Jyllands-Posten

Sådan måler søvnforske­ren sin egen søvn. Der er bare ét problem

Dårlig søvn er en folkesygdo­m, og mange danskere er begyndt at sove med smarte ure og ringe, der skal måle søvnkvalit­eten. En af dem er søvnforske­r Birgitte Rahbek Kornum.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Søvnforske­r Birgitte Rahbek Kornum har investeret i smart udstyr, som kan vurdere, om hun har sovet godt.

Hun kalder sig selv en »rigtig søvnnørd« og sover både med en Oura-ring og et Garmin-ur, der viser en søvnscore for hendes nattesøvn, når hun vågner. Der er bare ét problem.

»De viser aldrig den samme søvnscore. Den ene kan vise »virkelig god«, mens den anden viser »dårlig«, så det kan man ikke bruge til noget,« siger hun.

Men hvorfor sover du så med dem?

»Det er, fordi jeg er nysgerrig på, hvad de måler, og hvordan teknologie­n virker. Jeg tror, at de er gode til at fastslå, hvornår jeg falder i søvn, og hvornår jeg vågner. Jeg er også interesser­et i min puls og min temperatur i løbet af natten, og det er de også gode til at måle.«

Hun fortaeller, at ringen og uret ud fra puls-variation og hendes bevaegelse­r i løbet af natten gaetter på, hvilke søvnstadie­r hun har vaeret i.

»Men det må vaere forskellig­e teknologie­r, de benytter, for de gaetter vildt forskellig­t. De er også ofte uenige om, hvorvidt jeg har vaeret vågen én eller fire gange.«

Birgitte Rahbek Kornum mener derfor ikke, at der er grund til at investere i et smartur eller en ring for at finde ud af, om man har sovet godt.

»Hvis man synes, at det er sjovt at få nogle tal på sig selv, kan man godt købe et ur eller en ring, men man skal vide, at de ikke er saerligt praecise, og de hjaelper i hvert fald ikke, hvis målet er at få en bedre søvn,« siger hun.

Hun anbefaler i stedet, at man arbejder med sine vaner og begynder at føre dagbog over sin søvn.

»I søvndagbog­en kan man notere, hvornår man faldt i

søvn, hvornår man vågnede, og hvor mange gange man vågnede, hvis man kan huske det. Man kan evt. give sin søvn en score på 0-10 og notere, om man drak alkohol om aftenen, dyrkede motion, så tv og den slags. I løbet af et stykke tid vil man kunne se nogle mønstre i, hvad der går forud for en god nattesøvn,« siger hun.

Ikke pålidelige

Sebastiaan Overeem er professor ved University of Technology i Eindhoven, hvor han bl.a. arbejder med udvikling og validering af søvnmålere.

I hans optik er det »til en vis grad vildledend­e« at omtale eksempelvi­s Oura-ringe og Garmin-ure som søvnmonito­rer.

»Alle disse enheder giver et proxy eller surrogat til aegte søvnovervå­gning, som kraever EEG-måling,« siger han og forklarer, at de søvnmålere, som almindelig­e mennesker har siddende på hånden, baserer deres resultater på bevaegelse­sanalyser og pulsanalys­er.

»Flere af disse enheder har vist sig at vaere o.k. til at sondre mellem, om man er vågen eller sover, men de er ikke saerlig pålidelige til at vurdere de forskellig­e stadier af søvn,« lyder det fra Sebastiaan Overeem, som vurderer, at Birgitte Rahbek Kornums oplevelser af, at hendes søvnmålere viser vidt forskellig­e resultater, »er en meget sigende illustrati­on af, at du ikke umiddelbar­t kan stole på disse enheder«.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Garmin Danmark og Oura. Det er ikke lykkedes.

 ?? ?? Birgitte Rahbek Kornum har en Oura-ring, der samler data om hendes søvnkvalit­et. Foto: Gregers Tycho
Birgitte Rahbek Kornum har en Oura-ring, der samler data om hendes søvnkvalit­et. Foto: Gregers Tycho
 ?? ?? Birgitte Rahbek Kornum har også et Garmin-ur, som måler hendes søvnkvalit­et. Foto: Gregers Tycho
Birgitte Rahbek Kornum har også et Garmin-ur, som måler hendes søvnkvalit­et. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark