Jyllands-Posten

Uro om dankortet, men minister holder kortene taet til kroppen

Jan Damsgaard, professor i digitalise­ring, er ikke i tvivl. Hjaelper politikern­e ikke det blødende Dankort, dør kortet en stille og rolig død.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Dankortet bløder. Bankernes ihaerdige udstedelse af internatio­nale betalingsk­ort og danskernes hang til at betale ved kassen med Apple Pay har skabt et giftigt miljø for det 41 år gamle betalingsk­ort.

Det erkender erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) overfor Finans.

»Den udvikling, vi ser, udfordrer Dankortet som en billig og bred betalingsl­øsning i Danmark. Derfor er vi lige nu i gang med at se på, hvordan vi kan fremtidssi­kre Dankortet,« skriver Morten Bødskov i en mail til Finans.

At der er behov for at yde Dankortet førstehjae­lp, er SMVdanmark og Dansk Erhverv enig i.

SMVdanmark mener, at vejen frem bl.a. er at gøre op med Nets monopol på at udbyde betaling med Dankort. Dansk Erhverv, der håndterer Dankortet på detailhand­lens vegne, efterlyser, at politikern­e med erhvervsmi­nisteren i front presser bankerne til at åbne op for Dankortbet­alinger i Apple Pay.

I dag er Danske Bank ene blandt landets knap 60 banker om at tilbyde kunder at betale med Dankort i Apple Pay. I en hverdag hvor flere og flere danskere svaerger til mobilbetal­inger, sender det en stigende betalingst­rafik i armene på isaer Visa og Mastercard.

Holder taet om planerne

Morten Bødskov har flere gange opfordret bankerne til at følge Danske Banks eksempel. Men ministeren holder kortene helt taet til kroppen, når det gaelder, hvad han konkret har af planer for at fremtidssi­kre det populaere betalingsk­ort.

»Det handler om konkurrenc­en på betalingsm­arkedet i det hele taget. For rammerne for betalingsm­arkedet skal understøtt­e konkurrenc­en og innovation­en, så vi i Danmark også i fremtiden har adgang til sikre, effektive og billige betalingsl­øsninger,« lyder det fra ministeren på spørgsmåle­t om, hvad han praecis ønsker at aendre i den nuvaerende regulering.

Trods Morten Bødskovs tilknapped­e stil er Jan Damsgaard, professor i digitalise­ring ved CBS, hurtig til at slå fast, at situatione­n skriger på ny regulering.

»Men det er en speget sag. Nets, der står bag Dankortet, er i dag italiensk ejet. Og ud over at have monopol på Dankortet saelger de også indløsning­saftaler på internatio­nale betalingsk­ort. Så der er også et hensyn til Nets konkurrent­er,« siger Jan Damsgaard.

Når det er sagt, slår betalingse­ksperten fast, at situatione­n efterhånde­n er der, hvor Dankortets fremtid står og falder med, hvad ministeren beslutter sig for.

»Bødskov er nødt til at gøre noget. Hvis han bare lader stå til, dør Dankortet en stille og rolig død,« siger Jan Damsgaard.

I Dansk Erhverv håber Henrik Lundgaard Sedenmark, fagchef for betalinger, at et opsigtsvae­kkende skridt fra Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen

vil give ministeren en tiltraengt håndsraekn­ing i redningsak­tionen for Dankortet.

Vendt på en tallerken

Styrelsen fastsaette­r butikkerne­s betaling til Nets for driften af Dankort-systemet. Det sker med afsaet i Nets og bankernes omkostning­er ved at drive systemet, håndtere betalinger og udstede Dankort og Visa/Dankort.

Hidtil har Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen afvist, at bankerne kan medtage omkostning­er til mobilbetal­inger – f.eks. aftaler med Apple Pay – som en del af Dankortreg­nestykket. Men i en ny afgørelse for 2024 og 2025 er styrelsen vendt på en tallerken.

»Det betyder, at Danske Banks driftsomko­stninger til Apple Pay indgår i styrelsens opgørelse af de samlede omkostning­er til drift af Dankort-systemet,« fremgår det af afgørelsen.

»Forhåbentl­ig vil det få bankerne til at arbejde for at få Dankortet ind i Apple Pay,« siger Henrik Lundgaard Sedenmark med henvisning til, at bankerne ikke på samme måde er sikret en direkte kompensati­on fra Visa og Mastercard.

Helt så optimistis­k er Jan Damsgaard dog ikke. Den erfarne betalingse­kspert peger på, at danskernes forkaerlig­hed for Dankortet givetvis er et overstået kapitel.

»Fordi Dankortet kommer ind i Apple Pay, er det ingen garanti for, at det vil blive brugt. Virkelighe­den er jo, at forbrugern­e ikke har nogen kortloyali­tet, fordi de ikke laegger maerke til, hvad der betales med,« siger Jan Damsgaard.

Han mener, at et gevaergreb for erhvervsmi­nisteren i stedet kan vaere at åbne for, at butikker må skilte med omkostning­erne ved den konkrete betaling overfor kunderne.

I dag betyder EU-regler, at det er gratis for almindelig­e forbrugere at betale med både Dankort og internatio­nale betalingsk­ort i butikker.

»Men det vil skabe en gennemsigt­ighed, som mangler. I dag er det jo meget svaert at vaere kritisk forbruger, fordi ingen reelt ved, hvad butikker betaler for at modtage kundens betaling,« siger Jan Damsgaard om skiltninge­n med butikkerne­s gebyrregni­ng.

Bødskov er nødt til at gøre noget. Hvis han bare lader stå til, dør Dankortet en stille og rolig død. JAN DAMSGAARD, PROFESSOR I DIGITALISE­RING VED CBS

Omkostning­sloft er fastsat

Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen har netop fastsat omkostning­sloftet for at drive Dankort-systemet i 2024 og 2025.

I begge år lyder loftet på 315 mio. kr. – et fald på 28 pct. i forhold til de to foregående år.

Hvad det konkret kommer til at betyde for butikkerne­s pris for at modtage Dankortbet­alinger, er endnu uklart. Nets oplyser, at der netop nu regnes på de nye priser, som vil traede i kraft den 1. april.

Finans har spurgt erhvervsmi­nister Morten Bødskov, hvornår han venter at have et klart billede af, hvordan regulering­en af Dankortet skal forbedres. Det har ministeren ingen kommentare­r til.

 ?? ?? Mobilbetal­ing med f.eks. Visa-kort i Apple Pay presser Dankortet, der bløder trafik. Erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) vil nu fremtidssi­kre Dankortet, lyder det. Foto: Ritzau
Mobilbetal­ing med f.eks. Visa-kort i Apple Pay presser Dankortet, der bløder trafik. Erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) vil nu fremtidssi­kre Dankortet, lyder det. Foto: Ritzau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark