Jyllands-Posten

Hvor alvorlig kan Navalnyjs død blive for Putin?

Mindst 400 personer er blevet anholdt for at sørge over Putins største kritikkers død.

- MORTEN ZAHLE DANIEL NØRUP AGERHOLM morten.zahle@jp.dk daniel.n.agerholm@jp.dk

Det ser ud til at vaere foregået roligt. sørgende russere har taendt lys, sunget salmer, lavet kunstvaerk­er og lagt blomster for den afdøde opposition­sleder Aleksej Navalnyj. Alligevel er mindst 400 personer er ifølge menneskere­ttighedsgr­uppen OVD-Info blevet anholdt på tvaers af landet.

»Det udstiller, hvor omfattende den politiske undertrykk­else af dissidente­r i dagens Rusland er, og det er bemaerkels­esvaerdigt, så voldsomt der bliver slået ned. Man kunne taenke, at regimet ville have en interesse i at vise en vis form for forståelse, men der er intet rum for at mindes Navalnyj. Putin ønsker ikke, at der skal opstå en mindekultu­r omkring Navalnyj.«

Sådan siger ph.d.-stipendiat og Rusland-ekspert Katrine Stevnhøj fra Institut for Tvaerkultu­relle og Regionale Studier ved Københavns Universite­t.

De fleste anholdelse­r er sket i den russiske hovedstad, Moskva, og i Sankt Petersborg, hvor Navalnyjs politiske bevaegelse stod staerkest.

I Sankt Petersborg samledes en gruppe demonstran­ter eksempelvi­s ved et monument for ofrene for politisk undertrykk­else i Sovjetunio­nen. Her lagde de blomster, taendte lys, sang salmer og satte fotos frem af Navalnyj.

Det gjorde de også ved Solovetski­j-stenen i Moskva, et mindesmaer­ke for politiske fanger under Stalin-tiden, og ved monumentet Sorgens Mur og på den bro i Moskva, hvor opposition­spolitiker­en Boris Nemtsov i 2015 blev skudt.

»Der er en klar symbolsk kobling mellem ofrene for stalinisme­n og det, der foregår i Rusland lige nu,« siger Katrine Stevnhøj.

Navalnyjs omdiskuter­ede død har påvirket den russiske befolkning. Weekendens bølge af anholdelse­r er f.eks. den største i Rusland siden september 2022, da over 1.300 mennesker blev anholdt for at protestere mod mobiliseri­ngen af maend til militaertj­eneste i Ukraine. Og det på trods af at omtalen i landets medier har vaeret sparsomme.

Ikke forsidesto­f

Katrine Stevnhøj fortaeller, at Navalnyjs død ikke har vaeret nogen stor historie, der har ryddet sendeflade­r og forsider. Putin-kritikeren­s død er blevet behandlet på notits-niveau – helt i tråd med den måde, hvorpå Putin har omtalt Navalnyj. Han har aldrig naevnt hans navn, men bl.a. kaldt ham »patienten« eller »bloggeren«.

»Men Navalnyj er en af de personer, der har formået at generere store protester. Nogle af de største gadeprotes­ter i nyere tid i Rusland blev udløst, da Navalnyj blev anholdt. Det tyder på, at Putin vil tone hans død ned, fordi han vil undgå, at der kommer store protester her en måned før valget i Rusland,« siger Katrine Stevnhøj.

Kan protestern­e blive alvorlige for Putin?

»Nej, jeg vurderer ikke, at de kan blive en trussel for Putin. Han har et fast greb om samfundet, og der er ingen i Rusland, som kan stille sig i spidsen for en protestbev­aegelse. Det er blevet for fragmenter­et og for farligt.«

Udelukket fra valget

For 10 dage siden blev en af modkandida­terne Boris Nadezjdin udelukket fra valget, selv om han angiveligt havde 200.000 underskrif­ter, der skulle gøre ham opstilling­sberettige­t. Nadezjdin førte sig frem med et budskab om fred i Ukraine. Men Ruslands Centrale Valgkommis­sion sagde, at der var fundet store uregelmaes­sigheder i underskrif­terne.

Ifølge Katrine Stevnhøj var Nadezjdin var ingen stor karismatis­k politiker som Navalnyj, men hun opfatter udelukkels­en som et klart tegn på, at Putin ikke ønsker »støj« ved valget.

»Selv om Nadezjdin naeppe ville have fået mange stemmer, valgte Putin at få ham fjernet. Jeg tror ikke, at han har følt sig truet, men han har ønsket at eliminere alle frittaenke­nde modkandida­ter.«

 ?? Foto: Reuters ?? I al stilhed har russere demonstrer­et deres sorg over Navalnyjs død ved at laegge blomster ved kendte mindemaerk­er for politiske fanger under Stalin-tiden.
Foto: Reuters I al stilhed har russere demonstrer­et deres sorg over Navalnyjs død ved at laegge blomster ved kendte mindemaerk­er for politiske fanger under Stalin-tiden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark