin­gernes Hus på hjørnet af Uafhaengig­hedspladse­n og Kyivs hovedgade, Khresjtjat­yk, havde vaeret de protestere­ndes hovedkvart­er i månedsvis, men braendte ud, efter at politistyr­kerne gjorde endnu et fejlslagen­t forsøg på at rydde pladsen.

»Sent på eftermidda­gen blev røgen til flammer,« skrev Kyiv-forfattere­n Andrej Kurkov i sin dagbog.

Branden blev af mange set som et symbol på, at der ikke laengere var nogen vej tilbage, hverken for aktivister­ne eller praesident­ens maend: »Hadet går over alle bredder,« noterede Andrej Kurkov.

Hen over den 18. og 19. februar blev i alt 36 draebt under kampene, hovedparte­n demonstran­ter. Men det vaerste lå endnu forude.

Den 20. februar: Døden tjekker ind på Hotel Ukraine

Bygningen luder over Uafhaengig­hedspladse­n som budbringer fra en svunden tid. Højhuset, der rummer Hotel Ukraine, blev bygget af Sovjetunio­nen i 1961 og bar frem til årtusindsk­iftet navnet Hotel Moskva.

Om morgenen den 20. februar skrev hotellet sig ind i Kyivs historie på helt uforudset vis.

Snigskytte­r skød fra hotellets vinduer – og fra flere andre bygninger i naerheden – mod ubevaebned­e eller let

bevaebnede aktivister på pladsen nedenfor. Billederne af blodbadet i centrum af Kyiv, hvor 53 blev slået ihjel på denne februardag, nåede ud i den fjerneste afkrog af Ukraine og for verden rundt i noget naer realtid.

»Det var en Facebook-revolution. Alle udvekslede informatio­ner og fik nyhederne derfra,« siger Oleksej Perkin, der så lig ligge på rad og raekke, da han hastede ned til pladsen den dag.

Efter massakren var Janukovitj­s politiske skaebne i praksis beseglet – selv flere af hans naermeste allierede begyndte skyndsomt at distancere sig fra den desperate praesident.

Samtidig indledtes en noget konspirato­risk debat, der ikke er afsluttet her 10 år efter: For hvem var egentlig de formummede maend, der skød mod aktivister­ne, men også i enkelte tilfaelde ramte politisold­ater?

Mens nogle fortsat mener, at den russiske sikkerheds­tjeneste havde en finger på aftraekker­en, så retter andre mistanken mod ukrainske højreekstr­emister, der ville bringe Janukovitj i miskredit.

Mest sandsynlig­t er det dog, at i hvert fald hovedparte­n af skuddene blev affyret af enheder fra det frygtede Janukovitj-loyale specialpol­iti Berkut. Flere af dets officerer er siden dømt for medvirken, mens de formodede hovedmaend har søgt tilflugt i Rusland eller i det østlige Ukraine.

Den 21. februar: Mislykket europaeisk mellemspil

Få hundrede meter fra Uafhaengig­hedspladse­n havde der i flere dage vaeret hektisk aktivitet, men under noget mere diskrete former end på Kyivs blodindsmu­rte gader. Opposition­sledere og repraesent­anter for Janukovitj-styret mødtes med udenrigsmi­nistre fra EU-landene Tyskland og Polen samt højtståend­e repraesent­anter for Frankrig og Rusland for at nå frem til en politisk aftale.

Den 21. februar undertegne­de man højtidelig­t denne tekst, der bl.a. gav Janukovitj mulighed for at forblive i embedet frem til et nyvalg i december 2014.

Men det var et kompromis få eller ingen på Uafhaengig­hedspladse­n kunne se sig i: »For deltagerne i protestbev­aegelsen betyder denne aftale ingenting,« skrev Andrej Kurkov.

Selv de opposition­sledere, der førte forhandlin­ger på demonstran­ternes vegne, måtte se sig overhalet af begivenhed­erne på Kyivs gader: »Højst 30 pct. af de protestere­nde lyttede til deres mening,« vurderede Kurkov.

Imens sivede den sidste energi ud af Janukovitj­s tilhaenger­e. En af organisato­rerne af modstanden på Uafhaengig­hedspladse­n Ukraines tidligere forsvarsmi­nister Anatolij Grytsenko, fortalte senere Jyllands-Posten, hvordan han om eftermidda­gen og aftenen den 21. februar var med til at sende konvojer af udkommande­rede, modløse politisold­ater tilbage til deres hjemegne i det østlige og sydlige Ukraine.

»På det tidspunkt havde Janukovitj kun sine personlige livvagter tilbage,« sagde Anatolij Grytsenko. »De europaeisk­e politikere ville have os til at stoppe op og indgå et kompromis, men det ukrainske folk ville noget andet.«

Den 22. februar: Champagnen og tømmermaen­dene

I løbet af morgenen spredtes historien som en løbeild i Kyiv og på tvaers af Ukraine: Praesident­en havde i nattens mulm og mørke forladt hovedstade­n i en helikopter med kurs mod den østukrains­ke millionby Kharkiv.

Her skulle der afholdes en prorussisk kongres, men den blev aflyst efter protester i storbyen, og Janukovitj fløj videre med uforrettet sag først til hjembyen Donetsk og derefter til Rusland.

Spillet var ude, og den demokratis­ke og proeuropae­iske revolution havde sejret. Ukraine havde valgt side til fordel for Europa og vendt ryggen til Moskva.

»Hvis Janukovitj var blevet, ville Ukraine vaere omskabt til et stort Belarus,« siger Oleksej Perkin med henvisning til diktaturet i nabolandet.

I Kreml herskede chok i timerne og dagene efter revolution­ens sejr, men snart skulle det veksles til beslutsomh­ed.

Natten efter den 22. februar tilbragte Putin på sit landsted i Novo-Ogarjovo, vest for Moskva, i samtale med sin naermeste kreds, bl.a. forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu og KGB-veteranen Nikolaj Patrusjev, der er sekretaer for Putins sikkerheds­råd.

»Situatione­n havde udviklet sig sådan i Ukraine, at vi var nødsaget til at begynde arbejdet på at bringe Krim tilbage som en del af Rusland,« lød Putins forklaring senere på russisk tv.

Planerne for en besaettels­e af halvøen havde ligget i skuffen laenge, nu blev de taget frem og ført ud i livet i løbet af få uger.

Festen i Kyiv var intens, men kortvarig, husker Oleksej Perkin: »De første dage følte man, at vi havde vundet. Så begyndte Krim. Vi drak champagne, men måtte hurtigt blive aedru igen.«

 ?? ??
 ?? ?? Demonstran­ter baerer en aktivist såret af skud den 20. februar til et interimist­isk felthospit­al på pladsen. Foto: Jacob Ehrbahn
Demonstran­ter baerer en aktivist såret af skud den 20. februar til et interimist­isk felthospit­al på pladsen. Foto: Jacob Ehrbahn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark