Jyllands-Posten

DRØMMESØVN­EN: Regn den ud

-

og her bliver man frisk, så man kan trives. Børn, der ikke får tid nok i den dybe søvn, kan holde op med at vokse og hurtigt komme i mistrivsel. Voksne, der ikke får nok tid i den dybe søvn, har større risiko for hjertekars­ygdomme og sukkersyge. Den dybe søvn er altafgøren­de for, at vi føler os friske i hverdagen og kan magte livet.« »Det er i høj grad her, at de motoriske faerdighed­er bliver opdateret i hjernen. Det er også her, man har muskelslap­hed – man ligger helt afslappet og drømmer tydeligt. Det, man har laert i løbet af dagen, eksempelvi­s i skolen, bliver sat på plads under drømmesøvn­en. Ny laering af enhver art bliver indlejret under drømmesøvn­en. Som med den dybe søvn gaelder det, at hvis man bliver vaekket i drømmesøvn­en, er det svaert at komme op.«

En søvncyklus varer – hvad enten den består af en let søvn og en dyb søvn eller af en let søvn og en drømmesøvn – mellem 60 og 90 minutter. Laengden er individuel, og der er ikke en varighed, der er bedre end en anden.

Hvis man stiler efter en let opvågning, er det afgørende at vågne, når man er i den lette søvn, forklarer Marian Petersen. Men hvornår er man det? Det er ret simpelt at regne sig frem til.

»En dag, hvor du vågner af dig selv og ikke nødvendigv­is skal op, kigger du på uret og laegger dig til at sove igen,« siger Marian Petersen.

»Naeste gang, du vågner af dig selv, kigger du igen på uret. På dette tidspunkt har du vaeret igennem en søvncyklus,« siger hun.

Og denne viden kan man så bruge aktivt – det gør hun også selv.

Langt de fleste naetter sover hun omkring 7,5 timer og vågner »helt frisk og udhvilet« af sig selv.

»Men hvis jeg en aften kommer sent i seng og kan se, at jeg ikke kan nå at få 7,5 timers søvn, så saetter jeg vaekkeuret. Og jeg saetter det til et tidspunkt, hvor jeg ved, at jeg er i den lette søvn.«

Marian Petersens har målt sin søvncyklus til cirka 60 minutter. Hver gang, der er gået en time af natten, er hun altså i den lette søvn, så hun vil eksempelvi­s hellere stå op efter at have sovet seks timer end efter at have sovet 6 timer og 15 minutter.

»Hvis jeg kommer i seng til midnat og kan sove til kl. 06.15, så vaelger jeg i stedet at saette vaekkeuret til kl. 06.00, så jeg vågner, mens jeg er i den lette søvn. Så er det meget lettere at komme ud af sengen, end hvis vaekkeuret ringer, mens jeg er i drømmesøvn­en,« siger hun.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark