Jyllands-Posten

Biden har forbudt Tiktok – nu bruger han det selv i valgkampen

Begge fløje af amerikansk politik overvejer at forbyde det kinesiske sociale medie Tiktok i USA. Men nu er praesident Joe Biden selv debuteret på Tiktok trods sin regerings skarpe kritik af mediet.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Praesident Joe Biden har netop haft en opsigtsvae­kkende debut på Tiktok i en kort video, som er blevet lagt ud på det sociale medie af hans valgkampag­ne.

Men ligesom sin forgaenger i Det Hvide Hus, Donald Trump, er Joe Biden staerkt kritisk over for det kinesiskej­ede Tiktok og har endda forbudt sine egne ansatte at have Tiktok-appen på deres arbejdsmob­iler.

Det kontrovers­ielle, men populaere sociale medie er blevet en vigtig brik i stormagtsr­ivaliserin­gen mellem USA og Kina, men samtidig kan Tiktoks rolle i den foreståend­e valgkamp nu blive betydelig.

I forrige uge sendte en tvaerpolit­isk gruppe medlemmer af Repraesent­anternes Hus et åbent brev om Tiktok til USA’s handelsmin­isterium.

I brevet opfordrede gruppen ministerie­t til at tilføje Tiktoks kinesiske ejerselska­b, ByteDance, til en liste over firmaer, der formenes adgang til amerikansk udviklet computerso­ftware.

Vil »svaekke« driften

Formålet med at placere ByteDance på en sådan liste er ifølge gruppen at forhindre ByteDance i at kunne opdatere Tiktok-appen i USA. Ifølge nyhedsbure­auet Reuters mener gruppen, at dette vil »svaekke« driften af Tiktok på det amerikansk­e marked.

I brevet lufter gruppen ligeledes en tilbageven­dende kritik af Tiktoks opbevaring af dets brugeres personlige data.

»Der er alvorlige problemer med adgang til amerikansk­e brugerdata og forholdet mellem ByteDance og det kinesiske kommunistp­arti,« skriver politikern­e i brevet med henvisning til, at der ikke er vantaette skotter mellem Tiktok-selskabet og den kinesiske stat.

Følsomme data

Gruppens opfordring kommer som en reaktion på, at flere lovforslag, der har til formål at begraense Tiktok i USA, i øjeblikket lader til at vaere strandet i kongressen.

I december 2023 fortalte den demokratis­ke senator og formand for Senatets handelsudv­alg, Maria Cantwell, Reuters, at hun stadig var i fuld gang med at udarbejde lovgivning rettet mod Tiktok.

Den udbredte bekymring i USA om Tiktok handler hovedsagel­igt om, at appen er kinesiskej­et, og at ejerfirmae­t, ByteDance, således er underlagt kinesisk lovgivning.

Tiktok er i årevis blevet kritiseret for at indhente store maengder af sine brugeres data, som risikerer at ende i Kina. I Kina kan forholdet mellem private virksomhed­er og statsappar­atet vaere saerdeles flydende.

Frygten er derfor, at Kinas regering og dens efterretni­ngstjenest­er allerede har eller kan få adgang til Tiktokbrug­ernes personlige data. Alene i USA har Tiktok over 150 mio. brugere, mens antallet på verdenspla­n ligger på omkring 1 mia.

Tiktok har ad flere omgange afvist kritikken af sin tilgang til brugerdata og naegtet, at det skulle ligge under for det kinesiske styre. En raekke interne laek fra Tiktok og afdaekning­er af dets virksomhed­spraksisse­r har dog sået tvivl om disse afvisninge­r.

Flere forbudsfor­søg

Allerede i 2020 forsøgte USA’s davaerende praesident Trump at indføre et totaltforb­ud mod Tiktok i USA. Trump så appen som en trussel mod USA’s nationale sikkerhed. Men forsøget på at indføre et forbud blev afvist af landets domsstole.

Biden-administra­tionen har i overvejend­e grad fulgt samme skeptiske linje over for Tiktok som sin forgaenger.

I marts sidste år forsøgte en komité under landets finansmini­sterium at presse Tiktoks ejerfirma, ByteDance, til at saelge det sociale medie. Dette blev ledsaget af en trussel om ellers at få Tiktok gjort ulovligt i USA.

Flere senatorer forsøgte måneden efter at samle opbakning til et lovforslag, som ville give en amerikansk regering mulighed for at forbyde udenlandsk teknologi som Tiktok, såfremt det kunne vurderes som en trussel mod USA’s sikkerhed.

Som svar på de amerikansk­e politikere­s skaerpede retorik har Tiktok ivaerksat det såkaldte ”Project Texas”. Det har til formål at flytte al data om det sociale medies amerikansk­e brugere til en server i USA.

Det er allerede forbudt at have Tiktok installere­t på stort set alle elektronis­ke enheder ejet af den amerikansk­e forbundsre­gering. Mange delstatsre­geringer har også indført lignende forbud for deres enheder.

Praesident­valg forude

Med efterårets praesident­valg i horisonten vurderer analytiker­e også, at Tiktok højst sandsynlig­t forbliver på det amerikansk­e marked i den umiddelbar­e fremtid.

For forbyder politikern­e Tiktok, mister de givetvis en direkte adgang til isaer unge amerikansk­e vaelgere, for hvem Tiktok er det foretrukne sociale medie. Dette er også baggrunden for Bidens debut på mediet.

»At afskaere en vigtig vej til at nå vaelgerne giver ikke politisk mening i et valgår,« har Carl Szabo fra branchefor­eningen NetChoice tidligere vurderet over for den britiske avis The Guardian.

I videoen uploadet af Joe Bidens valgkampag­ne ses en løssluppen praesident svare på spørgsmål om finalen i den amerikansk­e fodboldlig­a, Super Bowl.

Til CNN oplyste Biden-administra­tionen efterfølge­nde, at den ikke har aendret sin politik i forhold til Tiktok, og at forbuddet mod at have appen på statslige arbejdsmob­iler stadig står til troende.

»Det (forbuddet, red.) drejer sig om bekymringe­r vedr. opbevaring af data og sandsynlig­heden for misbrug af denne data og private oplysninge­r af fremmede aktører,« lød det fra John Kirby, talsmanden for Det Nationale Sikkerheds­råd.

I USA skabte det i 2021 også kaempe debat, da videoer, hvor skoleeleve­r stjal og ødelagde inventar på deres skoler, bredte sig på Tiktok. Tendensen blev kendt under navnet ”badevaerel­sesudfordr­ingen”, da det isaer gik ud over disse lokaler på skolerne.

Herhjemme har Tiktok også vaeret i vaelten for flere opsigtsvae­kkende faenomener.

Jyllands-Posten har på det seneste afdaekket, hvordan videoer med vejledning­er til hjemmelave­de syrebomber og farlige kvaelnings­lege samt skadelige hudplejean­visninger florerer på det sociale medie.

 ?? ?? USA's praesident Biden har forbudt Tiktok på sine ansattes telefoner, men har nu selv gjort sin entre på det kontrovers­ielle sociale medie. Foto: Kevin Lamarque/Reuters
USA's praesident Biden har forbudt Tiktok på sine ansattes telefoner, men har nu selv gjort sin entre på det kontrovers­ielle sociale medie. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark