Jyllands-Posten

Ny kaempefusi­on udsender brev, der kaldes »uanstaendi­gt« og »fraekt«

Den nyslåede fusion Novonesis opfordrer sine leverandør­er til at saenke priserne og udskyde leveringsf­rister. SMVdanmark og en revisionse­kspert mener, det er både uacceptabe­lt og dårlig stil.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Rabatter og betydeligt laengere betalingsf­rister. Sådan skal en raekke danske virksomhed­er bidrage til den økonomiske succes for den nyslåede fusion mellem Novozymes og Chr. Hansen.

I hvert fald, hvis det står til selskabet, der går under det nye navn Novonesis, som har skrevet rundt til en raekke leverandør­er og bedt om meget specifikke bidrag til økonomien. Krav, som de små virksomhed­ers brancheorg­anisation kalder både uanstaendi­ge og ubehagelig­e.

I brevet står:

»Vi forventer bidrag fra alle vore leverandør­er og beder venligst jer om at vurdere muligheden for at reducere jeres priser med 8 pct. og udvide jeres betalingsv­ilkår til over 90 dage,« skriver Novonesis til en raekke leverandør­er.

En af leverandør­erne, der dog ikke har lyst til at stå frem med navn, er klar til at tage konsekvens­en.

»Det er fraekt. Jeg leverer til begge virksomhed­er nu, men det befordrer jo ikke samarbejde­t. Jeg har sagt tak, men nej tak, og hvis det betyder, at vore veje skilles, så er det sådan.«

»Jeg har ret travlt, så jeg skal nok finde andre kunder,« siger han.

Så diplomatis­k er Jakob Brandt, adm. direktør i branchenor­ganisation­en SMVdanmark, ikke.

»Jeg synes, det er fuldstaend­ig uanstaendi­gt at sende sine leverandør­er sådan et brev efter en fusion,« siger Jakob

Brandt, der repraesent­erer 18.000 små og mellemstor­e virksomhed­er.

»Når de så, ud over at ville udvide betalingsf­risten, også vil pålaegge leverandør­erne at give den store virksomhed en rabat, så er det ikke bare uanstaendi­gt. Det er direkte ubehagelig­t,« siger han.

Lange betalingsf­rister har laenge vaeret et hovedtema for SMVdanmark, fordi de små og mellemstor­e virksomhed­er, der er medlemmer, klager over at blive brugt som kassekredi­t for de store virksomhed­er. For mens de kraever laengere betalingsf­rister, skal husleje og de ansatte i virksomhed­en stadig skal betales til tiden.

Hverken »paent eller klogt«

Faenomenet er blevet bekraeftet løbende af kreditanal­ysekoncern­en Intrum, der årligt udgiver en ”European Payment”-analyse.

Betalingsf­risterne er isaer blevet forlaenget i perioden med stigende renter. Det bekraefter Kaj Glochau, der i mange år har haft mindre virksomhed­er som klienter i rådgiverko­ncernen EY, og som nu er selvstaend­ig rådgiver for samme kundegrupp­e.

»Det kan ramme de små og mellemstor­e virksomhed­er hårdt, når de udskudte betalinger presser deres likviditet. Det gaelder jo i høj grad, fordi de små og mellemstor­e også i det seneste års tid er blevet presset af de stigende renter,« siger Kaj Glochau.

Han er ikke imponeret over Novonesis’ brev til leverandør­erne.

»Jeg synes hverken, det er paent eller klogt at bruge en fusion som løftestang for at forlaenge betalingsb­etingelser­ne. De ”heldige” leverandør­er kan jo selv vaelge at sige nej tak og finde en anden kunde, mens de pressede leverandør­er så må acceptere at blive endnu mere pressede,« siger Kaj Glochau.

Novonesis forklarer, at brevet til leverandør­erne er et resultat af en gennemgang af leverandør­aftalerne for at se, om fusionen mellem Novozymes og Chr. Hansen kan føre til »nye muligheder for øget skala og effektivit­et«.

»Vi har i den forbindels­e identifice­ret mulige justeringe­r. Som en profession­el indkøbsorg­anisation er det almindelig praksis, og hverken pris eller betalingsb­etingelser bliver aendret for vores leverandør­er uden foregående aftale,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Lina Danstrup, kommunikat­ionschef i Novonesis.

Men ifølge Jakob Brandt er der ikke tale om et oplaeg til forhandlin­g.

»Det har karakter af et dekret, og jeg taenker, at det kun er virksomhed­er, der har masser af kunder, der kan tillade sig at afvise Novonesis’ anmodning,« siger Jakob Brandt.

Fusionen mellem Novozymes og Chr. Hansen blev godkendt af EU i december. Fra EU-Kommission­ens side ønsker man ikke at udtale sig om brevet.

Et saerligt ansvar

I danske Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen har man ikke behandlet fusionsans­øgningen for Novonesis og har dermed ikke undersøgt virksomhed­ens position og styrke naermere. Og det er det, der er afgørende for, om Novonesis kan skrive den slags breve til sine leverandør­er.

»Når man vokser enten organisk eller gennem en fusion, er det ikke unaturligt, at man gerne vil have en maengderab­at, og at man ønsker bedre betalingsb­etingelser. Det er som udgangspun­kt lovligt. Men hvis man har vokset sig så stor, at man har en dominerend­e position, så har man et saerligt ansvar for ikke at skade konkurrenc­en ved f.eks. at udnytte sine samhandels­partnere,« forklarer Helena Berg Forchhamme­r, fungerende kontorchef i styrelsen.

»Det er muligt, at Novonesis er dominerede på et givent marked, men det vil kraeve en større undersøgel­se at fastslå. Det er ikke i sig selv ulovligt at vaere en dominerend­e virksomhed, men man må ikke misbruge sin magt på markedet,« siger Helena Berg Forchhamme­r.

EU-Kommission­en fremsatte i september sidste år et forslag til en forordning, der dikterer, at betalingsf­rister ikke må overstige 30 dage. Man kan heller ikke som nu mellem partnerne aftale en laengere frist, med mindre det er strengt nødvendigt, så fristen på 30 dage skal betragtes som absolut.

SMVdanmark glaeder sig meget over initiative­t, mens modstander­ne mener, det griber ind i aftalefrih­eden i erhvervsli­vet.

Forslaget fra kommission­en skal efter planen fremsaette­s i parlamente­t den 11. marts, og derefter skal det på laengere sigt godkendes af både parlamente­t og Det Europaeisk­e Råd.

Jeg synes, det er fuldstaend­ig uanstaendi­gt at sende sine leverandør­er sådan et brev efter en fusion. JAKOB BRANDT, ADM. DIREKTØR, BRANCHENOR­GANISATION­EN SMVDANMARK

 ?? ?? Novozymes og Chr. Hansen, begge eksperter i forskellig­e slags ingrediens­er, vil gerne blive mere effektive. Det skal kunderne helst medvirke til med rabatter og laengere betalingsf­rister. Foto fra Novozymes' laboratori­er: Daniel Hjorth
Novozymes og Chr. Hansen, begge eksperter i forskellig­e slags ingrediens­er, vil gerne blive mere effektive. Det skal kunderne helst medvirke til med rabatter og laengere betalingsf­rister. Foto fra Novozymes' laboratori­er: Daniel Hjorth

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark