Jyllands-Posten

Nyt AI-projekt i Københavns Lufthavn skal hjaelpe mod forsinkels­er – og så skal det saelges til hele verden

Et samarbejde mellem Københavns Lufthavne og Netcompany har banet vej for et stort projekt med kunstig intelligen­s, som kan optimere håndtering­en af fly markant. Bliver det en succes, er det planen at saelge konceptet globalt.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Et fly triller ind til gaten efter landing. Og så går det løs. En jetbro eller en trappe skal på plads, så passagerer­ne kan gå ud. Bagagen skal ned på vogne og videre ind til det store bagageanla­eg. Flyet skal tankes og rengøres. Det er bare hovedpunkt­erne i den operation, som går i gang, når et fly er landet. Og kan den forbedres bare en smule, er der store penge at hente. Hvis tiden mellem landing og naeste afgang kan kortes ned – i branchen kaldes det turnaround – så kan hvert fly tjene flere penge hjem til flyselskab­et.

Hos Københavns Lufthavne skal et stort projekt med kunstig intelligen­s nu sikre, at hele turnaround-processen kan blive optimeret. Og bliver det en succes, er vejen banet til at saelge konceptet til andre lufthavne.

»Der er alle mulige parter involveret, når flyet kommer frem til standplads­en. Og det betyder rigtig meget, hvis vi bedre kan forudsige, hvad der sker. Hvis der er en forsinkels­e på grund af dårligt vejr i Paris, påvirker det også vores processer her. Så kan data hjaelpe os med at vaere meget mere proaktive,« forklarer Tove Hejbøl Lindquist, chef for data, processer og digital transforma­tion i Københavns Lufthavne.

Sammen med it-selskabet Netcompany ejer Københavns Lufthavne selskabet Smarter Airports ligeligt. Og her er direktør Mehdi Motaghiani også begejstret for potentiale­t.

»Der er virkelig mange muligheder for optimering i en lufthavn, men at forbedre turnaround er en af de helt store,« siger han.

Den store masterplan er, at de digitale projekter, der rammer plet, med tiden kan saelges til andre lufthavne gennem Smarter Airports. Udgangspun­ktet er en it-platform for hele lufthavnen, som siden 2019 er blevet rullet ud i Kastrup. Og så kan de smarte AI-løsninger komme oveni, når de har vist deres vaerd.

»Vi er i fuld gang med at tale med lufthavne i hele verden. Vi har formået at få positioner­et os på et marked, som er ret stort,« siger Mehdi Motaghiani, der også er partner hos Netcompany.

Én stor organisme

Modsat en normal virksomhed, hvor et projekt kan involvere mange afdelinger, men med én chef øverst, er lufthavnen en myriade af forskellig­e virksomhed­er, der skal arbejde sammen som en stor organisme. Der er for eksempel fem forskellig­e selskaber, der håndterer bagage, som alle bruger lufthavnen­s centrale bagagesort­eringsanla­eg. Og tilsvarend­e er der mange andre private selskaber, som løser de andre opgaver i lufthavnen.

»Selv små optimering­er kan få rigtig stor betydning for vores partnere. Derfor er de også meget interesser­ede. For flyselskab­er er det meget vigtigt, at turnaround er kort, men i saerdelesh­ed, at den er praecis. For det har rigtig store konsekvens­er at blive forsinket,« siger Tove Hejbøl Lindquist.

Kommer et fly senere til lufthavnen end forventet, kan det også give ballade i selve lufthavnen, for eksempel hvis der på det tidspunkt, flyet ankommer, ikke er kapacitet til at håndtere bagage. Så kommer passagerer­ne til at vente laengere.

»Det vil give et meget bedre flow, hvis man bedre kan forudsige det. Så ved vi, at der er udfordring­er forude og kan planlaegge efter det. De, som styrer standplads­erne, kan også lave planerne om på forhånd,« siger Tove Hejbøl Lindquist.

Projektet er døbt Apron AI, fordi pladsen mellem terminalen og landingsba­nerne i fagsproget kaldes for apron (forklaede, red.). Det er et pilotproje­kt, som skal køre på nogle udvalgte standplads­er, altså flyets parkerings­plads ved en gate.

Og i første omgang handler det om at bruge alle de inputs, man har i forvejen – isaer kameraer.

»Vi har allerede kameraer i dag, fordi vi skal holde øje med, hvad der sker. Men at bruge det som data i en stor AI-motor er noget nyt. Det skal oversaette­s til konkrete data: at nu blev lugerne åbnet, og nu kom det første stykke bagage ud,« siger Tove Hejbøl Lindquist.

Sammen med en raekke andre inputs vil den store AI-maskine med tiden kunne regne ud, om alt foregår efter planen, eller om der er noget, der kører skaevt.

Hvis flyet for eksempel får strøm tilsluttet, så snart det ankommer på standplads­en, kan piloterne slukke motorerne og spare braendstof og CO2-udledning. Ved hjaelp af infrarøde kameraer kan systemet se, at mo

torerne stadig kører, og finde ud af, om det er, fordi der ikke er kommet strøm til flyet endnu, eller om piloten ikke har opdaget, at strømmen er tilsluttet.

»Det er ikke altid, at piloten reagerer på den lampe, der taender i cockpittet. Men vi har adgang til det kaempestor­e skilt foran flyet og kan skrive besked der. Eller sende en sms til ground handlers, hvis de har glemt strømmen,« siger Mehdi Motaghiani.

Andre gange kan det vaere, at flyets døre ikke bliver åbnet, fordi der mangler personale på jorden til at hjaelpe.

»Det kender man nok som passager. Måske er flyet kommet lidt tidligere end forventet, og så holder man bare der, uden at døren åbner,« siger Smarter Airports-direktøren.

Vant til store datamaengd­er

At få den slags projekter til at give forretning­smaessig vaerdi handler dog ikke kun om de smarte AI-løsninger, men om alt det, som skal ske for at udnytte de nye vaerktøjer, forklarer Tove Hejbøl Lindquist.

»Det er et stort transforma­tionsproje­kt, vi har gang i. Hvis ikke vi aktivt kan bruge de forudsigel­ser, vi får, er det fuldstaend­ig ligegyldig­t, at vi får et enormt datasaet ind. Vi skal evne at bringe det i spil. Og hvad kraever det så? Det er den helt store joker – at omsaette det til vaerdi. Og det kraever, at vi saetter gang i hele organisati­onen,« siger hun.

Lufthavnen har i forvejen arbejdet meget med tal og algoritmer og optimering­er, for eksempel til at holde styr på antallet af passagerer og dermed sikre, at der er nok på arbejde, også når den store feriesaeso­n begynder i slutningen af juni.

»Der er forskel på, hvornår passagerer­ne møder op, hvis de skal på sommerferi­e, og hvis de skal på forretning­srejse. Så vi forecaster de peaks, der vil vaere. Det ligger meget i vores organisati­on at arbejde med data i forvejen, det er vi vant til. Og så er det ret naturligt at gå trinnet videre med kunstig intelligen­s,« siger Tove Hejbøl Lindquist.

Apron AI er et projekt, der forventes at have et rigtig stort økonomisk potentiale for lufthavnen, både internt og som en vare, der kan saelges videre. Men der er andre AI-projekter i lufthavnen, for eksempel at give de ansatte nemmere adgang til informatio­ner.

I lufthavnen er der nemlig mange ansatte, som ikke sidder ved et skrivebord med en computer, men er på farten. Her giver kunstig intelligen­s også nogle oplagte muligheder for at give adgang til informatio­ner og dokumenter på en ny måde. For eksempel ved bare at spørge efter det.

»Hvis man bare kan spørge og så få et korrekt og kvalificer­et svar – det kunne der vaere rigtig store potentiale­r i. Vi er i en meget reguleret industri, hvor det er ret vigtigt, at ting bliver gjort på bestemte måder. Så større tilgaengel­ighed ved hjaelp af kunstig intelligen­s vil gøre en ret stor forskel for os, og det bliver rigtig interessan­t at undersøge det naermere,« siger Tove Hejbøl Lindquist.

Lukket ChatGPT-klon

Lufthavnen har i første omgang lanceret en privat version af ChatGPT, som ikke sender data ud af huset. Den er døbt Airport Genie og er samme system som ChatGPT, bare på en lukket server hos Microsoft.

»Vi er nødt til at gøre det på en sikker måde, selvom vi gerne vil mange ting. Regulering og sikkerhed fylder meget her. Så det var en stor driver for at lancere vores egen version af ChatGPT,« siger Tove Hejbøl Lindquist.

Airport Genie blev lanceret i september sidste år, og den bliver brugt »ret meget« af de ansatte, som nu også efterspørg­er chatbots, der er specialise­rede til deres område, forklarer hun.

»Det bliver naeste niveau, og det skal vi i gang med. Så kan for eksempel en byggeproje­ktleder få nogle mere specifikke vaerktøjer, der passer til hverdagen. For os handler det om at komme i gang, få skabt noget nysgerrigh­ed, viden og erfaring, som gør, at vi kan blive meget skarpere på, hvor det kan føre os hen,« siger Tove Hejbøl Lindquist.

 ?? ??
 ?? ?? Et AI-projekt er ikke kun teknologis­k, men ofte også en større proces, hvor arbejdsgan­ge og processer skal laegges om, siger Tove Hejbøl Lindquist. Foto: PR
Et AI-projekt er ikke kun teknologis­k, men ofte også en større proces, hvor arbejdsgan­ge og processer skal laegges om, siger Tove Hejbøl Lindquist. Foto: PR
 ?? ?? Et fly ankommer, og ved hjaelp af kunstig intelligen­s og kameraer skal Københavns Lufthavn fremover holde meget mere øje med, om alt kører efter planen. Foto: Københavns Lufthavne/PR
Et fly ankommer, og ved hjaelp af kunstig intelligen­s og kameraer skal Københavns Lufthavn fremover holde meget mere øje med, om alt kører efter planen. Foto: Københavns Lufthavne/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark