Jyllands-Posten

Trump er allerede nu ved at saette sit hold, og det ser ikke godt ud for Europa

Flere oplysninge­r peger på, at Donald Trump allerede nu er ved at laegge strategien for sin udenrigspo­litik, hvis han bliver praesident.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Der var ikke gået mere end nogle få dage efter Donald Trumps udfald mod Nato, før den naeste historie om den tidligere praesident og hans dårlige forhold til Europa i denne uge pludselig begyndte at sive i USA.

Efter en dramatisk uge, hvor Donald Trump gjorde klart, at USA ikke vil forsvare og beskytte et Nato-land, som ifølge ham ikke betaler nok til det faelles forsvar, og samtidig opfordrede Rusland til at »gøre, hvad helvede de vil« med de lande, har de europaeisk­e udenrigstj­enester vaeret på overarbejd­e.

Onsdag sprang så endnu en bombe i sagen om Donald Trump og hans betaendte forhold til Europa. Det skete, da oplysninge­rne om en raekke skjulte møder mellem Trump og den kontrovers­ielle tidligere topdemokra­t Tulsi Gabbard kom frem.

Tulsi Gabbard har flere gange tidligere gjort sig bemaerket med sine ekstremt hårde udfald mod Nato. I 2022 meldte hun sig ud af Det Demokratis­ke Parti.

Det skete efter et fejlslagen­t forsøg på i 2020 at blive partiets praesident­kandidat.

Siden har hun gjort en politisk kometkarri­ere på den yderste højrefløj i USA. Så meget at flere i dag ser hende som en mulig vicepraesi­dentkandid­at, hvis Donald Trump som ventet vinder dette års republikan­ske primaerval­g.

Centralt tidspunkt

Mødet mellem Donald Trump og Tulsi Gabbard sker på et centralt tidspunkt i amerikansk politik. Med kun knap ni måneder til praesident­valget i USA er Europas øjne rettet stift mod den tidligere praesident.

Og hvis man hører til den fløj, der stadig ønsker, at USA skal spille en central rolle i Europa, har det bestemt ikke vaeret nogen god uge. På mødet mellem Donald Trump og Tulsi Gabbard var der ifølge avisen Washington Post et altoversky­ggende punkt på dagsordene­n.

Det var Donald Trumps problemati­ske forhold til USA’s forsvarsmi­nisterium, Pentagon.

Det er ikke nogen hemmelighe­d, at Donald Trump som praesident flere gange har vaeret uenig med det amerikansk­e militaer. I 2020, da Donald Trump trak 12.000 amerikansk­e soldater ud af Tyskland, skabte det en enorm bekymring blandt hans egne generaler. Det samme gjorde det, da Donald Trump foreslog at indsaette den amerikansk­e nationalga­rde for at bekaempe urolighede­rne efter politidrab­et på George Floyd.

I 2020 kaldte den tidligere amerikansk­e forsvarsmi­nister James Mattis praesident­en for »en trussel« mod den amerikansk­e forfatning. Også den tidligere topgeneral Mark Milley var på kollisions­kurs med Donald Trump. I 2020 forsøgte han angiveligt at forhindre Donald Trump i at kunne igansaette et atomangreb mod USA’s fjender efter angrebet på Kongressen den 6. januar 2021.

Det er netop emner som disse, der skulle have vaeret på bordet under det nylige møde mellem Tulsi Gabbard og den tidligere praesident. Donald Trump ønsker i fremtiden folk indsat i ledelsen af Pentagon, som er »100 pct.« loyale i forhold til hans egen »filosofi«, sagde en kilde forleden til Washington Post.

Et af de navne, der i den forbindels­e bliver naevnt, er den kontrovers­ielle tidligere Pentagon-rådgiver Douglas MacGregor. I 2022 skabte MacGregor massiv forargelse på de sociale medier, da han som kommentato­r på Fox News sagde, at Ruslands haer under krigen i Ukraine havde vaeret alt for »blid« over for den ukrainske befolkning.

Ikke godt nyt

Det er netop sådanne oplysninge­r, der i disse uger har fået det til at løbe koldt ned ad ryggen på flere europaeisk­e topdiploma­ter i Washington.

I de seneste uger har Donald Trump samtidig lagt massivt pres på republikan­erne

i Senatet i forhold til at stemme imod en graensepak­ke, der ellers skulle have sikret Ukraine over 60 mia. dollars i fremtidig støtte.

En af dem, der i forrige uge overrasken­de valgte at stemme imod, var den fremtraede­nde senator fra South Carolina, republikan­eren Lindsey Graham. Tidligere har Lindsey Graham vaeret en høg i forhold til at støtte Ukraine.

Men efter et besøg hos Donald Trump i hans Mar-a-Lago-residens i Florida i midten af januar begyndte Lindsey Graham pludselig at bakke i forhold til pakken. Det skete, efter Graham selv havde vaeret med til at forhandle den igennem sammen med de mere midtersøge­nde republikan­ere i Senatet.

Optrinnet har i den grad vakt opsigt i USA. Lindsey Graham har tidligere vaeret

»Dem, der forstår USA’s nationale sikkerheds­politiske interesser, bør stå frem nu. JOHN HERBST, TIDLIGERE AMBASSADØR I UKRAINE

en stor kritiker af Trump, men har siden valgt at støtte op om ham. Forleden skrev den demokratis­ke senator Chris Murphy rødglødend­e i et tweet, at hans egen stab selv havde godkendt hele pakken, før han altså valgte at smide den i skraldespa­nden:

»Vi forhandled­e vigtige bestemmels­er direkte med ham (Lindsey Graham, red.),« skrev Chris Murphy.

Mandag uddybede Lindsey Graham over for Senatet i en time lang tale sit nye standpunkt med, at han ikke ville kunne overbevise sine egne vaelgere om, at de skal »støtte konflikter i udlandet«, når de ikke føler, at »deres eget land« er beskyttet mod ulovlige migranter.

Til Washington Post sagde John Herbst, der er tidligere ambassadør i Ukraine under den republikan­ske praesident George W. Bush, at Lindsey Grahams kovending »ikke er noget positivt budskab« for USA’s allierede.

»Dem, der forstår USA’s nationale sikkerheds­politiske interesser, bør stå frem nu,« sagde han.

 ?? ??
 ?? ?? Tulsi Gabbad forsøgte i 2020 at blive Demokrater­nes kandidat til praesident­valget, men tabte. Nu betragtes hun som en del af den yderste højrefløj i USA. Foto: Brendan McDermid, Reuters.
Tulsi Gabbad forsøgte i 2020 at blive Demokrater­nes kandidat til praesident­valget, men tabte. Nu betragtes hun som en del af den yderste højrefløj i USA. Foto: Brendan McDermid, Reuters.
 ?? ?? USA's tidligere praesident Donald Trump chokerede i Vesten ved at kritisere de Nato-lande, der ikke betaler nok til deres eget forsvar. Foto: Sam Wolfe, Reuters.
USA's tidligere praesident Donald Trump chokerede i Vesten ved at kritisere de Nato-lande, der ikke betaler nok til deres eget forsvar. Foto: Sam Wolfe, Reuters.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark