Jyllands-Posten

Stor gevinst ved at udbetalt pensionen på den rigtige måde

Der kan blive flere hundredetu­sinder mere at leve af, hvis pensionsøk­onomien optimeres.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Det gør en kaempefors­kel, hvordan du vaelger at få din pension udbetalt. Det kan betyde flere hundredetu­sinde kroner mere at leve for som gammel.

Pensionsko­nsulent Michael Mehlsen, Spar Nord, siger, at man let risikerer at snyde sig selv.

»De fleste vil i et eller andet omfang have mulighed for at optimere deres pensionsop­sparinger. For dem, som har mindre pensionsop­sparinger, vil det handle om at optimere i forhold til de sociale ydelser, mens det for personer med større pensionsfo­rmuer og andre aktiver drejer sig om, hvilke midler der bruges først,« siger Michael Mehlsen, pensionsko­nsulent i Spar Nord.

En af metoderne er at udskyde eller forlaenge ratepensio­nen.

Ved eksempelvi­s at forlaenge udbetaling­en af ratepensio­nen fra 10 til 20 år vil langt flere have mulighed for at få del i folkepensi­onens tillaeg ved siden af grundbeløb­et, fordi deres årlige pensionsud­betaling falder.

Sampension­s kunderådgi­vningschef Anne-Louise Lindkvist fortaeller, at en ny Epinion undersøgel­se viser, at kun hver tredje med en ratepensio­n ved, at en forlaengel­se af ratepensio­nen i mange tilfaelde vil give en højere samlet pension.

Ifølge Sampension kan gevinsten blive på op til 300.000 kr. over et udbetaling­sforløb. Beregnet for en person med 2,5 mio. kr. i opsparet ratepensio­n og en livsvarig livrente på 100.000 kr. om året.

Seniorrådg­iver i AP Pension Mia Eskebjerg peger også på muligheden for at forlaenge ratepensio­nen, men pointerer samtidig at de største gevinster for mange vil ligge i at få hele opsparinge­n betalt i den rette raekkefølg­e.

»Kan man helt vente med at tage hul på sin ratepensio­n, så vil det for de fleste kunne svare sig at skubbe udbetaling­en af ratepensio­nen nogle år og eventuelt også forlaenge udbetaling­sperioden. Det er der måske mulighed for, hvis man får en større engangsudb­etaling, når man går på pension,« siger Mia Eskebjerg.

Brug frie midler først

Det vil normalt vaere en god idé at bruge frie midler, som opsparing og egen investerin­g først. Kontantops­paring står typisk til en lav indlånsren­te. Og på grund af den lave skat på pensionsaf­kast er det en fordel at have pensionsmi­dler investeret laengst.

Det sidste råd er at tale om, hvad man vil have ud af livet som pensionist i god tid, så der kan laves eventuelle justeringe­r.

Spar Nord og AP Pension har set på pensionen for aegteparre­t Anne og Lars. De kan begge gå på efterløn som 65-årige, men han bliver på arbejdsmar­kedet frem til 67 år og får derfor en skattefri praemie – i 2024 tal knap 176.000 kr.

De udskyder starten af deres ratepensio­ner og af hendes aldersopsp­aring og lever de første pensionsår – udover offentlige pensioner - af deres livrente, opsparing og af Lars’ skattefri praemie. Derefter startes først hans og senere hendes ratepensio­n.

Dermed er deres forventede forbrugsmu­ligheder frem til hendes 90 års fødselsdag samlet ca. 443.000 kr. højere primaert pga det ekstra pensionsaf­kast.

 ?? ?? Det er ikke ligegyldig­t, i hvilken raekkefølg­e man haever sin pension og opsparing. Foto: Sergio Moraes/Reuters
Det er ikke ligegyldig­t, i hvilken raekkefølg­e man haever sin pension og opsparing. Foto: Sergio Moraes/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark